HarmoNet Ezotéria-Horoszkóp-2018-01-22
Címlap / Karrier / Konfliktus, mint lehetőség

Konfliktus, mint lehetőség

Nyomtatás NYOMTATÁS konyvjelzo_ikon

HarmoNet Ezotéria-Horoszkóp-2018-01-22

A konfliktus nem létezik, hanem keletkezik! A "Konfliktus" fogalom mindig személyes jellegű. Az egyik embernek veszekedést jelent, amit alig lehet tisztázni, a másik számára a kultúra része, és állandó fejlődési lehetőséget kínál. A következőkben úgy értelmezzük a konfliktus fogalmát, ahogy azt a szakirodalom használja. 

 

A konfliktus nem létezik, hanem keletkezik! A "Konfliktus" fogalom mindig személyes jellegű. Az egyik embernek veszekedést jelent, amit alig lehet tisztázni, a másik számára a kultúra része, és állandó fejlődési lehetőséget kínál. A következőkben úgy értelmezzük a konfliktus fogalmát, ahogy azt a szakirodalom használja.

A lexikonból
Konfliktusnak nevezzük az egymásnak ellentmondó mozgatóerők, meggyőződések és érdekek feszültséggel teli ütközését. Konfliktus keletkezhet akár egyetlen személyen belül is, az egyidejűleg megélt két vagy több, egyénileg egyformán fontosnak tartott mozgatóerő miatt. Ugyanez fönnállhat két vagy több személy, csoport vagy intézmény között (szociális konfliktus).
Az "egy személyen belüli" konfliktust gyakran mi magunk is megéljük. Ismételten előfordulhat, hogy ezeket a konfliktusokat másokra átvisszük vagy kivetítjük. Még betegség is lehet a következménye annak, ha a konfliktusokat elhanyagoljuk, nem dolgozzuk fel rendszeresen.

A szociális konfliktus leggyakoribb típusai:
1. Nem elegendőek a rendelkezésre álló javak és így nem lehet minden érdekelt igényét kielégíteni.
2. Célkonfliktus esetén ütköznek az egymásnak ellentmondó mozgatóerők, érdekek és elképzelések.
3. Önazonossági (identitás) konfliktus esetén a résztvevők saját meggyőződésükért küzdenek, de legfőképp saját vagy közös önértelmezésükért.

A konfliktusok súlya, jelentősége nem egyforma a felek számára. Az alábbi közmondás bizonyára ráillik számos konfliktus szereplőire, és egyben jellemzi az emberek egymáshoz való viszonyát és kapcsolatát is; olyan esetet ír le, amely a konfliktusban résztvevők eltérő alaphelyzetét tükrözi:
" Panaszkodtam, mert nem volt cipőm - egészen addig, amíg egy emberrel találkoztam, akinek nem volt lába." (perzsa közmondás)

"Konfliktus" az együttműködés során is felléphet:
A szabadság az együttműködésben nem azt jelenti, hogy akarunk-e konfliktust vagy nem, hanem azt, ahogy kezeljük azokat. A konfliktus elhárítás csak látszólagos megoldás - A konfliktust megoldani kell, és nem elhárítani. A konfliktus észlelése gyakran negatív érzésekkel jár együtt. Ez az oka annak, hogy a konfliktusban érintett felek önkéntelenül is hárító magatartást vesznek föl.

A hárító magatartás formái:

Harc
Megkísérelik az "ellenfelet" fizikailag vagy pszichikailag "szétbombázni" direkt támadások (pl. szóban rátámad) vagy indirekt támadás (pl. gyanúsítás, szabotázs, zsarolás, félreinformálás, stb) révén.

Menekülés
A konfliktus látszólagos megoldása ebben az esetben a kitérés a konfliktus elöl. Erre számtalan lehetőség kínálkozik, a "nem találkozunk egymással"-tól az alkohol és/vagy gyógyszer túlzott használatáig.

Beletörődés
Ez a magatartás megakadályozza a konfliktusok feldolgozását vagy megoldását. Az alábbiakhoz hasonló reakcióban figyelhető meg: "Nem is annyira rossz", "Csak pár évig tart", "Én úgysem tehetek semmit", stb.

A kommunikáció nem egyenes vonalú
Az emberek közötti kommunikáció, illetve az emberek és csoportok közötti kapcsolat nem egyenes vonalú. A kommunikációt alapvetően három tényező befolyásolja, úgy a kommunikáció küldője (beszélő), mint a fogadója (meghallgató) részéről:

Észlelés; Megfigyeljük az illető külsejét, pl. egy homlokráncolást. Haljuk a közlés mondatait és szavait.
Interpretálás (értelmezés) Ugyanazt a kijelentést másképp értelmezzük, másféle tartalmat sejtünk mögötte.
Érzések; A beszélő - többnyire akaratlanul - mondanivalójával együtt az arra vonatkozó, vagy saját pillanatnyi érzését is közli. A fogadó (meghallgató) ezt a kijelentést saját érzéseinek szűrőjén keresztül hallja.

Ez a három tényező is azt mutatja, hogy a beszédben, vagy a kapcsolatokban nem csak a tényközlés a fontos. Bátran kijelenthetjük, hogy a kommunikációban többnyire nem a formális és tényszerű, hanem a többi szempont a lényeges.

Folytatjuk!

Forrás: Viscosa Munkástanács oldala
 
 
[7816]
spacer
Szólj hozzá!
spacer 

 
 


Jóska Jósda
Hapci naptár
szerelmi_joslat
Szerelmi kötés
Önismereti jóslat
ciganykartya
szinjosda
slide-tarot
slide-tarot

 
 
 

ciganykartya
joskajosda
szerelmi_joslat
szinjosda
slide-tarotA Harmonet üzemeltetője az Harmopress Kft.
1999-2016 © Minden jog fenntatva
HarmoNet 1999 óta minden nőnek bejön!
x