100 éves a Reiki - a titokzatos energetikai módszer nyomában...
Címlap / Ezotéria / 100 éves a Reiki - a titokzatos energetikai módszer nyomában

100 éves a Reiki - a titokzatos energetikai módszer nyomában

HarmoNet Ezotéria-Horoszkóp-2023-12-05

A reiki szó sokak fülében cseng ismerősen, azonban csak kevesen tudják, hogy 2022-ben épp 100 éves ez a spirituális módszer, melynek gyökerei a messzi Japánban erednek. A technika megalkotója, Mikao Usui sensei 21 napon át böjtölve és meditálva a Kiotó közeli Kurama-hegyen megtapasztalta a megvilágosodás állapotát, mely spontán felébresztette a spirituális gyógyítás képességét. Szokás azt mondani, hogy minden, ami ez után történt, az már történelem…  

 A reiki gyökerei, kezdeti fejlődése

A reiki eredetét nagyon sokáig egy kiszínezett történeten keresztül ismerte a széles publikum, melynek része volt, hogy Mikao Usui egy kis keresztény egyetem dékánjaként Jézus gyógyítását kutatta és melynek nyomait Tibetben fedezte fel… nos, napjainkban már tisztább képünk van e módszer gyökereit illetően.

Az 1990-es évek közepétől egyre több nyilvánosan hozzáférhető információ vált elérhetővé köszönhetően annak a kutató munkának, melyet nyugati reiki mesterek végeztek Japánban. Miután sikerült kapcsolatba lépni még élő japán reiki mesterekkel, elérhetővé vált számos forrás dokumentum, ami alapján pontosítani lehetett e japán módszer történetét és tanításait.

Usui mester 1922-es megvilágosodását követően egy olyan elmét és testet harmonizáló technikát dolgozott ki, melyek hangsúlyos része az energiával történő spirituális gyógyítás. De ugyanilyen lényeges az elme elcsendesítésén, a belső egyensúlyon való munkálkodás is, melynek fő eszköze a meditáció és a megfogalmazott életszabályok követése.

Ezt Usui Reiki Gyógymód az Elme és a Test Fejlesztése néven nevezte.

Az általa megalapított Gakkai szervezet keretében kezdte el gyógyítani az embereket és átadni a tanítást, mely nem a ma megszokott néhány napos tanfolyami keretek közt történt. A tanítványok közeli kapcsolatot ápoltak a mesterükkel és a rendszeres találkozókon kapták meg a korabeli tanításokat tradicionális mód szerint, ahogy a fokozatokban való haladás a fejlődésükkel összhangban történt.

A reiki tanítása az 1920-as évek közepére nyerte el kiforrott formáját. A reiki, mint módszer, fő jellemző ismertető jegyei:

·         A reiki kezelés / önkezelés révén elősegíteni a test, az elme és a lélek gyógyulását.

·         A gyógyító képességet a reiki tanár ébreszti fel a tanítványban a reiki beavatás szertartással, mely tovább fejleszthető a gyakorlással.

·     A reiki egy élő hagyomány és gyakorlat, melynek az átadása mindig személyesen történik, és mestertől tanítványra száll ez a tradíció, az átadási vonal mindig visszavezethető az alapítóig.

·         A tanítás fokozatokon keresztül sajátítható el, mely különböző kezelés technikákat, szakrális szimbólumok átadását tartalmazza és azok elméleti hátterét.

·         A reiki egyfajta szellemi út is, melynek fontos része a lelki egyensúlyon munkálkodás.

Usui sensei 1926-os haláláig több mint 2000 embert avatott be a reikibe és 20 tanár tanítványt képzett ki, akik továbbvitték örökségét. A reiki, amit manapság gyakorlunk, főként ezen mesterek, Hayashi, Takata mesterek és tanítványaik által továbbfejlesztett tanítások.

A reiki jelene és megemlékezés a 100 éves tradíció örökségéről

A reiki, mint módszer speciális abban az értelemben, hogy a 100 éves japán gyökerek ellenére átültethető a mai modern kor gyakorlatába. Egyre nagyobb ugyanis az igény a testi-lelki egyensúly megteremtésére, arra a töltekezésre, a belső nyugalom megteremtésére, amit a reiki gyakorlása adhat.

A rohanó hétköznapok stresszes állapota, a túltelített elme olyan tényezők, amire a reiki hatékony "gyógyír" és eredményesen kezelhető vele számos tünet önmagunkon és másokon is. A reiki alkalmazása számos esetben nyújt megoldást a mindennapok kihívásában:

  • megőrizhető a testi-lelki egészség 
  • támogatja a gyógyulási és a méregtelenítő folyamatokat
  • megszünteti a kimerültséget
  •  oldja a stresszt és segít dekoncentráció esetén
  •  csökkenti bármilyen eredetű fájdalmat
  •  elcsendesíti a túl aktív elmét és segít a belső nyugalom állapotába kerülni

Ezt a csodálatos módszert adta át a világnak Mikao Usui 100 évvel ezelőtt és ebből az alkalomból számos országban rendeznek megemlékezéseket, melyek a reiki-conciliation.org weboldal összeállításában megtalálhatóak.

Eme felsorolás nem lenne teljes a hazai, magyarországi ünnepség említése nélkül.

A Magyar Tradicionális Usui Reiki Egyesület is megszervezi a megemlékezést 2022. augusztus 13-án, Budapesten. Az esemény non-profit, de regisztrációhoz kötött. A program részleteit és a jelentkezés módját a Facebook linken találod.

A megemlékezésen az ünnepélyes köszöntőt követően közös reiki meditáció és gyakorlatok, a reiki történetét, neves tanítóit méltató, a módszert bemutató előadások következnek, melyet egy reiki kerekasztal beszélgetés és közös fotó készítése zár le. Szeretettel várjuk a jelentkezésed!

Ha szeretnél többet megtudni a reiki gyökereiről és elolvasni ennek a cikknek a bővített változatát, a jikidenreiki.huoldalon találsz erről bővebb információt.

Nyomtatás NYOMTATÁS konyvjelzo_ikon

Képforrás: Canva Pro adatbázis.


 
 
[ 834 ]
spacer
Szólj hozzá!
spacer 

 
 


Hapci naptár
szerelmi_joslat
Szerelmi kötés
Önismereti jóslat
slide-tarot
 
 
x