Luca napi jóslás - újratöltve (Lucabúza 2021-re)
Címlap / Ezotéria / Luca napi jóslás - újratöltve (Lucabúza 2021-re)

Luca napi jóslás - újratöltve (Lucabúza 2021-re)

HarmoNet Ezotéria-Horoszkóp-2024-06-24

Ugye tudod, hogy a néphagyományok olyan dolgok, amik az Élet Könyvében vannak megírva? Luca napján évszázados hagyomány a jóslás, előrejelzés. Ám nem csak az időjárásra kérhetünk útmutatót ilyenkor - régen a paraszti hagyományban ettől függött leginkább a bőség - hanem másra is. A jeleket te olvasod!  

 Luca neve a fényt, illetve Lucifer női párját, az ördögiséget, a boszorkányt is jelöli, kettős megítélésű és éppen ettől izgalmas. Luca, ha ránk veti fényét, akkor beleshetünk a jövendő ablakán, de ha nem tartjuk meg a szabályokat, bizony pórul is járhatunk. 

Luca napon számtalan babona, hagyomány és jóslás él a népi kultúrában


Mivel ez dologtiltó nap, vagyis semmiféle klasszikus házimunkát nem szabad végezni, így főleg az asszonyok folyamodtak jósláshoz, bár a Luca széket faragni a férfiak szokták, ahogy Luca-tököt is főleg ők faragtak. 

Hogy véletlen se seperjenek ezen a napon, a seprőket megkötötték, elzárták, nehogy a boszorkány körbejárjon rajtuk. Luca napján fokagymás kenyeret ettek, hogy a gonosz elijedjen tőlük.

Ezen a napon nem volt szokás házaséletet élni sem, mert ha megfogan a gyermek boszorkány lehet belőle. 

Ilyenkor meg lehet például jósolni, ki lesz a férjünk, egyes vidékeken még azt is, hogy melyik hónapban kéri meg a kezünket. - 12 gombócba belegyúrták 12 legény nevét, s amelyik elsőnek feljött a víz színére, az lett a kiválasztott. Volt aki úgy játszotta ezt, hogy az első a kérő, az utolsónak a sorszáma pedig a lánykérés hava. A 12 nevet papírdarabra írták, számozták. 

Ilyenkor hajtattak vesszőt is, amely ha karácsonyra kirügyezett, akkor a leány férjet talált abban az évben. 

A teljes évkört jósló játék a Luca búza, ha van kedvetek, ezt próbáljuk most ki együtt! 
Helyezz egy cserép földbe 12 szem búzát, illetve középre egy 13. szemet.

Luca napjtától karácsony estéjéig, vagyis 24.-ig, pontosan 12 nap van, vagyis annyi, ahány hónap az esztendőben. Ezért a búzaszemek megmutathatják, hogy melyik hónap lesz bőségesebb, melyik hónap lesz kicsit visszafogottabb, és ha van olyan szem, amelyik nem csírázna ki Luca napjáig, akkor az a hónap ínséget mutat. A cserép aztán bekerülhet a karácsonyi asztal díszei közé (Akinek van otthon fekete macskája, az akár a cicát is megkínálhatja vele, hogy a jó szerencse egész évben jelen legyen a házban.) Ez a játék a hónapok időjárásának kegyességét mutatta régebben, most azonban jelet kérhetünk arra is, hogy a mi anyagi helyzetünk hogy alakul majd az új esztendőben. 

Hol kapsz búzát? Terményboltban érdemes keresni, mivel az étkezési célúak néha hőkezeltek és elvesztik csírázási képességüket, így az egész játékunk csúfos véget érne. 

Én egyszerű virágföldre helyeztem a búzaszemeket, egy nedves vattakarikát tettem köréjük, és karácsonig minden nap megitatom őket, figyelve, hogy melyik hónapnál jelenik meg először a csira, és hol a zöld kis búzafű. Ha van kedvetek, akkor Luca napján ti is készítsetek ilyen Luca búzás jóslást. (Kommentben be is mutathatátok majd, hogy mire jutott a ti vetésetek) 


Mit jelent a 13. búzaszem?


Ő a teljes év jelölője. Amilyen ez a búza, olyan lesz az évünk. Ha lustácska, későbben bújik elő, akkor bizony sanyarúbb esztendőnk lesz, ha esetleg ő az első, akkor nagyon fürge esztendő vár ránk. ha szép, magas szárat növeszt, úgy prosperáló lesz az év, ha éppen csak növöget, akkor visszafogottabb lesz a tempónk. 

Tudtad, hogy ha Luca búzát ajándékozol másoknak, akkor a jószerencséd megsokszorozódik?


Ez tehát az én virtuális ajándékom neked! Ha te elküldöd legalább 13 embernek ezt a cikket, vagy megosztod, akkor a te szerencséd is megsokszorozódik. 
Nyomtatás NYOMTATÁS konyvjelzo_ikon

Képforrás: Canva Pro adatbázis.


 
 
[ 3758 ]
spacer
Szólj hozzá!
spacer 

 
 


Hapci naptár
szerelmi_joslat
Szerelmi kötés
Önismereti jóslat
slide-tarot
 
 
x