Készíts mézeskalács házikót - lépésről lépésre!


Készíts mézeskalács házikót - lépésről lépésre!

HarmoNet Ezotéria-Horoszkóp-2023-03-25

A mézeskalács házikó azon kevés "házi kreatívok" egyike, ami akkor mutat igazán jól, ha giccses. Túldíszítettségével kelt igazán mesebeli hangulatot, szívmelengető, illatos dísze az ünnepre "hangolt" lakásnak. Mivel a szó szoros értelmében ennivaló a végeredmény - el lehet fogyasztani, de ha sajnáljátok felfalni, el is tehetitek: bedobozolva, száraz helyen sokáig eláll, kitart a következő karácsonyig. Mondhatnám, hogy kisgyermekes anyukáknak kötelező "feladat" - ha van hozzá affinitásuk, s van rá idejük. Időigényes munka - főleg a házikó összerakása, s ami a legfontosabb: nem szabad kishitűen nekilátni! Ha az alábbi recept alapján jártok el, biztosan sikerül!  

Sok mézes receptet kipróbáltam, én erre esküszöm!
Hozzávalók: 1 kg liszt, 1/2 kg porcukor, 6 db tojás, 20 dkg méz, 10 gramm szódabikarbóna, 1 csomag Kotányi "Mézessütemény" fűszerkeverék.
Minden összetevő mehet egy nagy tálba, könnyű összegyúrni - akkor jó a tészta, ha sima és fényes. A tésztát egy éjszakán át - letakarva - szobahőmérsékleten érdemes pihentetni (volt, hogy azonnal nekiláttam a sütésnek, állíthatom, hogy a friss tésztával is lehet boldogulni - a lényeg, hogy folyamatosan lisztezni kell, így megszelídíthető a ragacsos massza.)

A mézes díszek kényesebb - de nem ördöngös - munkafázisa a ragasztáshoz vagy írókázáshoz egyaránt használatos cukormáz elkészítése. A cukormáz lényege: kössön, mint a cement:)
A nálam bevált recept: 1 tojásfehérjét egy csipet sóval kemény habbá verek robotgéppel, ezután a habba folyamatosan adagolni kell a porcukrot (evőkanálnyi mennyiségeket) és robotgéppel folyamatosan keverni. Körülbelül 30-35 deka porcukrot kell 1 tojásfehérjéhez adni ahhoz, hogy ragasztó és/vagy íróka minőségű cukormázat kapjunk. A cukormázat egy egyszerű - de strapabíró! - kisméretű nejlonzacskóba teszem, a zacskó egyik sarkára nagyon pici lyukat vágok...és kezdődhet a pepecselés. A mézes házikó összeillesztéséhez 2 tojásfehérjéből, s értelemszerűen körülbelül 60 deka porcukorból készült cukormázra van szükség.


 
Szabásmintaív a Színes Ötletek sorozat 2002/59. "Mézeskalács" c. kötetéből (Milner Angéla)

Az általam készített házikó méretei:
oldalfalak (2 db) 10 cm x17 cm, 1 oromfal, 1 hátfal (egyező méret) 11 x 10 cm - s ezekre a háromszög forma (lásd mellékelt ábra), tető 18 x 10 cm (2 db). Az oromfalra ajtót, az oldalfalakra pedig egy-egy ablakot vághatunk derelyevágóval. Kéményhez 2 db 1 x 3,5 centis téglalapot, a cserepekhez 56 db 2 x 3 centis téglalapokat vágtam derelyevágóval.

A tésztát (mindig egy kisebb "cipóval" dolgozom!) 3-4 milliméter vékonyra, egyenletesre sodrom. Aztán a zsírpapírból, vagy kartonpapírból elkészített sablonok mentén derelyevágóval (vagy késsel) kivágom a házikó elemeit. A zsírpapírra helyezett formák előmelegített sütőben, 180 Celsius fokon elég hamar - 10-15 perc alatt - kisülnek. Meg kell várni, míg a tészta kihűl, melegen puha, így könnyen törik, deformálódik.


A falak összeállításához elkél a segítség...négykezes munka.  Ha a falak más stabilan állnak, jöhet a tetőfedés.
A cserepezést alulról kezdjük, majd jöhet a második, és harmadik sor - ne spórolj a ragasztóval:)A 3D-s fenyőhöz 6 ágú csillagokat vágj ki a tésztából derelyevágóval, mindig egyre kisebb méreteket (minél több csillagot használsz, annál szebb lesz a fenyőforma).
Ha kisültek a csillagok, még melegen lyukaszd ki középen (vagy a nyers tésztát lyukaszd!),
és fűzd fel őket hurkapálcára.
 

A házikó talapzata egy nagyobb tepsi méretű mézeskalács lap, egyben kisütve.
A házikó dekorálásának csak a fantázia szab hatáwww.eletszepitok.comrt, ez esetben gumicukrot használtam.
A ház mellé 3D-s mézeskalács fenyőt, rénszarvasokat, nyuszikat állítottam,
és kerítéssel tettem "lakályossá" az összhatást.
A havas hatást szőlőcukorral értem el - a műalkotást természetesen porcukorral is meg lehet hinteni :)
 
Mesterházy Mónika
www.eletszepitok.com


Nyomtatás NYOMTATÁS konyvjelzo_ikon

Képforrás: Canva Pro adatbázis.


 
 
[ 22788 ]
spacer
Szólj hozzá!
spacer 

 
 

 

 

A karácsony mindenkié! Legalábbis ezt láthatjuk Vanuatu 1996-os bélyegén.

A Harmonet üzemeltetője az Harmopress Kft.
1999-2016 © Minden jog fenntatva
HarmoNet 1999 óta minden nőnek bejön!
x