Így szoktasd rá a cicát, hogy a kárpit helyett a kaparófát...
Címlap / Kedvenc / Így szoktasd rá a cicát, hogy a kárpit helyett a kaparófát használja!

Így szoktasd rá a cicát, hogy a kárpit helyett a kaparófát használja!

HarmoNet Ezotéria-Horoszkóp-2023-03-24

Látványosan kaparófának használt kanapé, fotel, vagy éppen szőnyeg, ajtófélfa, rémes állapotban... Tele ilyenekkel az "ingyenesen elvihető hirdetések" csoportja. Hatalmas kár, és ronda is. Ugye? Pedig az elkövetőt nagyon szeretjük! A megrongált bútor kis cuki ajándéka, a mi drága cicánk alapos "keze munkája". Vagyis karmai munkája. De hogy a karmaiból ne legyen karma, ami aztán majd visszaüt rá, mindenképp érdemes megszívlelni ezeket a tanácsokat, hogy megóvjuk inkább a bútorainkat. Mondd, te mit kapartatnál?  

 A macskáknak természetes szükségletük a kaparás. Vagyis ha akarod, ha nem, ő kaparni fog - ezt el kell fogadni. Van, aki már arra is panaszkodik, hogy a laminált padlón kopog a cica karma – ami egy jel arra, hogy nincs megfelelően ápolva, visszavágva a karomvég, és a cica nem koptatja a körmeit. A cicának is szükséges a manikűr. Nem csak az ügyes, (akár kozmetikus, vagy állatorvos által végzett) karomvágás, hanem egy jó minőségű kaparófa is szükséges hozzá.
 
Tudtad, hogy a macskák esetében a kaparás nem egy rossz szokás, nem csak egy egészségügyi szükséglet, hanem a területük egyik jelölési módja, sőt – ha több cica is akad a háztartásban – akkor a behódolás, az alá/fölé rendelődés egyik jele, hogy ki kezd kaparni előbb? Bizony, a kaparásnak hatalmas a jelentősége, emiatt a cicát nem lehet róla teljesen leszoktatni! A kaparás ugyanakkor az izomzatuk karbantartásának eszköze is. 

A cica a kaparással nem csak a területét jelzi, de a feszültséget is hajlamos kaparással levezetni, ezért nagyon fontos, hogy nyugodt körülményeket teremtsünk a cicák körül. 

 


Kárpit – függöny – szőnyeg? Ha macskád van, végetek! 

Vagy mégsem? Van cicád? Akkor mindenképpen venned kell valamilyen macskabútort, de legalább egy egyszerűbb kaparófát, amin a cica megfelelően tudja élesíteni a körmeit. Még ezzel együtt is lehet, hogy eleinte nem csak a számára kijelölt kaparófán, cicafán, vagy macskabútoron fogja bemutatni körömélező tudományát, hanem a vadonatúj kanapédon is! 
 
Ezért érdemes megfogadni 3 jó tanácsot: 
 1. Vásárolj egy megfelelő cicabútort, kaparófával 
 2. Tanítsd meg a cicát, hogyan használja a kárpitok helyett a kaparófát
 3. Ellenőrizd a körmeit, hogy ne nőljön meg túl hosszúra! 
 

Nézzük az első pontot – Milyen a jó kaparófa? 

Mielőtt elszaladnál az üzletbe kaparófát venni vagy fognál egy darab fát, hogy saját magad készítsd el belőle, néhány dolgot nem árt figyelembe venned. Fontos a méret, a stílus, az anyag, de még a fizika is a kaparófához! 
 
A legtöbben először azt nézik meg, hogy illik-e a cicabútor, vagy a kaparófa a többi bútorhoz, tehát a színt és a formát, valamint a méretet veszik elsőként szemügyre. Azonban ennél sokkal, de sokkal több van, amit tudnunk kell a macskabútorokról és a kaparófákról. 
 
 • A legjobb, ha a fatörzset utánoz, vagyis van némi rücskösség rajta. A cicák ugyanis – ha kiengedjük őket a természetbe – a fák, bokrok törzsét használják kaparófának. A bent tartott cicáknak azonban erre nincs lehetősége. Akinek kinti-benti tartású a cicája, az tudja: ha a cica bekerül a szobába, bármennyit erősítette is a kerti fákon a karmait, ha a kanapé kárpitja megtetszik neki, semmi nem fogja vissza őt a kaparástól! 
   
 • Figyeljünk oda, hogy a kaparófa ne okozzon balesetet, vagyis ne legyen benne szálka, ami megszúrhatja a cicát, mert az egyrészt nem fogja őt érdekelni – ugyanis nem bolond, hanem macska! – másfelől, ha véletlen mégis használná, baja lehet tőle. 
   
 • A kaparófa ne legyen lakkozott felület, mert a cicákat a lakkozott fa általában jóval kevésbé érdekli, mint a rücskös, vagy kárpitos dolgok. 
   
 • A szizál kötél egy nagyon népszerű alapanyag napjainkban. A nyers szizál nagyon jól imitálja a fa kérgét és biztonságosan élesíti a karmokat. Mivel ez a legjobb minőségű alapanyag, az ára egy kissé magas lehet, de hatékonyságát nem lehet kétségbe vonni. Rostos szerkezete miatt hasonlít a kárpitra, így a cica könnyen átszoktatható egy szizálos kaparófa használatára. 
   
 • Sokan a legolcsóbb, hullámkarton kaparóra esküsznek, ami igazából nem is fa, viszont sok cica szereti.  Igaz, hogy ugyanazt az élményt adják a macskának, de tartósság szempontjából a szizál közelébe sem érnek. Ezeket a kaparófákat néha egyszerűen egy dobozra hasonlító formára készítik, a macskák pedig imádják a dobozokat, ezért sikerük lehet a cicánál, de így a cica nem függőlegesen nyújtózkodik majd kaparás közben, hanem vízszintesen. Ráadásul egy ilyen papírdoboz nem is túl esztétikus a lakásban, szemben a cicabútorokkal és a macskabútorba épített kaparófával, ami egyszerre jelent doboz-élményt és kikapcsolódást is a cicának. 
 


Hány kaparófánk legyen? 


A többmacskás háztartásban jó ötlet egynél több kaparófát beszerezni, de ha csak egy cicánk van, akkor is érdemes mindenütt lehetőséget teremteni neki, ahol amúgy szereti élezgetni a körmeit! Ha több cica lakik egy helyen, mindenképp jó, ha tudnak kaparni akár egyszerre is, anélkül, hogy vitába keverednének egymással.
 

Hogyan válassz cicabútort, kaparófát, macskabúvóhelyet? 


Figyelj arra, hogy: 
 • Mekkora területet foglal el a cicabútor? Uralja majd az egész szobát, és úgy fog kinézni az otthonod, mint egy őrült macskás néni háza, vagy arányos és harmonikus ránézni? 
   
 • Milyen magas a cicabútorod? Jó, ha a macskabútor kaparó része alul, míg a bújócskázáshoz és pihenéshez használt kis teraszok felül helyezkednek el, így a cicánk részt tud venni a társaságban, szemmagasságban pihenhet, ha úgy akarja, elrejtőzhet, ha ahhoz támad kedve, vagy éppen kaparhatja a kaparófát, ha megnőtt a körme – mindezt egyetlen macskavárban! 
   
 • Felborul, vagy nem borul? A rosszabb minőségű, vagy kézzel készített cicavárak, cicabújóhelyek, macskabútorok gyakran felborulnak, ha rájön a kedvencünkre az esti, vagy a reggeli rohangáló roham. Ettől meg is ijedhet a cicánk, ezért érdemes egy erőteljesebb, fából, minőségi textilből, szőrméből és szizálkötélből álló, jól megtervezett darabot vásárolni! 
   
 • Illik-e a többi bútorhoz a cicád kaparófája, vagy a macskavár, amit vásárolsz! Ez ugyanis egy komplett bútor, ami sok funkciót tölt be. Belebújhat, kaparhatja, vagy játszhat rajta, csimpaszkodhat, ügyeskedhet vele. 
   
 • Puha és kényelmes? Ha igen, akkor remek vásárt csináltál. A túl kemény és műszálas macskavárakat nem szeretik a cicák, de a természetes szizállal bevont kaparórudak és a puha, lágy, szivacsos-szőrmés felületek mágnesként vonzzák őket, hogy szórakoztató központként használhassák ezeket a bútorokat. 
 


Hogyan kell a cicát a kaparófához szoktatni? 


Akkor a legjobb elkezdeni, amikor a cica hozzánk kerül, de valójában soha nem késő belefogni a nevelésbe! Ha azt vesszük észre, hogy nem kívánt területet –kanapét, fotelt, szőnyeget – használna kaparófa helyett, akkor fogjuk meg őt és határozottan vigyük át a cicabútorhoz, vagy a kaparófához, és mutassuk meg neki, a kis lábait a fára téve, hogy az a hely, ahol nyugodtan kaparhat.

Ha többször megmutatjuk neki a kaparófát, akkor idővel oda fog szokni, és azt használja majd a bútorok helyett. Egyes cicákat nagyon könnyű a kaparófára szoktatni, mások hosszabban ellenállnak. Van, akinek csak a kartonból készült kaparófa jön be, és van, aki imádja a cicavárak nyújtotta luxus minden kényelmét. 

Sokat segít még, ha a macskavárba, cicabútorba, vagy a kaparófa felületébe, esetleg a hullámkartonba macskamentát dörgölünk, amit a macskáink imádnak. Ez szinte varázslatként hat, hogy a cica elkezdje használni a megfelelő karomkoptatót végre, és ne a kárpitokon élesítse a karmait! 
 
A kaparófa segít a szorongás oldásában is, de használata minden esetben nagyon jó érzés a cicának. Függetlenül attól, hogy miből van, több előnye lesz, mint hinnéd! Válassz ügyesen, például INNÉT! 

Hogyan és mikor vágjuk a cica karmát? 


A karomvágáshoz karomvágó olló szükséges, mely megakadályozza, hogy az eleven részbe vágjunk. Nem minden cica karma nő meg akkorára, hogy vágni kelljen és nem minden cica engedi meg nekünk, hogy magunk vágjuk a karmait, ezért van, aki a karomvágás műveletét orvosra, vagy a cicakozmetikusra bízza. Ami biztos: a karomvágás nem túl kellemes érzés a cicának, és ha van egy jó kis karomkoptatója, azzal sokkal jobban jár, mintha folyamatosan vágni kéne a karmok végét. Amikor a karmok akkor is hosszan kilátszanak a talppárnák közük, ha a cica pihen, illetve ha a karmok tényleg kopognak a padlón, akkor bizony itt az ideje a karomvágás műveletének - és/vagy egy sokkal jobb kaparófa beszerzésének! 

 
Fotó: Brandt Orsolya 
 
Nyomtatás NYOMTATÁS konyvjelzo_ikon

Képforrás: Canva Pro adatbázis.
 
 
[ 8040 ]
spacer
Szólj hozzá!
spacer 

 
 


Hapci naptár
szerelmi_joslat
Szerelmi kötés
Önismereti jóslat
slide-tarot
 
 
x