Halloween valódi eredete (3+1 titok, amit csak kevesen tudnak)...
Címlap / Ezotéria / Halloween valódi eredete (3+1 titok, amit csak kevesen tudnak)

Grace

Halloween valódi eredete (3+1 titok, amit csak kevesen tudnak)

HarmoNet Ezotéria-Horoszkóp-2022-08-16

Halloween-ről évek óta heves viták folynak. Egyesek tiltakoznak ellene, hiszen "Magyarországon mindenszentek van". Mások viszont egy jó mókát látnak benne. Honnan is ered ez az ünnep? Mi volt előbb halottak napja vagy halloween? Grace cikke lerántja a leplet erről a kérdésről  

Halloween eredete
A sokan amerikai ünnepnek tartják, éppen ezért ellenzik is. Az ünnep eredete viszont korán sem amerikai. Minden nép mitológiájában vannak az évkörön különleges napok. Október 31. egyike ezeknek.
A kelták – akik egy rendkívül ősi nép – mindössze két évszakot tartottak számon: a telet és a nyarat. Ez a nap a nyár végét jelentette. (A többi nép, köztük a magyarok is, más néven ugyan, de szintén ünnepelték.) Ekkor már hosszabbodnak az éjszakák és rövidülnek a nappalok.

Úgy tartották, ezen az éjjelen van a mi dimenziónkhoz legközelebb a szellemvilág, a köztes sík. Itt tartózkodnak az elakadt lelkek. Ők meghaltak, de nem tudtak tovább menni, sem leinkarnálódni. Ők bármikor felvehetik velünk a kapcsolatot, mi viszont ezen a napon üzenhetünk nekik a legjobb esélyekkel. A kelták Samhain-nap hívták ezt a napot. A Halloween, azaz az all hallow evening jelentése: minden szentek éjszakája.


Nem önmaguk szórakoztatása céljából öltöztek/öltöznek ilyenkor jelmezbe


A jelmezeknek szimbolikus jelentése van. Az elakadt lelkeket ezzel akarták elijeszteni, távol tartani a földi síktól.

Mit szimbolizálnak a gyertyák?


A gyertyák, mécsesek szerepe, hogy jelképesen fényt gyújtsanak, utat mutassanak az elakadt lelkek számára a túlvilágra. Ha tovább tudnak menni, akkor lehetőséget kapnak egy új inkarnációra, esetleg arra, hogy véglegesen visszakerüljenek Istenhez.

Hogyan kapcsolódik a tök ehhez a naphoz?
Egy legenda szerint Jack O’Lanter, azaz „Lámpás Jack” egy iszákos, bohém, ír kovács volt. Egy napon egy almafa alatt részegen elbóbiskolt. Majd érte jött az ördög. Ő egy csellel felküldte a fára, majd a fa törzsére egy keresztet rajzolt. Az ördög ettől rettenetesen megijedt, így békén hagyta. Jack leélte az életét, majd eljött az idő, amikor távoznia kellett. A Mennyország nem fogadta be az életmódja miatt, viszont a Pokolba se mehetett, hiszen korábban átejtette az ördögöt. Ennek következtében, a köztes szférákban rekedt. A Sátán viszont megsajnálta, így adott neki egy lámpást, hogy annak segítségével keresse meg a Fénybe vezető utat.

Jack O’Lanter az elakadt lelkeket szimbolizálja, a mécsesek pedig a segítségükre küldött energiákat. Korábban takarmányrépából faragták a lámpásokat.

A kanonizáció során az egyház igyekezett minden ősi szokást felszámolni. Nem tette ezt máshogy a Samhain-nal sem. Bevezették helyette a mindenszenteket és a halottak napját. Az ír telepesek viszont magukkal vitték az amerikai kontinensre, ahol továbbra is évről évre megtartották. Évszázadokkal később visszakerült Európába.

Kapcsolódó cikkek
 

Ennek fényében érdemes átgondolnunk a „halloween háborút”. Hiszen európai ünnep, mély mondanivalóval a háta mögött. Az eltávozott szeretteiről mindenkinek joga van megemlékezni úgy, ahogy szeretne. A sírás megengedett. Ugyanakkor jó tudatában lenni annak, hogy aki a halloweent ünnepli, nem árulja el a kultúráját, hanem egy nagyon is ősi hagyományt ápol.

Grace

grace.spiritualis.studio@gmail.com

facebook.com/GraceSpirituálisStúdió
Nyomtatás NYOMTATÁS konyvjelzo_ikon

Képforrás: Canva Pro adatbázis.


 
 
[ 2686 ]
spacer
Szólj hozzá!
spacer 

 
 


Hapci naptár
szerelmi_joslat
Szerelmi kötés
Önismereti jóslat
slide-tarot
 
 
x