Spiritualitás, egyenlő őrület?
Címlap / Ezotéria / Spiritualitás, egyenlő őrület?

Spiritualitás, egyenlő őrület?

HarmoNet Ezotéria-Horoszkóp-2023-12-01

Az emberek többnyire két kategóriába sorolhatóak, ha spiritualitásról esik szó. Az egyik abszolút annak vallja magát, és akár foglalkozik is vele a mindennapokban. A másik pedig teljes mértékben elutasítja, kizárólag a szemének hisz. Mi a helyzet tehát spirituális fronton?  

 Mi számít spirituálisnak?

 

Maga a kifejezés csupán annyit jelent, hogy szellemi, latinul spiritus, vagyis lélegzet. Nem csak a testet ismeri el, hanem a tudatot és a lelket is. Itt kezdődnek viszont a problémák. Sokan gondolják manapság, hogy ez azt jelenti, hogy mindenki angyalokkal cseveg vagy meredten nézi az aktuális holdállásokat, esetleg makacsul hisz a reinkarnációban. 
 
Valójában az is spirituális, aki önmaga lelki fejlesztésével foglalkozik. A legtöbb mentálhigiénés szakember spirituális, hiszen kifejezetten a tudattal, az emberi pszichével foglalkozik. Az, hogy ezt valaki léleknek nevezi vagy pszichének, ebből a szempontból szinte lényegtelen. 
 
A mai napig vita tárgyát képezi, hogy amit tudatnak hívunk az pontosan micsoda. Abban ugyanis mindenki egyetért, hogy nem csupán biokémiai folyamatok halmaza… Ezt pedig elismert tudósok, agykutatók, pszichiáterek és kvantumfizikusok vallják többek közt. Tehát nem légből kapott kijelentésről van szó. A mai napig nem sikerült még megfejtenünk az agyunk és tudatunk titkait.
 

Az őrület bélyege

 

Sajnos sok vallás vagy a new age mozgalom tagjai között buzgón munkálkodó megszállott alakok miatt a spiritualitás szó már-már pejoratív jelzőnek minősül. Innen ered tehát az őrült jelző, amivel sajnos azok is gyakran szembesülhetnek, akik nyitottak a szellemi dolgok felé. A fenti két csoportban megtalálható extrémisták – nem a normális tagok – ugyanis szinte megszállottjává váltak bizonyos irányzatoknak. Ők azok, akik mindenféle logikát mellőzve hintettek el egyre furább dolgokat arról, hogy mi is pontosan a spiritualitás. 
 
Emellett pedig erősen túlmisztifikáltak egyébként teljesen általános pszichológiai gyakorlatokat. A valóságban viszont ez a kifejezés csupán annyit jelöl, hogy valaki foglalkozik a lelkivilágával, illetve tudatával. 
 
Ha bevásárolunk az Alza oldalról gyertyákból, illóolajokból és meditációs kiegészítőkből, nem leszünk őrültek. Ellenben spirituálisnak nyilváníthatjuk majd magunk, hiszen a saját mentális egészségünkkel kívánunk törődni.
Nyomtatás NYOMTATÁS konyvjelzo_ikon

Képforrás: Canva Pro adatbázis.


(X)


 
 
[ 1223 ]
spacer
Szólj hozzá!
spacer 

 
 


Hapci naptár
szerelmi_joslat
Szerelmi kötés
Önismereti jóslat
slide-tarot
 
 
x