Zsák a foltját - Melyik állásra jelentkezzem?
Címlap / Karrier / Zsák a foltját - Melyik állásra jelentkezzem?

Kurtán Klára

Zsák a foltját - Melyik állásra jelentkezzem?

HarmoNet Ezotéria-Horoszkóp-2024-07-12

Ha egy kicsit körülnézel az interneten, rengeteg álláshirdetéssel találkozhatsz. Ennek ellenére sokan nem találják meg a nekik való állást. De nem csak az álláskeresőknek nehéz, sokszor a vállalatok sem találják meg a megfelelő embert. Mit tehetünk, hogy megtalálja a zsák a foltját? 

Ahhoz, hogy sikeresen jelentkezzünk, tisztában kell lennünk, a saját értékeinkkel, és a követelményekkel.

Két féle módon lehet elrontani az álláskeresést. Ha vaktában lövöldözünk, vagy ha elbújunk a világ elől.

Az a tapasztalatom, hogy nagyon sok ember egyáltalán nem gondolja át, hogy mire, hova és mikor érdemes pályázni.


 

Két fő típussal találkoztam.

Az egyik, akinek kevés az önbizalma, és csak akkor adja be az önéletrajzát valahova, ha teljes mértékben megfelel a kiírásoknak, sőt az általa sokszor csak elképzelt elvárásoknak.

Így nem jelentkezik olyan állásra, ahol nyelvtudásra van szüksége, mert nincs nyelvvizsgája, „csak” több évig élt azon a nyelvterületen és folyékonyan beszéli az adott nyelvet. Vagy 5 év tapasztalat van előírva, de neki csak négy és fél éve van.
Komolyan kell venni az álláshirdetéseket, de ha csak minimális eltérés van az elvárás, és a te képességeid között, akkor nyugodtan küldd be az önéletrajzodat. Persze ne ugyanazt az önéletrajzot, hanem minden állásra készíts egy személyre, pozícióra illesztett verziót.
Emeld ki azt, amiben jó vagy, és ne hangoztasd azt, amiben van egy kis eltérés.


A másik, mostanában gyakoribb stratégia, a mindenhova gondolkodás nélkül elküldöm típus.
Nem törődik azzal, hogy nincs olyan tapasztalata, nyelvtudása, képzettsége, csak szórja szerteszét az egy kaptafára készült, általában hibákkal teli, de legalábbis információhiányos önéletrajzát.

Mi ezzel a baj?

Az egy dolog, hogy rengeteg, fölösleges munkával terheli meg a másik felet, hiszen ez nem az ő gondja. De gyűjti a kudarcokat. Egyre inkább azt látja, hogy ő sehova sem kell. Nehéz hónapokon keresztül fenntartani a lelkesedést, ha jó esetben csak egy elutasító levelet érünk el, de sok esetben választ sem kapunk.

Mielőtt elküldjük a levelet, gondoljuk végig, hogy miért lehet érdekes a másik oldalnak a mi jelentkezésünk. Mi az, ami vonzó bennünk? Mi derül ki ebből az önéletrajzunkból, a motivációs levelünkből?

Nem érdemes elküldenem a jelentkezésemet egy repülőgép-mérnöki állásra, ha valójában vegyészmérnök, vagy technikus a végzettségem vagy menyasszonyi ruhaboltba öltöztetőnőnek, ha soha nem foglalkoztam ruhával. Gyakran gondolkodik valaki pályaváltásban, ami lehet reális cél, de csak akkor, ha nagyon felkészülünk rá. Kitaláljuk, mik azok a tapasztalatok, amik az új karriernél hasznosak lehetnek. Mit tudunk bemutatni, amiből kiderül, hogy érdemes minket választani.

Sokféle tapasztalatot lehet átfogalmazni úgy, hogy az szimpatikus legyen a kiszemelt vállalatnak.

Gondold végig mit szeretnél csinálni, milyen tapasztalataid, képességeid vannak meg ehhez, és csak ezután keresd meg a hozzád illő állásajánlatot, és jelentkezz egy testreszabott pályázattal.

Ha kérdésed van, bátran keress meg.

Nyomtatás NYOMTATÁS konyvjelzo_ikon

Képforrás: Canva Pro adatbázis.
 
 
[ 4986 ]
spacer
Szólj hozzá!
spacer 

 
 


Hapci naptár
szerelmi_joslat
Szerelmi kötés
Önismereti jóslat
slide-tarot
 
 
x