Itt a rettegett természetgyógyászat ellenes törvény értelmezése...
Címlap / Ezotéria / Itt a rettegett természetgyógyászat ellenes törvény értelmezése - minden tisztességes szolgáltató megnyugodhat!

Itt a rettegett természetgyógyászat ellenes törvény értelmezése - minden tisztességes szolgáltató megnyugodhat!

HarmoNet Ezotéria-Horoszkóp-2024-03-29

A napokban, mint a Harmonet tulajdonosát, többen megtaláltak azzal, hogy az új törvény vajon lehetetlenné teszi-e a különféle alternatív gyógymódok alkalmazóinak, a coachoknak, és ezoterikus szolgáltatóknak a működését. A jó hír: aki a törvényeket eddig is betartotta, annak semmi félnivalója nincs továbbra sem!  

Futótűzként sepert végig a spirituális szolgáltatásokat nyújtó csoportokban, hogy mostantól mindenkinek kötelezően illegalitásba kell vonulni, mert milliós bírságok és  a Szent Inkvizícó szigora jön azokra, akik eddig segíteni tudtak másoknak a lelki ösvényen haladni. Mivel őrületes tévhitek láttak napvilágot, az emberek egymást riogatták teljesen hamis adatokkal, így utána jártunk a tényeknek! 

Ki lehet természetgyógyász? 


Nem, nem az, aki kiírja az ajtajára. A törvény előrása szerint – eddig is – az lehetett ennek a címnek birtokosa, aki elvégezte a vonatkozó 100 órás természetgyógyász kurzust, 100 órás egészségügyi modult, volt életmódtáborban, ezekből a tudományokból az ETI-nél levizsgázott, továbbá valamilyen területre szakosodott. Regisztrált tagja a vonatkozó szervezetnek is. A természetgyógyász alaptudás megszerzéséhez eddig is elég volt az érettségi, viszont egyes szakosító képzésekhez diplomára, (például az életmód tanácsadó képzés) másokhoz kifejezetten egészégügyi diplomára, (például a homeopata képzés) illete orvosi diplomára van szükség (ilyen például a hagyományos kínai orvoslás, HKO; TCM néven is találozol vele). 
Aki tehát magát ezek nélkül a végzettségek nélkül természetgyógyásznak adja ki, az eddig is hibázott, mostantól azonban esetleg komolyabban büntethető. Ez teljesen rendben is van. 



Álpszichológusok korának vége! 


Ez – bárcsak így lenne – de nem lesz így. A rendeletek és törvények eddig is viszonylag egyértelműen szabályozták, hogy mi a pszichológus hatásköre. Ahhoz például, hogy valaki hipnoterapeuta, vagy relaxációs terapeuta legyen, nem elég egy tanfolyamot elvégezni. Sajnos az utóbbi időben megszaporodtak ezek a típusú képzések, és nagyon sok kárt okoztak a rosszul felkészült, magukat szakembernek tartó álterapeuták. Például őket hivatott háttérbe szorítani a törvény azon része, mely a pszichológusi hatáskörbe tartozó terápiás eljárásokat jogosulatlanul folytatók ellen igyekszik fellépni. 

Viszont ez nem érinti a kineziológusokat, coachokat és jósnőket, ugyanis ezeket a tevékenységeket nem pszihcológus diplomához kötötték eddig sem, tehát továbbra is bátran használhatjuk ezeket a titulusokat. 

Lehetsz magiszter, de nem lehetsz professzor és doktor, ha nem állami intézményben kaptad a titulusodat


Ha már a titulusoknál tartunk. A különféle szabdegyetemek – amelyek egyébként többnyire magas szintű képzést adnak – nem államilag elismertek, hanem szabad érdeklődésen alapulnak. Itt tanulni továbbra is bátran szabad, viszont ezek a helyek nem adnak diplomát és nem jogosítanak olyan címek viselésére, melyek az állami oktatásban is használtak. Nem adhantak olyan félervezető diplomákat, az állami képzésben használtakhoz hasonló okleveleket, címeket és rangokat, mert ezek félrevezethetik a klienseket. 
 
Például ha valaki parapszichológus, akkor nem használhatja a parapszichológusi oklevél/diploma szót, és nem mondhatja, hogy ennek a tudományak a professzora, vagy doktora, mert ezek a parapszichológia területén nem értelmezhetők. Maga a parapszichológus titulus is kérdőjeles, mivel esetleg megtévesztheti a klienst, hogy a név mögött egyetemi pszichológusi diploma áll. 
 
Attól tehát, hogy egy végzett természetgyógyász ne praktizálhasson, vagy egy jósnő ne jósolhasson többé, szó sincs. 
 
Jó lenne, ha mindenki átgondolná, hogy a „rendelője” falára, vagy a weboldalára milyen igazolást akaszt ki, olyan oklevelet/diplomát nem lehet a fentiek szerint kitenni, amelyet nem az állam által elismert oktatás/felsőoktatás keretei között szerzett valaki.

 

Lehet kiadni tanfolyam elvégzéséről igazolást, de azt nem lehet olyan névvel illetni, mint amelyeket az állami képzésben bocsátanak ki
Így a továbbiakban nem lehet „diploma”, „bizonyítvány”, „tanúsítvány” elnevezéssel igazolni, hogy valaki részt vett egy képzésen, de igazolást például lehet továbbra is adni, hogy az adott képzést elvégezte, csak igazolásnak vagy valami hasonlónak kell nevezni a tanfolyamot lezáró dokumentumot. (Lehet például legalizátum, ami magyarul igazolást jelent, de nagyon hivatalosan hangzik.)
 
A példáink, melyeket itt felsorakoztattunk, messze nem törekednek a teljességre.

Ha valaki bizonytalan abban, hogy korábbi praxisát megfelelő jogosultságokkal végzi-e keresse fel a cikk elkészülésében nekünk segítő budapesti ügyvédet, dr. Medgyesi Andrást, munkaidőben a +36309310743 telefonszámon vagy tegye fel kérdését az andras.medgyesi@avocat.hu e-mail címen.

Az új törvény szigorít/egyértelműsít ezzel azokat az esetleges félreértéseket igyekszik kiszűrni, amelyek miatt a kliensek később az ő esetleges félrevezetésükről panaszkodhatnának.
 
Ez így talán több képzési intézményt és több szolgáltatót vezet rá, hogy tudását legalizálja, kifehérítse és szolgáltatásait egyértelművé tegye a vendégei számára. Ezzel a törvénnyel mindenki nyer, nem csak a kliensek, de az alternatív gyógymódokat használók köre is. 
 

Beparáztattak? Nyugodj meg és oszd meg ezt a cikket! Ez hiteles! 

Ha a napokban te magad is áldozatul estél annak a riogató hadjárantak, ami körbejárt a neten, kérlek, hogy ezt a cikket légy olyan kedves azokon a felületeken, csoportokban megosztani, ahol a rémhírek terjedtek, hogy közösen el tudjuk oszlatni a felesleges félelmeket. A példáink, melyeket itt felsorakoztattunk, messze nem törekednek a teljességre. Tegyünk együtt a tisztességes lelki segítők szolgáltatásainak támogatásáért! 
 
Nyomtatás NYOMTATÁS konyvjelzo_ikon

Képforrás: Canva Pro adatbázis.




 
 
[ 17112 ]
spacer
Szólj hozzá!
spacer 

 
 


Hapci naptár
szerelmi_joslat
Szerelmi kötés
Önismereti jóslat
slide-tarot
 
 
x