Húzd ki magad a bajból - A Münchhausen effektus
Címlap / Karrier / Húzd ki magad a bajból - A Münchhausen effektus

Húzd ki magad a bajból - A Münchhausen effektus

HarmoNet Ezotéria-Horoszkóp-2023-12-04

A mesebeli, nagyot mondásáról híres báró a saját hajánál fogva húzta ki magát és lovát a mocsárból. Azóta jelképe lett az önsegítésnek, a probléma hatékony, újszerű és önálló megoldásának. Nem baj, ha a megoldás elsőre nem tűnik hihetőnek - az ötletek szabad áramlása a lényeg, s végül lehet, hogy a legbizarrabb megoldás lesz a legjobb.  

A Münchhausen szindróma nem azonos ezzel! Az ebben szenvedők krónikusan és hatékonyan hazudnak, akár testi szimptómákat is produkálva hazugságuk alapjául. Amiről mi beszélünk egy problémamegoldó stratégia, mely a szabad képzeletet hívja segítségül.Hiszed, nem hiszed, megoldottam!

Nagyon sok probléma megoldásának a hit a gátja. Az emberek azt hiszik – egyébként gyakran teljesen jogosan – hogy valamit nem lehet megcsinálni. Nem húzhatja ki valaki magát is, meg a lovát is a saját hajánál fogva a mocsárból. Ez ellentmond a fizika törvényeinek. Ilyesmi egyszerűen nem történik. Ennek következtében meg sem próbálja. A kreatív kutató azonban éppen arról ismerszik meg, hogy nem fél olyan megoldásokat is megpróbálni, amik adott esetben kudarcra vannak kárhoztatva első látásra – ám a megoldás közben valami egészen újszerű irány sejlik fel, amitől az egész gellert kap, és végeredményként az illető feltalálja a villanykörtét, a gyufát, vagy a mozgó fejű fogkefét.

A hazug báró nem főnix!

A főnix saját hamvaiból támad fel újra. Összeomlik, teljesen megsemmisül, majd felépíti önmagát. A teljes meghasonlás, a megvilágosodott, újjá született ember jelképe. Nem keverendő össze kedvenc hazug bárónkkal. A mocsár mélye is a létezés mocsarát jelképezi, de a bárónak esze ágában sincs mélyre merülni. Még a felszín közelében észbe kap és megoldja a kilátástalan helyzetet. Ez különbözteti meg a kettőt egymástól.

A kupán csapott gondolkodás

Ha egy probléma megoldhatatlannak tűnik, a legtöbben összecsomagolják és felrakják a polcra. „Nincs megoldás” – címkét tesznek rá, élethosszig cipelik, ha az ügy lelki természetű, vagy egy projekt esetében egyszerűen nem foglalkoznak vele tovább. Azonban vannak olyan emberek, akik képesek ezekből a teljesen elveszettnek látszó helyzetekből is kiutat mutatni. Az ötletbörzén ők szerepelnek mindig a legjobban. Számos ötletükből nem mindegyik jó – sőt nem is mindig teljesen újszerű –viszont az alternatívák közül egy kis átgondolással könnyen kiválogatható a jó megoldás.

HarmoNet tipp: Nem vagy tökéletes? Milyen munkára számíthatsz? - Az önfejlesztés titka >>Sziporka szívem – szétszóródsz!

Az ötletgyáros embereket arról ismerhetjük fel, hogy folyton tele van a fejük jó gondolatokkal, megoldásokkal. Egyesek képessé tudnak válni arra, hogy végigvigyék a projekteket, míg mások hetente (évente) másba és másba kapnak bele, majd fújnak ki akkor, ha a „szürke hétköznapok”, az unalmas megvalósítás időszaka érkezik el. Az ilyen emberek akkor vannak a helyükön, ha problémamegoldással, kríziskezeléssel, vagy éppen valamilyen kreatív ötlet gyárosi feladattal vannak megbízva. Egyéb esetben kissé bogaras álmodozónak, vagy szétszórt fazonnak tűnhetnek, pedig zseniális elméjük van. Az ügyes barátok, ismerősök inspirálóan fel is tudják használni a vele folytatott beszélgetéseket. Azokon a posztokon, ahol konkurencia van, amiben nem az elsők, azokon a helyeken megbuknak, vagy nem működnek tovább.

Tanuljunk az ötletbazárostól!

Ezt a fajta agyjárást nem lehet eltanulni. Ez olyan, mint az abszolút hallás, a matematikai zsenialitás, vagy éppen a született íráskészség. Ám ahogy a nem abszolút hallású is megtanulhat zenélni, mindenki eljuthat az osztás-szorzásig, és néhány technika ismeretében írni vagy rajzolni is tűrhetően megtanulhat bárki, úgy az ötletelésnek is van néhány egyszerű technikája.

5 ötlet az ötletgyárostól: 1. Folyamatosan figyeld a környezeted: találd meg a rosszul működő pontokat, és próbáld megoldani őket elméletben. Hogy lehetne gyorsabbá tenni a pénztáraknál a kiszolgálást? Hogy találhatunk meg valamit egyszerűbben? A megoldások – mivel távoli dolgokról szólnak – érzelemtől mentesek, és tét nélküliek. Ez jó alap gyakorlat.

 2. Fordíts néha a lakásodon – munkahelyeden! – Ha módod van rá, akkor a munkahelyen is fordíts néha egy jelentőset. Rendezd át az asztalt, próbálj ki valamilyen másik stratégiát a már beválttal szemben. Tanulj meg új dolgokat, és persze rendezd át az otthonodat, hogy az egész életedet újra kelljen szervezned egy kicsit. A más beidegződések megfordítják a látásmódodat.
   
 3. Alakíts ki új szokásokat és szokj le régi dolgokról. A legtöbben mindig ugyanoda járunk vásárolni, ugyanazokat a termékeket vesszük. Próbáljátok ki egyszer, ha a család is bele tud egyezni a játékba, hogy semmit nem vesztek, amit eddig szoktatok. Minden legyen más, szokatlan, új. Elég, ha néhány napig tart a játék, hiszen lesznek szerethető és rémes élmények is, melyeken utólag nevetni lehet, vagy ami szokássá tehető.
   
 4. Figyeld, mitől működik! Ha olyan dolgokat látsz, amiről azt gondolod, jól működik, állj meg egy pillanatra és gondolkodj el: MIÉRT? Mi működteti? Mitől lett ez jó? Miért szeretik? Miért mennek be többen A butikba és B-be miért alig? Mitől tud többet az egyik, mint a másik? Ezek a válaszok segítenek a működő stratégiákat megismerni, és később alkalmazni a gyakorlatban.
   
 5. Találj ki őrült vállalkozásokat, szerkezeteket, vagy rendezz be képzeletben egy atombunkert, háborús főhadiszállást, lakatlan szigetet, vagy egy luxushajót. Használd a képzeletedet, és találd ki ezer és egy módját a világ működésének.

HarmoNet tipp:
Symbolon - A kártya, ami megváltoztatja az életed! >>

A konstruktív gondolkodás nagyon sok munkakörben alapfeltétel, de végül a konstruktívan gondolkodó – a kliséket kerülő – embert maga a rendszer nyírja ki. A konstruktív gondolkodó ugyanis azért van ott, hogy megváltoztassa a működésképtelen dolgokat és jobbá tegye ami működik. A hibák elkövetése a folyamat során természetes velejárója az egésznek. Ezt pedig a nagyvállalati környezet csak ritkán tűri el.


Nyomtatás NYOMTATÁS konyvjelzo_ikon

Képforrás: Canva Pro adatbázis.
 
 
[ 17477 ]
spacer
Szólj hozzá!
spacer 

 
 


Hapci naptár
szerelmi_joslat
Szerelmi kötés
Önismereti jóslat
slide-tarot
 
 
x