Idézzük fel a régmúlt idők karácsonyait!


Idézzük fel a régmúlt idők karácsonyait!

HarmoNet Ezotéria-Horoszkóp-2022-05-21

Ez az év sok családnak hozott bajt, megélhetés és fedél nélkül maradtak emberek. Miért ne lehetne az idei karácsony olyan, mint a régmúlt idők karácsonya? Nagy Ágota kézműves tanácsadónk személyre szabott ajándékok elkészítésében segít a Harmonet olvasóinak az adventi időszakban. 

Ki ne hallotta volna nagyszülei meséjét a régi karácsonyokról. Azokból az időkből, mikor még nagy szerepe volt az emberek életében a hagyományoknak, népszokásoknak.

A karácsony a keresztény egyház legnagyobb ünnepe, december 25-én ünnepeljük Jézus születését.

Nagyszüleink idejében a karácsonyi asztalon, vagy a közelében elhelyezett tárgyaknak, eszközöknek és a karácsonyi ételeknek különös jelentőséget tulajdonított a néphagyomány. Egyrészt mágikus erejűnek vélte, másrészt keresztény magyarázatot fűzött hozzá.


Minden cselekedetnek megvolt tehát a miértje - a karácsonyi asztalra helyezett ételek- szentelt ostya, mézbe mártott fokhagyma, dió, alma stb.,a néphit szerint a család tagjainak egészségét biztosították.

Úgy hitték, ha karácsonykor babot, borsót, tököt, mákos tésztát, halat esznek, akkor a következő évben sok pénzük lesz.

Vajon a mi gyerekeink tudják-e, hogy miért kerülnek azok a hagyományos karácsonyi ételek az asztalra, jelent-e valamit, hogy a sütemények legfontosabb alapanyaga a dió és a méz?

Mesélt-e valaki nekik a régmúlt idők karácsonyáról, mikor a család az éjféli mise után a frissen leesett térdig érő hóban hazasétált. Otthon körbeülték az ünnepi asztalt, elsőnek elfogyasztották az ostyát mézzel, borssal és fokhagymával. Ezután a családfő egy almát annyi felé vágott, ahány családtag volt. Mindenki kapott belőle egy szeletet, hogy mindig összetartson a család.

A mai karácsonyok – sajnos ez már teljesen nyilvánvaló és mindenki tudja - arról szólnak, melyik üzlet tudja teljes árukészletét a karácsonyi vásárlókra rátukmálni. Megtelnek a bevásárlóközpontok, sok ideges, rohanó ember próbál mindent megvásárolni, néha erején felül is. Majd rohanunk tovább, dolgozni, vásárolni, veszekszünk a gyerekkel, családtagokkal, mert azt szeretnénk, hogy a karácsony tökéletes legyen. Aztán az utolsó erőnkkel még kitakarítunk, megfőzzük a karácsonyi ételeket és fáradtan, kimerülten rogyunk a karácsonyfa alá.

Majd egyszer csak megtörténik a csoda - december 24-én este minden elcsendesedik, felgyúlnak a karácsonyi fények, és „bár jelképesen”, de megesszük a gerezdekre vágott almát, hogy összetartson a család.

Ez az év sok családnak hozott  bajt, megélhetés és fedél nélkül maradtak emberek.

A karácsony közeledtével bennem az a gondolat merült fel, miért ne lehetne az idei karácsony olyan, mint a régmúlt idők karácsonya!

Nem kell drága ajándékokat vásárolni, készítsünk mindenkinek apró, de személyreszóló tárgyakat. Mindent - legyen az karácsonyfadísz, vagy ápoló kézkrém - el lehet készíteni, ha szánunk rá egy kis időt. Ezekkel az ajándékokkal nagyobb örömöt tudunk okozni, mert ebben a szívünk is benne van. A Karácsonyig tartó három hét során meghívom Önöket egy időutazásra: olyan egyszerűen elkészíthető ajándékok megvalósításában segítek, amivel újjáéleszthetjük a régmúlt idők karácsonyát!

Nagy Ágota
Nyomtatás NYOMTATÁS konyvjelzo_ikon

Képforrás: Canva Pro adatbázis.


 
 
[ 2694 ]
spacer
Szólj hozzá!
spacer 

 
 

 

 

Ki ne ismerné Kovács Margit kerámiaszobrait? A Szoptató című alkotást az 1981-ben kiadott magyar karácsonyi bélyegen láthatjuk.

A Harmonet üzemeltetője az Harmopress Kft.
1999-2016 © Minden jog fenntatva
HarmoNet 1999 óta minden nőnek bejön!
x