Még nem késő! Feng shui és anti-feng shui ajándékok


Még nem késő! Feng shui és anti-feng shui ajándékok

HarmoNet Ezotéria-Horoszkóp-2023-10-01

A feng shui nem pusztán lakberendezés, hanem általános világszemlélet, a külső és belső univerzum harmonikus együttműködtetésének elve. A karácsony szintén nem csak a tárgyakról szól - sőt, főleg nem azokról. Nézzünk szét a belső univerzumban, miféle tippeket ad a keleti gondolkodás a karácsonyi ajándékozáshoz?  

A jó ajándék szeretetből és figyelmességből fakad. Keleten évezredes illemszabályok vonatkoznak az ajándék értékére, mibenlétére, viszonzására. Nálunk ez kialakulatlan és igen sok a melléfogás lehetősége. Lássuk a diszharmonikus, a lélek rendjét megzavaró ajándékféleségeket!

Hasznos

Gyanús az az ajándék, amivel csak dolgozni lehet. Nem hinném, hogy bármely nő elragadtatott sikolyban törne ki egy új vasalódeszka, porszívó vagy ablakmosókészlet láttán. A férfiak számára viszont a barkácsolás nem munka: ha szeretnek fúrni-faragni, jöhet a fúrókészlet vagy akár egy macsós láncfűrész, és különben sem értik, mi baja az asszonynak a porszívóval. (Szokatlan megoldás volt, amikor ismerősöm nagymamája kért karácsonyra egy láncfűrészt. Kapott.)

Őt tükrözi, de Te is benne vagy

A teljesen haszontalan ajándék akkor jó, ha érzelmi tartalma van, és az illik a megajándékozott lelkéhez. Racionális, puritán, „hitetlen” ismerősünknek ne vegyünk ezoterikus, vagy feng shui bizbazt (hopp, újabb szakkifejezés!).

Szingli barátnőnknek ne vegyünk fúrógépet, vagy más hasonló „nincs-férfi-a-háznál” ajándékot. Ez a vég kezdete.

Anyukák, nagyszülők szokása a célzatos ajándék. Főzni nem tudó, és nem is akaró gyermeküknek szakácskötény, angolból megbukott fiúnak angolszótár, kétbalkezes sofőr férjnek „így tanuljunk autót vezetni” könyvet adni rossz vicc. Olvassuk el a pipereszerek apróbetűs szövegét is: nehogy véletlenül „elhanyagolt, zsíros hajra” való, netán „vér, nyál, zsír és ondófoltok eltüntetésére” szolgáló szert adjunk karácsonyra. A legjobb indulat mellett is félreérthető lesz az üzenet.


Durvább bakik

Ha már tárgyat ajándékozunk, nagyon fontos szerettünk életmódjával, elveivel egyező dolgot adni. Durva figyelmetlenség vegetáriánusnak húsos szakácskönyvet, elvből televízió nélküli családnak kábeltévé-előfizetést, pici lakásban élőnek nagyméretű bútort, fideszesnek piros nyakkendőt, emós csajszinak Hellókittyt, klausztrofóbiásnak szaunabérletet, Fradi-drukkernek Honvéd-mezt adni. Ha a srác macsós – vagy annak szeretne látszani – ne, ne, soha ne vegyünk neki macis pizsamát, bármilyen cuki is. (Ha a srác cseppet sem macsós, viszont kamaszkorú, akkor fokozottan tilos minden cukiság! A cukiság ebben a korban cikiség.)

Olyasmit adjunk, ami a megajándékozottnak tetszhet, ne olyat, ami nekünk! Hiszen nem magunknak vesszük! Ha az illető a Rammsteint szereti, ne adjunk neki Rúzsa Magdit, és végképp ne indiai meditációs zenét. És viszont.

Nem néz ki jól, ha ajándékunkon messziről virít a céges logó, vagyis lerí róla, hogy ingyen kaptuk valami mítingen vagy konferencián és most továbbpasszoljuk. Legalább vakarjuk le valahogy. Nem szerettünket, hanem a logót

Amin nem lepődik meg

Nem mindenki szereti a meglepetést, de a másik véglet se valami romantikus: mondjuk, ha megbeszéljük, hogy az illető hajszárítót kér, és láss csudát! hajszárítót kap. Mellé legalább valami apró meglepi is legyen.

A zavarbaejtően drága ajándék sem pozitív, bár sokan gondolják úgy, hogy a több: jobb. Az évközbeni elhanyagolás miatti bűntudatot ne leplezzük – legalábbis ne ilyen átlátszó módon.

Az sem illik a karácsony szelleméhez, olyasmit veszünk, amit már régóta meg kellett volna venni – például mosógép – csak eddig sajnáltuk rá a pénzt, de most „egy füst alatt, karácsony is kipipálva” megvesszük.

Lássuk akkor, hogy mi az, ami viszont illik a karácsonyhoz, ami mégiscsak nem boltkóros konzumünnep, hanem a szeretetről, a fény születéséről szól? Mi az, ami beleillik a saját belső univerzumunk és a megajándékozott világába is? Mi az, ami a megajándékozott életét szebbé, könnyebbé teszi? Ha tárgy, akkor legyen személyre szóló és kedves. Tükrözzön figyelmességet. Jó, ha egyedi, és pozitív lelki tartalma van: az ajándék értékét valójában nem az árcédula, hanem a benne lévő idő és személyre szabott figyelem határozza meg. Például porcelángyűjtő barátnőnek tökéletes ajándék lehet a Marketplace-en vagy a bolhapiacon levadászott filléres, de antik figura, jól sikerült nyári szalonnasütő buliban készült képekből összeállított fényképalbum.

Élményt adni

Lehet, hogy a tökéletes ajándék nem is tárgy. Úgyis túl sok tárgy vesz minket körül! Az értékes ajándék olyan, amiből kevés van: például az idő. Lehet az ajándékunk az együtt töltött idő, beszélgetés, társasjátékozás, közös főzés vagy mézeskalács-sütés. Adhatjuk saját magunkat ajándékba annak, akinek belőlünk van kevés: látogassunk meg rég nem látott rokont, barátot.

Sok beteg ember jobban kínlódik a magánytól, mint a betegségtől – győzzük le kórházfóbiánkat! Ajándékozzuk a társaságunkat! Miből van kevés a megajándékozandó személynek, mit hiányol? Ha gyerek, lehet, hogy az együttjátszást, mesét – és ezt nem pótolja a legmodernebb digitális kütyü, amivel továbbra is csak az együttlét illúzióját kapja – legjobb esetben. A kisgyerek sem játékot, hanem játszást szeretne kapni!

Ajándékozhatunk élményt is, ez igazán garanciális: derítsük ki, milyen élményre vágyik a célszemély, és szervezzük meg neki! Sokszor semennyi pénzbe sem kerül, mégis életre szóló ajándék lehet.

 

Nyomtatás NYOMTATÁS konyvjelzo_ikon

Képforrás: Canva Pro adatbázis.


 
 
[ 5548 ]
spacer
Szólj hozzá!
spacer 

 
 

 

 

Matteo di Giovanni: Mária a kis Jézussal és két angyallal című, 1482-ben festett képét láthatjuk az 1996-ban kiadott magyar bélyegen.

A Harmonet üzemeltetője az Harmopress Kft.
1999-2016 © Minden jog fenntatva
HarmoNet 1999 óta minden nőnek bejön!
x