Írd meg a saját mesekönyved
Címlap / Karrier / Írd meg a saját mesekönyved

Kurtán Klára

Írd meg a saját mesekönyved

HarmoNet Ezotéria-Horoszkóp-2024-07-12

Hogyan mondjuk el azt, ami a legjobb bennünk? Ami a leghasznosabb a másik számára. Mikor interjúra kerül a sor, mindnyájunknak meg vannak a legrémisztőbb kérdései, amire nehezen találja meg a választ. Egy interjú alapból is mindig egy ijesztő stresszes helyzet. Nehéz nyugodtnak maradni, és nem bepánikolni.  

Tudom, sok helyen olvashatod azt a tanácsot, hogy ne izgulj, legyél természetes, add önmagad. Én elképzelni sem tudom, hogyan lehet nem izgulni egy interjún, amin a jövőnk múlhat. Vajon hogyan kell természetesnek lenni? Minél többet görcsölsz azon, hogy természetes legyél, annál izgatottabb és feszültebb leszel.

A sikernek egyetlenegy kulcsa van. Készülj fel alaposan! Gyakorolj! Akár egyedül, de még jobb, ha találsz valakit, akivel elpróbálhatod, mintha egy színházi fellépésre készülnél.


 
Az interjú során két gyakori és ijesztő kérdésre kell mindenképpen felkészülni.
 
Az első, amikor megkérnek, beszéljél magadról.

Na, de mit beszéljek magamról. Vajon mire kíváncsiak? Ez az a kérdés, amivel sokat veszíthetünk, de sokat is nyerhetünk.

Sokan elkövetik azt a hibát, hogy a magánéletükről kezdenek el beszélni, vagy elkezdik az ősidőkkel.

15 év munkatapasztalat után nem érdemes az egyetemi tanulmányokkal kezdeni. Sőt, gyakran még távolabbi idővel kezdenek el mesélni az életükről a jelöltek.

De a valódi kérdés az, hogy mivel tudnál hasznos lenni a megpályázott állásban. Valójában a cégek nem is egy munkavállalót keresnek, hanem a megoldást a problémájukra. Ha kitalálod, mi az a probléma, és miért te vagy a megoldás, akkor jó úton jársz. Ebben csak az segíthet, ha alaposan felkészülsz.

Már az interjú előtt, de valójában már a pályázatod elküldése előtt minél több mindent tudj meg a cégről, a munkakörről. Mint ahogy az egész álláskeresésé során itt is a legjobb megoldás, ha kézzelfogható példákat keresel, és mutatsz be.

Ha könyvelőt keresnek, jó, ha tudod, milyen könyvelési feladatokat várnak. Ha ezekre a kérdésekre keresel választ, és azt mutatod meg, hogy TE mennyire jól oldottál meg hasonló problémákat, akkor sokkal hitelesebb leszel, mintha csak elmondanád, hogy 10 éve könyvelsz, precíz vagy, és tanulásképes.

Ne legyél se túl hosszú, se túl rövid. Készülj fel otthon. Írd le az alapdolgokat. Akár tükör előtt, órával a kezedben próbáld el, mi az az 5 perces bemutatkozás, amivel a legjobbat tudod magadból megmutatni.

Ugyanez a módszer lehet hasznos a másik rémisztő kérdésnél, amikor arra várnak választ, hogy mi az 5 legjobb és legrosszabb tulajdonságod. Tudom, nehéz, de ha elég időt szánsz rá, akkor találsz olyan erősségeket, amiket a régebbi tapasztalataidból előhozhatsz. Sok embernek pont a pozitívumok felsorolása okoz nehézséget. Gyermekkorunkban megtanultuk, hogy öndicséret büdös, inkább más dicsérjen. De ebben a helyzetben, csak te dicsérheted magadat.

Igazán rossz tulajdonság nincs, de olyan nehézség, amit valahogy megoldottál, jó hatást tehet. Lehet, hogy nem tudsz jól előadni tömeg előtt, de elmesélheted, hogy éppen ezért többet készülsz fel, és a legutóbbi értekezleten meg tudtad védeni az álláspontodat.

A legjobb, ha már az önéletrajzod elkészítésénél nekilátsz sok sok példát keresni az életedben. Olvass el minél több interjúkérdést, és szorgalmasan írd össze, milyen történeteket tudsz elmesélni a karrieredből.

Képzeld el, hogy az életed egy mesekönyv, aminek a fejezetei mind egy történet, ahol sikereket értél el, problémákat oldottál meg.


Ezután már csak a megfelelő oldalt kell előhúznod, és elmesélni az interjúztatónak.
A te sikertörténeted megírásában segítségre lelhetsz. Közösen még jobb történetet tudunk találni.

Ha kíváncsi vagy a saját és mások történetére, gyere el január 28-án a Karriertervező Állástaláló workshopunkra.
Nyomtatás NYOMTATÁS konyvjelzo_ikon

Képforrás: Canva Pro adatbázis.


 
 
[ 5846 ]
spacer
Szólj hozzá!
spacer 

 
 


Hapci naptár
szerelmi_joslat
Szerelmi kötés
Önismereti jóslat
slide-tarot
 
 
x