Mindent és semmit! Február 15. a nirvána napja
Címlap / Ezotéria / Mindent és semmit! Február 15. a nirvána napja

Mindent és semmit! Február 15. a nirvána napja

HarmoNet Ezotéria-Horoszkóp-2024-02-25

A Nirvána Nap vagy Parinirvána Nap mahajána buddhista ünnep, amelyet elsősorban Kelet-Ázsiában, Vietnamban és a Fülöp-szigeteken ünnepelnek február 15-én. Ez az a nap, amikor Buddha elérte a parinirvánát, azaz a teljes nirvánát fizikai teste halála után.  

Parinirvána napján szokás Buddha utolsó életnapjairól olvasni, meditálni, valamint a buddhista templomokat és kolostorokat látogatni. Ezenkívül a nap alkalmas arra, hogy elgondolkodjunk saját jövőbeli halálán és szeretteink halálán. Ez a gondolkodási folyamat tükrözi a buddhista tanításokat a mulandóságról.

A buddhista hagyomány alapján kétféle nirvána lehet: az egyik a megvilágosodásnál, a másik pedig az ember halálánál valósulhat meg. Az elsőt szopadhishesa-nirvánának, a másodikat pedig parinirvánának (anupadhishesa-nirvána vagy végső nirvána) nevezik.A parinirvána a halál pillanata után bekövetkező nirvánára utal, amely azon személyek testével történik halálukkor, akik még életük során elérték a nirvánát, azt a transzcendens állapotot, amelyben a tudat megleli a békét az egész világgal. Ez magával vonja a szamszára, a karma, az újjászületés és a szkandhák megszűnését. Egyes források úgy is nevezik, hogy a tökéletes kialvás.

Mahájána írásokban a parinirvánát úgy írják le, mint a Buddha örök igaz lelkének birodalma. A parinirvávánában a tudat teljesen megtisztul minden szennyeződéstől, ahogy áthalad különböző meditációs fokozatokon és állapotokon.

A nirvánában nincs van, és van sincs. A nirvána minden és semmi egyszerre. Buddha szavai erről mindennél képletesebben beszélnek. Ő így szól a nirvánáról:

"Van egy hely, ahol sem föld, sem víz nincsen, ahol sem fény, sem levegő nincsen, sem térbeli végtelenség, sem tudatbéli végtelenség nincsen, sem elképzelés, sem el nem képzelés nincsen. Ezt nevezem én - tanítványok - sem jövésnek, sem menésnek, sem halálnak, sem születésnek, ez a szenvedés megszünte, ez a nyugalom helye, a béke birodalma, a láthatatlan Nirvána. Feltámadás nem felel meg ottan. Amivel valamit megjelölve megfoghatóvá tehetsz és felfoghatsz, az nem felel meg ottan. És ez a tanítás, hogy sem feltámadás, sem fel nem támadás nem felel meg, ez sem felel meg soha többé. Semmi nem felel meg többé és legkevésbé felel meg a semmi."
  
Nyomtatás NYOMTATÁS konyvjelzo_ikon

Képforrás: Canva Pro adatbázis.


 
 
[ 1111 ]
spacer
Szólj hozzá!
spacer 

 
 


Hapci naptár
szerelmi_joslat
Szerelmi kötés
Önismereti jóslat
slide-tarot
 
 
x