7 természetes gyógytipp, ha megfázott a kutyánk
Címlap / Kedvenc / 7 természetes gyógytipp, ha megfázott a kutyánk

7 természetes gyógytipp, ha megfázott a kutyánk

Forrás: GoldenVet
HarmoNet Ezotéria-Horoszkóp-2024-07-17

Kutya hideg van - tartja a mondás. Ilyenkor még a kutyát sem verik ki az udvarra - mondja a népnyelv. Valóban. Ilyen hidegben még a kinti kutyának is inkább bent a helye, mert könnyen megfagyhat a hidegben. Sőt, ha a kutya nagy melegből megy ki hirtelen a hidegre, könnyen megfázhat. Nézzük, mit tehetünk odahaza, a házi patikából!  


Ha a kutya megfázott, a legjobb, ha mielőbb állatorvoshoz viszi. Ha azonban messze volna az állatorvos, vagy nem tűnik súlyosnak a helyzet, esetleg hétvégén, vagy a hideg miatt nem elérhető állatorvos, akkor az alábbiakkal lehet meggyógyítani a kutyát odahaza. 

Megfázott kutya
 
 1. Főzzön neki egy gazdag húslevest, melyet langyosan kapjon meg a jószág. A húslevesben legyen gazdagon húsféle, de a leve is kerüljön mellé. Ne tegyen bele burgonyát, de zöldségből a répa gazdagon és, kevés zöldborsó bátran kerülhet bele, sőt ebben a hidegben valamilyen zsíros dolog is – például szalonna, vagy több bőre. Igény szerint rizzsel dúsíthatjuk a levest, de ha jól tápláljuk a kutyát, akkor ezekre nincsen szükség. Ha a kutya rosszul táplált és megfázott, akkor ne habozzunk telerakni a levesét finomsággal. Ne adjunk leveskockát, sem fűszert, egy kevés só bőven elegendő. 
   
 2. Melegedő, kuckó, takaró – ahol pihenni tud a jószág. Tegyünk elé meglangyosított, kéz-meleg vizet. Legyen előtte sok folyadék – esélyes, hogy sokat fog inni! Ha van melegítő palackunk, odatehetjük alá, esetleg fektessük egyből valamilyen nem veszélyes fűtő alkalmatosság mellé. 
   
 3. Tegyen a kutya közelébe – biztonságos helyre - párologtató készüléket az alábbi illóolajok egyikével: - eukaliptusz; - kámfor; - kakukkfű
   
 4. Adjon neki az alábbi gyógynövény kivonatokból néhány cseppet naponta többször: - bodza, bodzavirág, eukaliptusz
   
 5. Adjon emberek fogyasztására szánt ezüst kolloidot és/ vagy fokhagyma kivonatot, 5-10 ml/nap mennyiségben. 
   
 6. A tiszta helyen szedett dércsípte csipkebogyót sok kutyus magában is elrágja, mert édeskés ízét szereti. Ha mégsem enné meg, akkor kiszáríthatjuk, ledarálhatjuk és egész télen adhatjuk az ételéhez adalékként, ám ha meg van fázva, akkor adagolhatjuk nagyobb dózisban. 
   
 7. Az idős kutyák mindig külön elbírálás alá esnek. Számukra érdemes folyamatosan adagolni olyan roboráló készítményeket, melyek adagját ilyenkor csak megemeljük. Ugyanígy a kölykök esetében a komplex vitamin készítmények fontosak, és ha a kutyus megfázna, adjunk belőle kicsit nagyobb adagot. 
   
 
Ne engedje ki felmelegített testtel a hidegbe, hanem fokozatosan menjen ki – például a fűtőtest mellől legyen egy kicsit az előszobában, aztán egy kicsit a teraszon, vagy a folyosón, aztán fokozatosan mehessen ki a hidegre – így nem fázik meg még jobban. Ez a módszer az egészséges kutyáknál is beválik.

Mikor kell a kutyaruha? 

A legtöbb kutyának nincs szüksége kutyaruhára, ha a fenti módszert követjük, bár sokszor igaz a mondás: kutyaruhát mosni könnyebb, mint kutyát! A nagyon apró, meleg lakásban tartott, vékony szőrzetű, illetve már idős kutyusok azonban nem baj, ha ebben a hidegben, inkább ruhában mennek ki. 
 


FIGYELEM! Semmilyen embereknek kézített gyógyszert ne adjon a kutyának / cicának! Megölheti vele az állatot! Mindenképp konzultáljon állatorvossal! 
 
képforrás : Pixabay 
Nyomtatás NYOMTATÁS konyvjelzo_ikon

Képforrás: Canva Pro adatbázis.
 
 
[ 85926 ]
spacer
Szólj hozzá!
spacer 

 
 


Hapci naptár
szerelmi_joslat
Szerelmi kötés
Önismereti jóslat
slide-tarot
 
 
x