6 hiba, amit sokan elkövetnek önéletrajzkészítés közben...
Címlap / Karrier / 6 hiba, amit sokan elkövetnek önéletrajzkészítés közben

6 hiba, amit sokan elkövetnek önéletrajzkészítés közben

HarmoNet Ezotéria-Horoszkóp-2024-02-24

Az önéletrajzkészítés kulcsfontosságú lépés a karrierépítésben, illetve a sikeres álláskeresésben. A CV ugyanis az első dolog, amit a potenciális leendő főnökünk lát belőlünk - így ennek igazán meggyőzőnek kell lennie. Ennek ellenére sokan nem fordítanak elegendő figyelmet az elkészítésére, és hajlamosak amatőr hibákat hagyni ebben a fontos dokumentumban.  

Ha úgy érezzük, hogy eljött a munkahely- vagy karrierváltás ideje, esetleg még csak most készülünk betörni a munkaerőpiacra, mindenképpen szükségünk lesz egy ütős önéletrajzra. Ebben a cikkben feltárjuk azokat a bakikat, amelyeket sokan elkövetnek a CV-jük összeállítása közben. De azért, hogy még nagyobb segítséget adjunk az álláskeresőknek, arra vonatkozóan is adunk támpontokat, hogy pontosan milyen az ideális önéletrajz, hogyan tudjuk elkészíteni azt.

Nem jelöljük ki a célunkat

Sokan hajlamosak általános, céltalan önéletrajzokat készíteni, amelyek nem mutatják meg pontosan, hogy milyen pozícióra pályázik az illető. Egy önéletrajznak azonban igenis tükröznie kell a készítője konkrét céljait és ambícióit. Ezért érdemes a CV-be egy erre vonatkozó alcímet is beletenni, ilyen lehet például a „Karriercéljaim”. Ha körülnézünk az ingyenes önéletrajzsablonok között, olyat is találhatunk, amiben ez alapvetően benne van.

Elfelejtjük személyre szabni

Az önéletrajzunkat érdemes minden pályázat esetén az adott pozícióra, cégre szabni, hiszen minden vállalat és minden állás más. Azaz: a munkáltatók egészen különböző értékeket, készségeket, tapasztalatokat tarthatnak fontosnak. Mielőtt felvennénk a kapcsolatot egy kecsegtető állás kapcsán egy céggel, mindenképpen tájékozódjunk előre! Egy kis online utánajárással vagy az álláshirdetés alapos áttanulmányozásával felmérhetjük, hogy az adott vállalat az adott állás kapcsán mi mindent vár el és hogy általánosságban milyen értékrend szerint működik. Ha ez alapján készül a CV, már nem nagyon lőhetünk mellé.Túl sok vagy túl kevés információt foglalunk bele

Ezen a téren meg kell találnunk a tökéletes egyensúlyt: az önéletrajznak tartalmaznia kell minden fontos információt, de csak a leginkább relevánsakat. Sokan beleesnek abba a hibába, hogy túlságosan terjengős dokumentumot készítenek, amelyben több oldalon keresztül taglalnak egy-egy projektet vagy akár a szívüknek kedves hobbijukat. Ezt kerüljük el: a CV-nk maximum egy A4-es oldalon férjen el!

Ezen az egy oldalon alapvetően el kell férnie a személyes adatainknak, az elérhetőségeinknek, a tanulmányainknak és elvégzett képzéseinknek, a készségeinknek, illetve az eddigi tapasztalatainknak. Emellett érdemes néhány szót ejtenünk a hobbijainkról, érdeklődési köreinkről azért, hogy egy kicsit izgalmasabbá tegyük a CV-t, hogy egy kissé kitűnjünk a tömegből.

Nem fordítunk figyelmet a dizájnra

És ha már megemlítettük a tömegből való kitűnést: ezt könnyen elérhetjük egy jól megválasztott arculattal is. Ma már rengeteg ingyenes önéletrajzsablon közül választhatunk, így mindenki megtalálhatja az egyéniségéhez, ízléséhez és a megpályázott munkakörhöz leginkább illeszkedő típust. Fontos, hogy ha motivációs levelet is kérnek a pályázathoz – márpedig gyakran szoktak –, akkor annak a megjelenését is szabjuk a CV-hez, hogy igazán profi és összeszedett hatást keltsünk.

Helyesírási hibákat, elírásokat hagyunk a szövegben

Egy elírás vagy egy helyesírási hiba azonnal elronthatja a potenciális munkaadónkban keltett első benyomást. Még akkor is, ha a megpályázott munkakörhöz nem létfontosságú a helyesírási készség, fontos a hibátlan CV-szövegezés, hiszen ez intelligenciát, odafigyelést és maximalizmust sugall. Ha ez nem tartozik az erősségeink közé, akkor kérhetjük egy speciálisan erre készített program vagy egy korrektor segítségét.

Tévedések és hiányosságok

Tudjuk, hogy az önéletrajzírás stresszes lehet, és sokan szeretnének minél hamarabb túl lenni rajta, de ettől még muszáj odafigyelnünk a részletekre. A nem egyező dátumok, a hibás személyes adatok és a kirívó hiányosságok is tönkre tehetnek egy-egy pályázatot. Gondoljunk csak bele: ha elírjuk a telefonszámunkat vagy a régi e-mail-címünket hagyjuk benne, a potenciális munkaadó soha nem is fog minket elérni. Figyeljünk ezekre a banálisnak tűnő, de igenis fontos részletekre!

Az önéletrajz elkészítése nem csupán egy rutinfeladat: a CV egy remek eszköz arra, hogy bemutassuk a szakmai utunkat, a készségeinket és a munkavállalói értékünket egy kiszemelt munkáltatónak. Ha elkerüljük az itt felsorolt gyakori hibákat, és megfogadjuk a tanácsokat, jelentősen növelhetjük az esélyeinket egy sikeres pályázatra. Ne feledjük: az önéletrajzunk a személyes márkaépítés egyik legfontosabb eszköze, tehát érdemes időt és energiát fektetni a tökéletesítésébe.
 
 
Nyomtatás NYOMTATÁS konyvjelzo_ikon

Képforrás: Canva Pro adatbázis.


(X)


 
 
[ 566 ]
spacer
Szólj hozzá!
spacer 

 
 


Hapci naptár
szerelmi_joslat
Szerelmi kötés
Önismereti jóslat
slide-tarot
 
 
x