Kérjük, önéletrajzában jelölje meg fizetésigényét! -...
Címlap / Karrier / Kérjük, önéletrajzában jelölje meg fizetésigényét! - Tedd, vagy ne tedd!

Kérjük, önéletrajzában jelölje meg fizetésigényét! - Tedd, vagy ne tedd!

HarmoNet Ezotéria-Horoszkóp-2024-02-29

Egyre több pályázó teszi fel a kérdést, hogy ilyenkor mit csináljon. Mégis mennyi pénzt jelöljön meg, honnan tudhatná, hogy mi az az összeg, amivel még figyelembe veszi a hirdető cég a jelentkezését? Vagy elképzelhető hogy alákalibrálja a számokat, és már-már a nevetséges összeg miatt válik komolytalanná a pályázata? 

Nézzük csak mi a szakmai véleményem erről a szerintem legkevésbé sem etikusnak mondható eljárásról, amit a cégek alkalmazni szoktak mostanában.

De miért is teszik ezt?

Hamar rá lehet jönni, hiszen képzelje csak el, hogy Ön válogatja a felvételt hirdető cégnél az önéletrajzokat, és közben pontosan tisztában van azzal, hogy a keresett pozícióra havonta mennyi lesz a bérkeret.

Mennyivel egyszerűbb ugyebár mindössze csak egy db. számot keresni, és nem szükséges többszáz hosszantartó életpályákon lavírozva szelektálni, előszűrni. Kényelmes, ám korántsem szép megoldás.
 

Mi a bér?
Előbb válaszoljuk meg ezt a kérdést.
Mit gondol? A bér összegét az Ön tehetsége, tudása, kapcsolatrendszere, tapasztalatának összessége adja? Vagyis a cég Önt fizeti meg?
Netán annak van egy ára, hogy milyen munkát mennyi idő alatt, milyen felelősséggel kell elvégezni, amihez természetesen szükséges egy bizonyosfajta tudás, tapasztalat, kapcsolatrendszer?
Remélem, ez utóbbit gondolja helyes válasznak. Vagyis elsősorban mindig a munkakörnek van egy ára, és ez a bér. A cég is így határozza meg a bért, persze még egyéb tényezők is hathatnak rá, mint konkurrencia, vagy a többi munkatársak bére cégen belül, de a lényegi megközelítés mindig az elvégzett, elvárt feladattól függ, és nem a felvételre váró leendő munkatárs képességeitől.
 

Kép:Pixabay 

A munkakör ára

Ha a munkakörnek van egy ára, Ön hogyan is tudná, milyen árat kérjen, ha nincs tisztában azzal, mit kell elvégeznie, milyen munkaidőben, mennyi túlórával, vagy éppen jár-e külföldi utazással, emberek irányításával, halmozottabb felelősséggel, konkrét teljesítmény elvárásokkal, jelentési kötelezettséggel, -és még sorolhatnám, hogy mik nem derülnek ki egy szimpla hirdetésből. Ráadásul az egyéb juttatásokról nem is beszéltünk, hiszen attól is függ az Ön igénye, hogy kap-e hideg- melegétkeztetési jegyet, sportbérletet vagy sem…
 
HarmoNet tipp: Rés a pajzson: Foltok és lukak az önéletrajzodban - Tippek a biztos munkáért! >>

Az Ön ára

Azért ne felejtsük el, hogy Önnek is van egy igénye, akármit is kell dolgoznia. Hiszen fizetni kell a rezsit, enni is jó lenne valamiből, és még ha mozira, színházra, netán nyaralásra is jutna, nem lenne baj. Van két életszínvonal, amihez tartozik egy fizetés: amit fenn kell tartania, -hitelek törlesztlse, rezsi, élelmiszer költség, - és van egy másik, ami szerényen ugyan, de magasabb, vagyis jobb körülményt szeretne, mint amiben jelenleg van. Ha Ön eddig nettó 150.000.- Ft/hó összegből élt meg, akkor ez az „Ön szükséges ára” és kb 165.000.- a szerényebb fejlődésének ára, kb 10%-kal magasabb összeg.
 
Kompromisszum, megoldás, béralku
Térjünk vissza a kérdésre, amit a hirdetésben olvastunk. Ha elsumákoljuk a választ, akkor azért fognak kiszelektálni, mert máris ellenkezünk. Ha összeget írunk arra, amit nem is ismerünk, nagyokat tévedhetünk. Javaslatom: Béralkuba csakis akkor bocsátkozzon, ha az interjún ismertették a munkakört! Előtte azonban, ha kérik, akkor kiemelten, félkövér betűkkel írja bele az önéletrajzba vagy a csatolt levélbe az alábbiakat:


„Bérigényem: függ az elvárt teljesítménytől, munkaidőtől, felelősségvállalástól, esetleges vezetői feladatok végzésétől, jelentési kötelezettségemtől, vagyis a komplex munkakörtől és egyéb bér jellegű juttatástól.
Amint a fentiekről egy személyes beszélgetés során lehetőségem nyílik tájékozódni, természetesen bérigényemről is nyilatkozni tudok. Szíves megértésüket köszönöm, és bízom benne, hogy pályázatom elbírálásánál elsősorban eddigi tapasztalataimat és tanulmányaimat veszik figyelembe.”

 
HarmoNet tipp: Sikeres önéletrajzot szeretnél? Minősíttesd, hogy biztosra menj! >>

Ha valami csoda folytán egy csapásra minden pályázó hasonló szöveget írna innentől kezdve a cégek kevésbé korrekt kérdésére, talán észrevennék, hogy valami nem stimmel.
 
Küldje el cikkemet sok-sok álláskeresőnek, hátha közelebb kerülünk a csodához!


Nyomtatás NYOMTATÁS konyvjelzo_ikon

Képforrás: Canva Pro adatbázis.
 
 
[ 15155 ]
spacer
Szólj hozzá!
spacer 

 
 


Hapci naptár
szerelmi_joslat
Szerelmi kötés
Önismereti jóslat
slide-tarot
 
 
x