Liba-jósda Márton-napra
Címlap / Ezotéria / Liba-jósda Márton-napra

Liba-jósda Márton-napra

HarmoNet Ezotéria-Horoszkóp-2024-04-12

Nem is sejtenéd, mennyi néphit kapcsolódik Szent Márton napjához! Mennyi mindent meg lehet mondani egyetlen liba által, ha elég felkészült vagy a babonákból! Nézzük, milyen szokásokat eleveníthetünk fel a mai napon!  

 A legismertebb bőség babona 

Márton napján libát kell enni, mert aki ezen a napon libát nem eszik, egész évben éhezik. Aki Márton napon libát eszik, egész évben bővelkedik. 
Ezen a napon kellett a tradíciók szerint a különféle bérleti szerződéseket megkötni a következő esztendőre, és gyakorta volt a fizetségben nem csak pénz, hanem termény és természetesen liba. Ez nem csak a Márton nap miatt alakult így, hiszen egy felnőtt gúnár akár 15 kilósra is megnő, és kiadós lakomát ad a családnak. Ráadásul minden része felhasználható! 

A mártonlúd finom pecsenyéjéből nem csupán jól lehet lakni, hanem a jövendőre is lehet következtetni

Például ha a liba mellcsontja fehér, akkor jó időt jósolnak havas és enyhe telet várnak.
Ha pedig a liba mellcsontja barnás, vagy vöröses, akkor fagyos, csapadékban szegény kemény telet jósolnak.
A csontokat kiteszik a tornácra és a mellcsonton keresztül nézik a naplementét. Ha a nap felhőben megy le, akkor akkor a tél lágy lesz, ha pedig tiszta égen, akkor kemény tél várható.

Jóslás az újborral 

Ilyenkor kóstolják meg az újbort, melynek a hagyomány szerint Szent Márton a bírája. Ilyenkor a borból egy picit kilöttyintenek a pince kövére, - ez a szokás valószínű a pogány időkből való volt - hogy a rossz erőket elijessze, és ilyenkor választja ki a borosgazda azt a bort, amiből a templomba visz misebornak. Az áldott bor minden boros pincére szerencsét hoz, így gyakran elhívták a faluban a papokat bort kóstolni ezen a napon, akinek illendő volt ezeket e meghívásokat elfogadnia. Ahová a pap először ment, az a pince volt  leghíresebb, és akit a pap utoljára hagyott, az a pince volt a sorban az utolsó, tehát a gazdák igyekeztek a papok kedvét keresni. 

 

Marhavész ellen ma henyélni kell! 


A Márton nap gonoszjáró nap is egyben. Ilyenkor az asszonyoknak tilos dolgozniuk, főképpen mosni és ruhát szárítani, mert az a marhák közt dögvészt okozna. Amúgy is érdemes ma a libasütésen kívül minden mást hanyagolni, hiszen ha nem így tennénk, akkor megtetvesednénk, ezt pedig ugye senki nem akarja? A lvágott liba véréből a legnagyobb tollal az istálló szemöldökfájára kereszet írhatunk, így megvédhetjük a baromfit a hidegben rájuk leselkedő veszélyektől. (A véres tolat éjjel el kell égetni, nehogy a vérre odagyűljenek a ragadozók!) 
 

A jóság tüzét vigyük magunk előtt


Márton napon tüzet gyújtunk, lámpást gyújtunk, és ezzel sétálunk. Ezt a szokást őrizzük leginkább, hiszen ezekben a nehéz időkban a jóságra és az összefogásra mindennél nagyobb szükség van. 
 
Nyomtatás NYOMTATÁS konyvjelzo_ikon

Képforrás: Canva Pro adatbázis.


 
 
[ 1674 ]
spacer
Szólj hozzá!
spacer 

 
 


Hapci naptár
szerelmi_joslat
Szerelmi kötés
Önismereti jóslat
slide-tarot
 
 
x