Hogyan előzzük meg a kutya daganatos betegségeit?
Címlap / Kedvenc / Hogyan előzzük meg a kutya daganatos betegségeit?

Hogyan előzzük meg a kutya daganatos betegségeit?

HarmoNet Ezotéria-Horoszkóp-2022-11-27

A civilizációs betegségek, például a rák, napjainkban a kutyákat éppúgy sújtják, ahogyan az embereket. A megelőzés egyik titka a kutyák esetében is a megfelelő táplálkozás.  

Mára sajnos a kutyák között éppen olyan gyakorivá vált a rák, mint az emberek körében. A Colorado State University kutatásai szerint a nem természetes öregedésnek köszönhetően elhunyt kutyák 50%-a rákos megbetegedésben pusztult el. Bár ez a betegség bármilyen korban előfordulhat, az idősebb kutyusoknál ez az egyik vezető halálok.

Az állatok táplálására szakosodott amerikai Alltech agrárholding megbízásából nemrégiben 965 különféle kutyatápmintát vizsgáltak meg a piacon kapható termékekből válogatva. Az eredmény sokkoló:
  • a minták 98%-ban találtak rákkeltő mycotoxinokat,
  • 93%-uk pedig halmozottan tartalmazott karcinogén anyagokat.

Ezek a szintén erősen rákkeltő aflatoxinokhoz hasonlóan kutyatápokban felhasznált gabonákból, például fertőzött kukoricából kerülnek az állatok szervezetébe. Az amerikai szabályozás ugyanis lehetővé teszi, hogy az állati takarmányok gyártásában felhasználják a fertőzött gabonát, amelyből emberi felhasználásra szánt élelmiszert tilos előállítani. A rákban szenvedő házi kedvencek egyre növekvő száma tehát nem magától értetődő. A bolti tápokkal kapcsolatos óvatosság azonban csak egy, bár fontos tényező - miközben sajnos nincs biztos recept a daganatos betegségek megelőzésére. Azonban néhány alapvető szabályt betartva jelentősen csökkenthetjük rák kialakulásának esélyét.

Mozgás nélkül nincs egészség


Fotó: Pixabay

A kutya évezredek óta az ember hű kísérője, és akárcsak az ember, a legutóbbi időkig a kutya is igen sokat futott, mozgott. Gondoljunk csak a vadászkutyákra vagy a nyájat terelő kutyákra: mindkét tevékenység rengeteg futással jár. Azonban az emberekhez hasonlóan napjainkban a kutyák jó része is sokkal kevesebbet mozog, mint korábban, illetve mint amennyit a szervezete igényelne. A városias, kényelmes életmód, a szinte korlátlan tápanyagbőség, valamint a sokszor igen rossz minőségű táplálék a kutyáknál is megtette a hatását.

Vagyis a kutyák körében is kialakultak azok a civilizációs betegségek, amelyek sajnos az emberekre is jellemzőek, például:
  • elhízás,
  • allergia,
  • rák, stb.

Természetesen a kutyák életkorától, nagyságától és fajtájától függően nagyon eltérő a mozgásigényük. Ha bizonytalanok vagyunk, ennek megállapítására használhatjuk a szakirodalmat, amely az interneten is elérhető, de állatorvossal is konzultálhatunk a kérdésben. Annyit mindenesetre leszögezhetünk, hogy még a legkisebb mozgásigényű kutyának is szüksége van minimum napi egy óra intenzív mozgásra.

Felejtsük el a kutyatápokat


 
Fotó: Pixabay

A junk food, vagyis a “szemét kaja” ismert fogalom az emberi étkezésben. Ide tartoznak például a chipsek, a magas cukor- és alacsony kakaótartalmú csokoládék, a gyorséttermek hamburgerei, pizzái, sültkrumplijai - és így tovább. Talán nem árulunk el nagy titkot, ha azt mondjuk, hogy ez a fajta ételcsoport sajnos a kutyák számára is elérhető. Ezek az állatoknak szánt tápok éppen annyi üres kalóriát és ártalmas összetevőt tartalmaznak, mint emberi megfelelőik. És az el(ő)készítésük is éppen olyan gyors.

Ez a termékcsoport pedig nem más, mint a bevezetőben már említett száraz, illetve félszáraz kutyatápok csoportja. De azon túl, hogy fertőzöttek lehetnek karcinogén aflatoxinnal és mycotoxinnal mi is ezekkel a probléma?

1. Valódi hús helyett zömében különféle húspótlókat, gabonát, szénhidrátot, illetve állati eredetű melléktermékeket tartalmaznak.

Ezek egyrészt üres kalóriát, felesleges szénhidrátokat, sőt, akár cukrot jelentenek. Ezek mellett a különféle, csontokról mechanikusan lefejtett húspépekből készített húslisztek és más hasonló melléktermékek tápanyagtartalma sem említhető egy lapon a valódi húsokéval.

2. Teli vannak mesterséges adalékanyagokkal

A silány alapanyagokból készült tápoknak természetesen a megjelenése és az íze sem hasonlítható a valódi, egészséges nyersanyagokból frissen készített, minőségi kutyaeledelekéhez. Márpedig a gyártók elemi érdeke, hogy a kutyák ugyanolyan élvezettel falják ezeket a “kutyaeledelnek látszó tárgyakat”, mint a valódi, tápanyagokban gazdag, egészséges ételeket.

Ezért aztán mesterséges színezékekre van szükség, hogy a táp látványa étvágygerjesztő legyen. A mesterséges aromák és ízfokozók pedig pótolják a valódi, értékes alapanyagok ízeit, miközben tartósítószerek biztosítják ennek a kétes eredetű masszának a minél hosszabb szavatosságát.

Az eredmény pedig a különféle allergiák kialakulása, amit ezek a kemikáliák okoznak - és ez még nem is a legrosszabb forgatókönyv...

Szuperélelmiszerekkel a rák ellen


Fotó: PetChef.hu

Ahogyan az emberek esetében, a kutyáknál is alapvető fontosságú a bevitt táplálék minősége a rák megelőzésének szempontjából. Fontos, hogy a kutyának adott ételek kiváló minőségű, ellenőrzött forrásokból származó, valódi húsokból, értékes gabonákból és tápanyagokban gazdag zöldségekből készüljenek. Vagyis olyan alapanyagokból, amelyeket minden további nélkül fel lehetne használni emberi fogyasztásra szánt ételek elkészítéséhez is.

Sajnos sok olyan gazdi van, akinek ideje nem engedi, hogy kutyájának ilyen, kiváló minőségű élelmet készítsen nap mint nap. Rajtuk segít a PetChef, ez a magyar cég, amelynek küldetése, hogy a gyakran családtagként kezelt házi kedvencek megfelelő minőségű táplálékhoz jussanak.

A PetChefnél elérhető kutyaeledelek:
  • kiváló minőségű hazai húsokból,
  • friss zöldségekből
  • és értékes gabonákból,
  • frissen készülnek.

Az olyan szuperélelmiszerek, mint az édesburgonya vagy a kinoa, brokkoli, hajdina jóvoltából a PetChef által kínált ételek nem csak ízüket tekintve első osztályúak. A receptekben található, rostokban, vitaminokban, antioxidánsokban gazdag sütőtök, chiamag és áfonya garantálja, hogy a házi kedvencek minden fontos tápanyaghoz hozzájussanak.

A PetChef szakértője, dr. Varga József a kutyák táplálására szakosodott állatorvos. Az általa összeállított recepteknek és a kíméletes elkészítési módnak köszönhetően a PetChefnél kínált kutyaeledelekben lévő tápanyagok könnyen felszívódnak és rendkívül jó hatásfokon hasznosulnak. Így a PetChef ételeit fogyasztó kutyák testi és lelki egészsége az étrendváltás követően az esetek többségében látványos javulásnak indul.

Tegyen egy próbát, és próbálja ki Ön is a PetChef ételeit - majd pedig döntsön a kutyája reakciói alapján!
 
Nyomtatás NYOMTATÁS konyvjelzo_ikon

Képforrás: Canva Pro adatbázis.


 
 
[ 4426 ]
spacer
Szólj hozzá!
spacer 

 
 


Hapci naptár
szerelmi_joslat
Szerelmi kötés
Önismereti jóslat
slide-tarot
 
 
x