Interjú Illemtan - álláskeresőknek
Címlap / Karrier / Interjú Illemtan - álláskeresőknek

Interjú Illemtan - álláskeresőknek

HarmoNet Ezotéria-Horoszkóp-2024-02-22

Az élet bizonytalan. Kezdjük a desszerttel! Az állás interjú nagyszerű dolog! Tulajdonképpen olyan hely, ahol kizárólag nagyszerű dolgok történhetnek velünk. Kávéval kínálnak, új emberekkel ismerkedhetünk meg, és kíváncsiak ránk. Ha nem bennünket vesznek fel, akkor sem leszünk rosszabb helyzetben, mint jelenleg.  

Mégis sokan rettegve mennek el az interjúra, és bakit bakira halmoznak, főleg ami az etikettet illeti. Ha kávéval-teával, ásványvízzel kínálnak, tilos azt válaszolni: Ebben a sorrendben jó lesz! Ennyit mindannyian tudunk, ám az illemtanról sokkal kevesebbet. Rövid összeállításunk a felvételi beszélgetéseken való illedelmes viselkedésről szól, irodai környezetben. 

Az alapok


Minden cégnél illik elegánsan megjelenni. A piros tilos!? Ugyan! Olyan holmiban kell menni, ami jellemző, nem hivalkodó és nagyon jó minőségű. Az interjún ápolt legyen a körmünk, (férfiaknak is!) hiszen a kezünk mindig előtérben van. Hajunk legyen gondozott, és a cipőnket is meg kell pucolni a találkozó előtt. Ne hordjunk kirívó ékszert, és sminkeljünk diszkréten. Nem javasolt a túlságosan mini szoknya viselete. Az ékszernél az alapszabály, hogy kettőnél többet ne viseljünk. Ha fülbevalónk diszkrét, akkor egy nyakék és karkötő, ha erőteljesebb, akkor fülbevaló és még egy ékszer a maximum.
Férfiként a nyakkendőnk - ha viselni kell - mindenképp a megfelelő magasságúra legyen kötve, a nyakkendő csúcsa elérje a nadrágszíj vagy a nadrággomb vonalát.
A hagyományos etikettel általában mindenütt nyerők lehetünk 

Az érkezés


Tévhit, hogy hosszú percekkel előbb kell érkezni. ha mégis így teszel, nézz körbe a környéken, nézd meg a bemenő és kijövő kollégák arcát, testbeszédét, vajon mennyire szerethetnek itt dolgozni? 
Légy pontos, de 5 percnél korábban ne érkezz ha lehet. A recepción vagy a titkárságon mutatkozz be, mosolyogj, és magabiztosan mondd meg, kihez jöttél. Ha hellyel kínálnak, legyen nálad egy szakkönyv, vagy szakmai lap, hogy jó benyomást kelts, mutasd meg, hogy minden percedet a szakma megismerésével töltöd. (Ha a pozíció olyan akkor a mobilodon is olvashatsz, de inkább jobb, ha mégsem telefonozunk várakozásközben!)
Könyvelőknek pénzügyi lap, marketingesnek a Kreatív legújabb száma, stb ...

Érkezéskor a házigazda nyújtja a kezét. Ha hölgy érkezik, akkor a nő ad kezet először. Ha izraeli (zsidó vezetésű) céghez megyünk, akkor a nők inkább ne nyújtsanak kezet, mert ott ez akár udvariatlanságnak is számíthat. Egyszerre üljünk le a munkáltatóval, várjuk meg, míg hellyel kínál bennünket. Fontos, hogy ő jelölje ki, hogy hová akar ülni. Ne lenne jó elfoglalnunk a helyét. Legyen nálunk egy önéletrajz, még akkor is, ha már korábban el kellett küldeni.  

Általában az interjún 1-3 fő van jelen a cég részéről. A cég oldaláról is illetlenség, ha első beszélgetésen egyből egy bizottság elé teszik be a jelöltet - indokolt esetben ennek lehet oka, de ritka dolog. 

A névjegy


A találkozón okos dolog lehet névjegyet is adni, főleg, ha mi is kapunk. A névjegyen a nevünk, a címünk (e-mail is!) telefonszámunk és a végzettségünknek megfelelő titulus álljon, semmi más. Jó ötlet lehet egy QR kód a Linkedin profilunkra. Aki állást keres, készíttessen magának hófehér egyszerű névjegyet. Illetlenség a jelenlegi céges névjegyünket átadni. Az sem jó, ha mindenféle olcsó, cifra kártyát készíttetünk.

A kínálás


A kávé, tea, ásványvíz oldja feszültséget, barátibbá teszi a beszélgetésünket. Fogadjuk el bátran a kínálást. Egyszerre csak egy dolgot kérjünk. Apró figyelmesség, kifelé menet köszönjük meg a titkárnőnek a kínálást. Ezzel megjegyez bennünket, és megalapozzuk jó hírünket! A vizet tilos első hajtásra meginni, és nem illik a pohárban hagyni sem. A kávéba a cukrot a kanálla tesszük bele. 

Kávé és személyiség

A kávézás főnöknek – beosztottnak jó lehetőség egy kis játékra:

 • A kavargatós: A kávét nem illik hosszasan kavargatni, főleg nem csörömpölve. Aki hosszasan kavarja a kávéját, akkurátus, elgondolkodó ember, aki nehezen hozza meg döntéseit.
   
 • Hajigálós: Hirtelen lendületű ember, akit nem érdekel, mit gondolnak mások. Ő hajítja messziről a cukrot a kávéjába. Ha a kávé kicsap a csésze szélén, azt nem törli fel. Óvatosan bánjunk vele.

   
 • Akkurátus: Óvatosan a kiskanállal helyezi a cukrot a kávéjába. Rövid ideig kavarja, a csésze szélén lerázza, lecsepegteti a kiskanalat, majd hozzáadja a tejet. Apró kortyokban fogyasztja el. Precíz munkavégzésére mindig számítani lehet.

   
 • Sietős: Gyorsan felhajtja a kávét, cukrot, tejet nem rak bele. A cukor, édesség kispórolása azokra az emberekre jellemző, akik nem tudják élvezni az élet édességét. (kivétel a cukorbetegek!)
   
 • Hedonista: Hosszan, élvezettel kóstolgatja a kávét, szemét közben lehunyva cuppant is hozzá, lenyalja a kiskanalat. Ő aztán élvezi az életet, kreativitására számíthatunk, anyagilag motiválható. Ha még egy cukrot is kér a kávéjába, megvan az ideális kreatív igazgatónk!

A kávézás illemtana


A kávéba a cukrot a kiskanállal tegyük bele. Keverjük el, úgy, hogy ne csapjon zajt. Ne kocogtassuk a csészéhez a kanalt és ne is nyaljuk le. Egyszerűen fektessük a csészealjra. A csészét mindig a csészealjra helyezzük vissza. Igyuk ki a kávénkat. A kisujjunkat – mint az köztudott – nem illik eltartani a csészétől. Ugyancsak nem illik marokra fogni a csészénket. A helyes dolog a fülénél fogva a szánkhoz emelni. A szürcsölés, csettegés cuppogás minden formája tilos!A búcsú ceremóniája

A távozáskor a vendéglátó, vagyis a munkáltató az ajtóig kíséri a vendégét. Ott fognak kezet, semmi esetre sem az íróasztalon keresztül! A kezét ilyenkor a távozó nyújtja. Nem illik az ajtóban állva „csak még egy szóra” feltartani a vendéglátónkat. Ilyenkor távozzunk, hangosan köszönve minden munkatársnak, akivel még találkozunk a munkahelyen.

Nyomtatás NYOMTATÁS konyvjelzo_ikon

Képforrás: Canva Pro adatbázis.


 
 
[ 5909 ]
spacer
Szólj hozzá!
spacer 

 
 


Hapci naptár
szerelmi_joslat
Szerelmi kötés
Önismereti jóslat
slide-tarot
 
 
x