Mingyánn itt a Krisztkindli!


Mingyánn itt a Krisztkindli!

HarmoNet Ezotéria-Horoszkóp-2023-03-28

Bécs, Adventi vásár. Avagy egy közép európai esemény, amit mindenkinek látni érdemes. Mi ott voltunk, és bizony mondom, nem bántuk meg. Egy jóllakott, rózsás orrú sváb öregúr ékes tolnai magyarsággal kurjantotta felesége után: ...de mingyánn itt a Krisztkindli! Az egész nemzetlecsó idilli derűvel hömpölygött át Bécsen. Így: 

Krisztkindli, és nemzetlecsó
Aki nem értené, Jézusról van szó. A régi dunai svábok, és az osztrákok is Christkindl, avagy Krisztusgyermek néven várták a megszülető gyermeket. Az adventi vásárt ezért Bécsben Christkindlmarkt feliratok hirdetik. Mindenütt karácsonyi finomságokat – édes cukormázba mártott almát, csokival bevont marcipánt és epret, különleges édességeket, és karácsonyi díszeket árusító pavilonok sokasága. Mesze nem ennyi kínai vacakkal találkozunk, mint Budapesten, de azért itt is van giccs, nem csak mértékkel. De elmegy, mert a vásár elbírja ezt is. Őrületes a tömeg, alig lehetett elférni a temérdek néptől. A legtöbben díszes karácsonyi bögrével a kezükben mászkálnak, amiben forralt bor, vagy gyümölcsös forró puncs gőzölög.

Egy eredeti mongol vonásokkal büszkélkedő negyvenes nő, tökéletes, akcentus nélküli magyarsággal meséli húszas évei elején járó barátnőjének, mit vesz az otthoniaknak. Meseszép lengyel lányok vihognak a karácsonyban csak a csajozás lehetőségét látó arab fiúk diszkrétnek nehezen mondható udvarlásán, szlovák családok várnak gyermekeikre a póniknál, közép-kelet Európa teljes népessége felvonult itt. Olasz szót is gyakran hallunk, ám németet szinte alig. Mintha a helyiek bemenekültek volna a házakba, és átadták volna a terepet az ide özönlő külföldiek sokaságának.


HarmoNet tipp: Valódi felkészülés karácsonyra: az igazi Advent - A böjt és ima hatása az aurára >>

Forog tovább…

A forgatagban nem csak árusok bódéi sorakoznak. A gyerekeket számos jópofa dolog várja. Pónizás, sokféle körhinta, Mikulás vonat. Az árudákban nagyon sok a kézműves termék, a minőségi, egyedi darab, megfelelően borsos áron. Odaférni nem nagyon lehet a standokhoz, bár láthatóan a tömeghez képest kevesen vásárolnak, inkább a nézelődés, a hangulat a cél. Főleg a kaja-puncs-forraltbor árusok körül nagy a tömeg. Rengetegen hallgatják az elektronikus térzenét, egy fura bódéból, amelyben egy mókás fejű báb-család muzsikál mindenféle karácsonyi dalokat.


HarmoNet tipp: Nyári Mikulások földjén: Télapó ünnep és Karácsony Új-Zélandon >>

A sétáló utcák tömve, a város fele lezárva, elterelve. Még sincs tülkölés – sőt a dugókra érzékenyen reagáló, rosszul kondicionált magyarok is valahogy kevésbé suttyók egymással, mint Budapesten. Mindenütt vigyorgó gyerekek, pompásan feldíszített épületek, feldekorált utcák. A nagy vásárlási roham – az embereknél lévő szatyrok mennyiségéből ítélve – még nem igazán kezdődött el, de a karácsonnyal járó „őrület” már bizony érezhető.

Aki teheti, annak érdemes útba ejteni Bécset az Adventben – gyönyörű, forgatagos, vidám, mozgalmas, és természetesen nagyon-nagyon karácsonyi!
Nyomtatás NYOMTATÁS konyvjelzo_ikon

Képforrás: Canva Pro adatbázis.


 
 
[ 2553 ]
spacer
Szólj hozzá!
spacer 

 
 

 

 

A Három Király ajándékokat hoz a kis Jézusnak a Bahamák 2008-as bélyegén.

A Harmonet üzemeltetője az Harmopress Kft.
1999-2016 © Minden jog fenntatva
HarmoNet 1999 óta minden nőnek bejön!
x