A macskatartás ÁBC-je: mit kell csinálni, ha macskát találsz?...
Címlap / Kedvenc / A macskatartás ÁBC-je: mit kell csinálni, ha macskát találsz?

A macskatartás ÁBC-je: mit kell csinálni, ha macskát találsz?

HarmoNet Ezotéria-Horoszkóp-2024-05-18

Minden tavasz és minden ősz, a macskák szaporodási időszaka. Sokan találunk ilyenkor az utcán kölyökmacskát. Van, aki úgy határoz, befogadja a kis csavargót. Kezdő - és talán gyakorló - macskásoknak szólnak a HarmoNet jótanácsai!  

Segítség, macskát látok!


Csőrikén kívül gyakran más is így kiált fel a lakásban. Ha a családtagok bármelyike nem szereti a macskát, vagy allergiás a szőrére, inkább távolról szeressük a cicust! Egy dolgot garantálhatok: közömbösen senkit nem érint majd a macska házhoz kerülése!

STOP! A hatályos törvények értelmében a gazdának kötelessége állatait birtokon belül tartani, így a macskát is a kertjén belül! Csak akkor fogadj be macskát, ha a benti tartását, vagy kifutóban tartását biztosítani tudod. A felelős macskatartásba nem fér bele a kijárós cicatartás. Tévhit, hogy a macskát kínozzuk, ha bent tartjuk a házunkban. 

 

Utcamacska - Utca mocska?


Ha az utcán talált macskát hazavisszük, feltétlen végezzük el az alábbiakat:
 • Lágy macskasamponos vízzel fürdessük meg, így szabadítsuk meg az élősködőktől. Mindenképp illatanyagoktól mentes szert használjunk, amit kifejezetten macskákn számára javasolnak, vagy amely természetes összetevőiben nincs illóanyag, ugyanis az illóolajok egy része a macskát megölheti! 
  (Figyelem! A macska jól felszerelt karmok nevű szerszámzattal! A helyes macska fogást nem a macskafogó c, rajzfilm ismerteti! Ha nem akarjuk összekarmoltatni magunkat, akkor csak lassan csurgatott langyos folyóvízzel, zuhanyozva fürdessük a cicát. Őmacskasága utálja a vizet és még jobban utál lábat áztatni. Érdemes a hátát a nyakánál tartani, kissé lenyomva. Így nehezen ugrik ki.)
   
 • Lehet egyből bolha- és kullancsirtó szerrel kezelni, de figyeljünk, hogy csak a macskák számára készült szert adjuk, a kutyáknak készült fajták közt több halálos a macskára nézve! 
   
 • Féreghajtóval szabadítsuk meg bélférgeitől.
   
 • Bórvizes vattával, vagy sima vízzel lágyan és többször töröljük meg a szemeit, akkor is, ha nem csipásak. 
   
 • Ha a cica szeme csipás, az egy sor macskabetegség jele lehet, melyek egy jórésze halálos, vagy más macskákra is fertőző, tehát ha van a háztartásban másik cica, mindenképp különítsük el a kölyköt az első állatorvosi látogatásig. (Ami egy csipás macska esetében minimum egy laborvizsgálattal jár, és kerek pénztárcát is igényel!) 
   
 • Fülvattával tisztítsuk ki a füleit. Fontos, hogy em kell belenyúlni, csak finoman kipucolni, ha szennyezett. 
   
 • Gyengéden törölgessük le a cicát és ha lehet ne szárítsuk zajos hajszárítóval, mert világgá fut. Érzékeny füleinek igazi kínzás. Inkább tartsuk egyenletes hőmérsékleten, várjuk meg míg megszárad, törölgessük át sokszor törölközővel és kapjon jutalom falatokat!
   
 • A talált macsek gyakran hasmenéses. Ilyenkor érdemes a végbél körül többször kamillás vattával megtörölni őt. Ha még nagyon kicsi, akkor a pocakot masszírozva nekünk kell kakiltatni a kismacskát, ahogy az anyja tenné, ezt a végbél simogatásával lehet elérni. Kemény meló, aki próbáta már, tudja, hogy az ember mennyire tud örülni egy kis kenődős macskaszarnak. 
   
 • Hamar vigyük állatorvoshoz! Oltás a cicának is kell! Ha az életkora megengedi, ivartalanítsuk mielőbb! 
   
 • Ha nem tudjuk hazavinni a kis csavargót, az állatmenhelyek, vagy a macskamentő szolgálatok lehet, hogy segítenek, ám a legtöbbször teltház van náluk. 
   
Macskarisztokraták


Ha tenyészetből vásárolunk macskát, ellenőrizzük a papírjait! Nagyon sok szaporító van, aki a fajtanemesítés szabályaira fittyet hányva olcsó pénzért genetikailag hibás macskakölyköket árul.  A szaporítóknak még a háza táját is kerüljük el, ha csak nem akarunk ártani a fajtának és a saját pénztárcánnak, a horribilis orvosi költségek miatt. 

Nemes macskánk gyakran hosszú szőrű. A szőrt ápolni, gondozni kell. Fémből készült fésű és speciális kis fejű drótkefe szükséges a szőr ápolásához. A macskát kicsi korában hozzá kell szoktatni a fésülködéshez, különben élete végéig szenvedhetünk a szőrcsomósodással, az alsó szőrök nem megfelelő ápolásából adódó filcesedéssel. A kölyök cica szívesen játszik a kefével, könnyű rászoktatni a fésülködésre. Naponta kell fésülni. Inkább kényelmes, lustálkodó fajták. (Perzsa , MainCoon, Angóra)

A rövid szőrű nemes cicák általában a keleti típusok. Érdeklődő, agilis, kíváncsi macskák. Mindenre felmásznak, mindent kipróbálnak, habitusukhoz türelem kell. Őket is fésüljük, de elegendő heti egy-egy alkalommal, a szőröknek megfelelő kefével, vagy furmintáorral. 


Cicamosdás 


Cicánkat, ha valami miatt bekoszólódnak a fent leírt módon  lehet fürdetni, akár lakásban van, akár kertben történt a baj. Egyébként a macskát nem szükséges külön fürdetni. A szemeket és a fület gyakran kell tisztogatni, ha látjuk, hogy szükséges. A macska szőre különböző magasságú fedő és alsó szőrökből áll. Az alsó szőrök vedlésekor gyakrabban kell fésülni a cicát. 
Bánod-e azt a műtétet?
 


Kérdezi a vénasszonytól királyfivá vált macskája, mikor a jótündértől azt kéri, hogy öreg kandúrja változzon királyfivá, maga pedig királylánnyá. Nagy kérdés, kis műtét. már 6 hónapos korban elvégezhető és érdemes nem megvárni ezzel az első ivarzást. A macskák élettartamára és mozgékonyságára nincs hatással, de az elcsavargás és a kéretlen szaporulat esélyét csökkenti. Mi minden esetben javasoljuk, ha a macska nem tenyész célokra kerül hozzánk. 
 • Tévhit, hogy a cica megbolondul, ha legalább egyszer nem szült! 
 • Tévhit, hogy elkövéredik, vagy ellustul. 
 • Tévhit, hogy rövidebb lesz az élete! (Sőt! Ha nem kóborol el és nem kap el betegséget más állatoktól, hosszabb életű lehet!) 


Cirmos cica haj, hová lett a vaj? 


Mit egyen és mikor? Legtöbben úgy gondoljuk, hogy a "kapsz tejet vajat, holnapra is marad" gyermekdalból máris értünk a cica táplálásához. Sajnos, nem így van. A macskák a tejben lévő tejcukrot nem tudják megemészteni. Csontjaik ettől legyengülnek. 
 • TILOS tejet adni a cicának! 
 • Fontos a forró vízben megmártott máj és hal is, mivel a halból a látáshoz szükséges, a májból pedig az ép szervezethez szükséges ásványok kerülnek a cica szervezetébe., továbbá a szív, mely a macska számára életfontosságú taurint tartalmazza, illetve az izomhúsok, porcok adása is elvárás (comb, mellcsont, stb..) 
 • Ha nem nyers hússal etetünk, adhatunk bátran dobozos, vagy alutasakos ételt is! 
 • A macskát jó naponta kétszer kis adagban etetni. (Súlyától függően egy-két evőkanálnyi konzerv táp, vagy a súlyának megfelelő mennyiségű nyers húsétel) 
 • Kapjon kizárólag nyersen csontokat, hogy erősödjenek a fogai. (Halfej, csirke mellcsontja, teljes csirke vagy fürjszárny, stb..) 
 • Bár a nyers sertéshús hazánkban elvileg mentes a betegségektől, de óvatosan adjunk nyers sertést a cicának. (És kutyának egyaránt.) 
Kutya macska barátság!
 


Kutyánkat hozzászoktathatjuk az új jövevényhez. A kölykök megszokják egymást, de a jól nevelt kutya hamar megismeri az "ellenkező nyelven" beszélő kollégát és elsimulnak a csatározások. Vadász és kotorék fajtákkal nehezebben jönnek ki a cicák (Foxi, tacskó, kopók, vizslák) de rengeteg jó barátság született már köztük is. Türelemmel minden lehetséges. Ne feledjük, a nézeteltérések az ellentétes kommunikációból adódnak: 
Farkcsóválás kutyánál: barátság Macskánál: idegesség 
Hátpúpozás kutyánál: Játssz velem! Macskánál: menekülj. 
"Mancsozás" kutyánál: barátság Macskánál: karmolok, fuss el! 
Kutyánkat a morgás haragra, macskánkat dorombolásra emlékezteti. 


Macska - Nem kutya!
 
 

A cica is nevelhető! Néhány tipp a lakásban tartott vagy bejáró macska neveléséhez: 
 • Az asztalra járó macskát leszoktathatjuk, ha egy kis falat húst egy az asztal szélére kihelyezett nagyon erősen zörgő edény legszélére tesszük. Tegyünk egy fémedénybe, fémtálcára aprópénzeket. Ha a húst leveszi a cica, akkor a tálca leborul, csörömpölésétől pedig úgy megijed, hogy soha az asztalra nem kívánkozik többé. 
 • Macska koma utálja a vizet! Ha a függönyre mászna, vagy a bútoron élesítené a körmét, spricceljük le vizipisztollyal, és tapsoljunk egy hatalmasat. Ettől úgy megijed, hogy abbahagyja a "rosszalkodást" 
 • Az ijesztésen kívül a jó példa is használ. A macskának legyen körömélesítő, körömkoptató fája. Ha élesíteni kezdi a körmét, akkor egyszerűen fogjuk meg és vigyük oda a koptató fához. Egy idő után ár csak itt fogja élezni a körmeit. 
 • A macska egyedül sem unatkozik. Jól eljátszik bármilyen apró, pofozható zörgő tárggyal, régi dióval, kislabdával. Akár egész napra magára hagyhatjuk. Ha azonban szeretnénk cicákat, testvérpárt befogadni sokkal jobb, mint egy darab macskát, ugyanis jól elfoglalják egymást. 
 • A macskát zárt fedeles kosárban bátran vihetjük járműveken is. A macskapórázt a legtöbb cica megszokja, de ha nem megy, ne erőltessük. 
Kiváglak, mint a macskát...
 
 

 • A macska - ha a macskaalom egy jól védett, árnyas helyen van, lehetőleg zárt térben (Például magas falú doboz, vagy az erre a célra árult cica WC) azonnal szobatiszta lesz. Ha azonban megzavarják, akkor szanaszét fogja végezni a dolgát a lakásban. 
 • A cica WC helyének megválasztása az első pillanattól kezdve végleges legyen. Csak akkor sakkozzunk vele, ha valamiért zavar alakul ki az alom használatának tekintetében. 
 • Használhatunk macskaalmot, de jó ötlet a tepsibe tett fürdőszobai műanyag rács, sőt a WC tetejére tehető cicaWC is, amivel megtaníthatjuk a macskát az ember WC használatára is. 
 • A cica WC-t naponta ki kell öblíteni. Így teljesen szagtalan. 
 •  Macskánk finnyás jószág, kétszer nem piszkít rá azonos alomra, és nem bírja a bűzt sem. A szanaszét piszkító cicáknál legtöbb esetben a gazdi a gondatlan! 
   

Mire van szüksége a cicának, ha hazavisszük? 

 • Egy saját dobozra (kiváló egy papírdoboz, vagy zöldséges láda is, amit kibélelünk neki) 
 • Kaparófára, hogy az első perctől kedve oda szoktassuk körmöt élezni. 
 • Fésűre, kefére, karomhegy vágó kis ollóra. 
 • Alomtálcára, macskaalommal (Kezdetben jó egy rendes tálca, vagy régi fiók is! 
 • Két tálkára, egybe a víz, egybe epedig az étel kerül. Fontos, hogy ne maradjon kint önkiszolgálós cicaropi, mert sok cica ettől étkezési zavarokat kap, illetve vesebajokat és elhízást okozhat, ha ellenőrizetlenük bármikor ehetnek. Csak etetési időben adjunk enni a cicának. Sok cia nem iszk álló vizet, nekik lehet kapni olyan itatt, ami folyatja a vizet. Ezt idővel ki tudjuk tapasztalni. 
 • Állatorvosra. Oltásra, ivartalanításra, chipre és vitaminokra, táplálékkiegészítőkre. 
 • Egy csomó kacatra, ami a gazdi számára roppant vonzó, viszont a cica eljátszik két hajgumival meg egy ellopott golyóstollal. 
"Hogy lásd a macskák életét, úgy vélem ennyi épp elég, (..) hogy lásd, a macskák jellemek!" 
Nyomtatás NYOMTATÁS konyvjelzo_ikon

Képforrás: Canva Pro adatbázis.
 
 
[ 22869 ]
spacer
Szólj hozzá!
spacer 

 
 


Hapci naptár
szerelmi_joslat
Szerelmi kötés
Önismereti jóslat
slide-tarot
 
 
x