Gyengeség vagy erősség
Címlap / Karrier / Gyengeség vagy erősség

Kurtán Klára

Gyengeség vagy erősség

HarmoNet Ezotéria-Horoszkóp-2024-05-24

Hajlamosak vagyunk arra, hogy túlhangsúlyozzuk, hogy miben vagyunk rosszak. Egész egyszerűen világbajnoki címre számíthatunk, ha fel kell sorolnunk a gyengeségeinek, azt, amiben nem vagyunk jók, de legalábbis nem vagyunk elég jók. 

Sajnos nálunk előszeretettel teszik szóvá a hibáinkat, már az iskolában is. Sokkal könnyebben felsorolunk öt gyengeséget, hibát magunkról, mint azt, hogy miben vagyunk jók.

De mi lenne, ha a gyengeségeinkre nem csak úgy gondolnánk, mint ami hátráltat bennünket az életben, a karrierünkben. Vajon tényleg gyengeség az, amit mi annak gondolunk? Vajon miképpen használhatnánk ki, azt, amiről úgy gondoljuk, hátrányban vagyunk?

Régi mániám, és karrier-tanácsadás során sokat dolgozom is rajta, hogy alapvetően az erősségeinkre koncentráljunk. Ez nem könnyű feladat, mert sokan úgy érzik, hogy amit ők jól tudnak, azt mindenki tudja. Bezzeg, amit ők nem tudnak, az csak az ő hibájuk, „Csak én lehetek ilyen hülye” hallom sokszor.

Még akkor is, mikor az előnyöket vesszük számba, sokszor tapasztalom, hogy még ezeket is negatívan képesek sokan előadni.

De nézzük csak meg, mit is nevezzünk gyengeségnek.
  • Lustaság,
  • Fecsegés,
  • Érzékenység,
  • Unalmasság,
  • Ügyetlenség,
  • Kapkodás,
  • Figyelmetlenség,
  • Aprólékosság.
Nőknél különösen sokszor hallom, hogy „túl alacsony”, „túl magas”, „túl kövér”, „túl sovány”, „túl fiatal”, „túl öreg” vagyok.

Érdemes végiggondolni, miben segítettek ezek a tulajdonságok. Hogyan oldottuk meg a problémákat, helyzeteket ennek ellenére, vagy éppen emiatt.


Az én egyik „különlegességem”, hogy az átlagnál sokkal alacsonyabb vagyok. Miben akadályoz ez meg? Például nem érem fel a konyhaszekrény felső polcát. Gyakran a kabátomat sem tudom felakasztani sok helyen.

Miben segít, hogy pici vagyok? A legjobb kapcsolatteremtési eszközöm az, hogy segítséget kérek. Az emberek szeretnek segíteni, sokszor mosolyt csalok az arcukra, és jobb kedvre derítem őket egy tréningen, rendezvényen.

Bevallom, én sokat beszélek. Ez bizony néha hátránynak tűnik. De az, hogy tanácsadó, tréner, előadó lettem, pont ennek köszönhető.

A lustaság a kedvenc hibám. Azt gondolom, hogy a lustaság vitte előre a világot. Ha annak idején nem lettek volna az emberek lusták cipekedni, nem találták volna fel a kereket. A „lusta” emberek általában megtalálják a könnyebb, egyszerűbb és hatékonyabb megoldást.
Nemrég egy állástaláló workshopunkon sok erősséget felsoroltak a résztvevők egymásnak.


Nagy meglepetést okozott, hogy amit hátránynak gondoltak, az a másik oldalon abszolút pozitív tulajdonságnak tűnt.

Az hogy valaki érzékeny, okozhat nehézséget, de azt is jelenti, hogy oda tud figyelni másokra, empatikus, megértő mások problémáival.

A saját magukat unalmasnak tartó emberek általában alaposabbak, jobbak a monoton és precíz munkában.

Ügyetlen vagy? De megtalálod azt az embert, segítséget, megoldást, akivel, amivel mégis eléred a céljaidat!

Az a javaslatom, hogy írd le a gyengeségeidet egy oszlopba, és keress olyan helyzeteket, amikor ennek ellenére, sőt éppen azért sikeres voltál.

A karriernek, sikerességnek pont az a kulcsa, hogyan tudjuk kihasználni az összes tulajdonságunkat. Még azt is, amit rossznak tartunk.

Az álláskeresésben, karrierépítésben fontos az önismeret, de nem csak az általunk erősségnek tartott tulajdonságaink, hanem azok is, amiket akadálynak érzünk.

Erősségeid megtalálásában, pontosításában és ahhoz, hogy elérd a célodat, a hozzád illő munkát, állást, karrier-tanácsadásomon tudlak segíteni.


Nyomtatás NYOMTATÁS konyvjelzo_ikon

Képforrás: Canva Pro adatbázis.
 
 
[ 6930 ]
spacer
Szólj hozzá!
spacer 

 
 


Hapci naptár
szerelmi_joslat
Szerelmi kötés
Önismereti jóslat
slide-tarot
 
 
x