9 érték, ami fontos lehet neked
Címlap / Karrier / 9 érték, ami fontos lehet neked

Kurtán Klára

9 érték, ami fontos lehet neked

HarmoNet Ezotéria-Horoszkóp-2023-09-26

Sokszor előkerül, hogy kinek mi az igazán fontos egy álláskeresésnél, karriertervezésnél. Sokszor gondoljuk azt, hogy mindenkinek ugyanazok az értékek fontosak. Amikor az értékekről beszélünk, nagyon különböző dolgok jelennek meg a fejünkben. Ha alaposan végignézzük, olyan értékek is előkerülhetnek, amikre eredetileg nem is gondoltunk, mert annyira természetesnek érezzük. Számomra gyakran meglepő, hogy milyen szempontok kerülnek elő.  

Mikor én voltam álláskeresési helyzetben, számomra az, hogy mennyire van közel, vagy messze az új munkahely, nem nagyon játszott szerepet. De volt olyan kliensem, akinek az első információ egy cégről a címe volt.


Mik az igazán fontos értékek a te életedben?
  • PÉNZ: Mik ennek a határai? MI az a legkevesebb fizetés, amiért hajlandó vagy dolgozni. Milyen kompromisszumokat vállalnál, ha nagyon sokat keresnél.
  • BIZTONSÁG: Mit jelent számodra a biztonság? Nyugdíjas állás ma már nem nagyon van. De kideríthető hogy egy cég mennyire áll stabil lábakon. Lehet, hogy a biztonság azt jelenti, hogy nem változnak napról napra a körülmények, feladatok.
  • VÁLTOZATOSSÁG: Úgy tűnik, ez a biztonság ellentéte. De lehet, hogy szeretnél egy stabil, biztonságos munkahelyet, miközben a saját munkád, feladataid változnak.
  • TÁVOLSÁG: Elég változó, hogy kinek mit jelent a messze, vagy a hosszú utazási idő. HR-eskén gyakran találkoztam olyan emberekkel, akik még a szomszéd kerületbe sem szívesen mentek át. De olyannal is, aki két órát utazott, és mégis elégedett volt. Hogy kinek mi a sok, az személyenként változik. Függ a lakóhelytől, megszokástól, családi szempontoktól. Mennyi időt szánnál rá, hogy egy jó munkahelyre járjál be?

 
  • MUNKAIDŐ: Ebbe beletartozik, hogy hány órát kell dolgozni. Mennyire vállalnál túlórát? Hogy viszonyulsz a több műszakos munkarendre. Vállalsz-e éjszakai beosztást. De az fontos, milyen típusba tartozol. Két fő csoportja van az embereknek. A baglyok és a pacsirták. A baglyok későn kelnek, és későn fekszenek, ha megengedhetik maguknak Nekik az egész napjuk tönkre van téve, ha hajnalba kell járniuk. A legjobb teljesítményt délután és este mutatják. A pacsirtákat ezzel szemben kiveti az ágy reggel 5-kor. Ők szívesen kezdik a napot korán, és reggel és délelőtt a leghatékonyabbak.
  • MUNKAKÖRNYEZET: Sokan utálják a nyitott irodákat. Én pont azok közé tartozom, akik szerettek nagy irodában dolgozni, ahol sokféle emberrel beszélhettem. De másokat nagyon zavarhat, ha nincs elég csend a környezetükben. Képzeld el, milyen lehet az álommunkahely számodra. Modern irodaház, vagy egy régebbi klasszikus munkahely. Vonzó-e számodra egy ipari környezet, vagy jobban szeretsz a belvárosban dolgozni? Fontos lehet, hogy mekkora az a cég, ahol dolgozol. A nagy szervezeteket részesíted előnyben, vagy a kisebb családi cégeket.
  • BEFOLYÁS/HATALOM: A hatalomnak, befolyásnak rossz a PR-ja. Pedig lehet, sőt kell jól használni. Változó, kinek mit jelent a hatalom. Valóban vannak, akiknek azt, hogy dirigálhatnak másoknak. De úgy is lehet valaki jó vezető, hogy az együttműködés, a cél a fontos számára. Lehet, hogy azt érzi hatalomnak, hogy 150 beosztottja van, de lehet, hogy beosztott nélkül nagy hatást tehet a vállalat életében. Ha tanár, tréner, orvos, fejlesztőmérnök valaki, akkor ugyanúgy érezheti a hatalmat, a hatást, amit másokra tesz.
  • VÁLLALATI ÉRTÉKEK: Mik azok a vállalati értékek, amikkel azonosulni tudsz. De még fontosabb, hogy mik azok, amikkel nem. Van, aki nem dolgozna dohánycégnél, másoknak fontos a környezetvédelem. De lehet az is vállalati érték, hogy mennyire rugalmas, vagy hagyományos a munkahely. Nem mindegy, mennyire tudsz azonosulni a célokkal, a termékkel.
  • KÖZÖSSÉG: Mennyire fontos neked a csapat. Lehet, hogy egyedül szeretsz inkább dolgozni, és csak laza kapcsolatban állni a munkatársakkal. De az is lehet, hogy neked fontos a folyamatos kommunikáció, a másokkal való együttműködés, és hidegrázást kapsz attól, ha egyedül vagy egy üres szobában.

Vedd számba a saját értékeidet. Mi igazán fontos számodra. Tudj meg mindent, amit lehet a kiválasztott munkahelyről. Végül válassz úgy, hogy hosszú távon is elégedett lehessél. Ha nagyon nem neked való állásod van, az előbb-utóbb súlyos következményekkel járhat.

Rányomja a bélyegét a magánéletedre is, a családodra, és akár meg is betegíthet.
Klienseimmel az egyik fontos lépés, hogy kiderítsük, mi az igazán fontos számukra, és a tanácsadás végén sokkal pontosabban látják a célt.

Ha te is eltévedtél az utadon, és meg akarod találni a pontos céljaidat, fordulj hozzám >>>

Nyomtatás NYOMTATÁS konyvjelzo_ikon

Képforrás: Canva Pro adatbázis.


 
 
[ 8273 ]
spacer
Szólj hozzá!
spacer 

 
 


Hapci naptár
szerelmi_joslat
Szerelmi kötés
Önismereti jóslat
slide-tarot
 
 
x