Erre harapj rá: július 14. a Cápatudatosság Világnapja
Címlap / Kedvenc / Erre harapj rá: július 14. a Cápatudatosság Világnapja

Erre harapj rá: július 14. a Cápatudatosság Világnapja

HarmoNet Ezotéria-Horoszkóp-2024-04-14

Hogy micsoda?! Nem a levegőbe beszélek, sokkal inkább a vízbe: a cápákra való odafigyelésnek is van világnapja. Lévén csúcsragadozók, a cápák alapvető szerepet játszanak a tengerek és óceánok ökoszisztémájának fenntartásában. Hírnevük nem a legjobb, üldözött lényeknek számítanak. Azt azért nem javaslom, hogy öleljünk meg egy nagy fehéret a Cápatudatosság Világnapján...  

A Cápatudatosság Világnapjának célja, hogy eloszlassa a cápákat övező félelmet, megbélyegzést és félretájékoztatást, valamint felhívja a figyelmet ezen ősi lények nehéz helyzetére. A cápák a bolygó egyik legrégebbi faja, már 420 millió évvel ezelőtt is cirkáltak az óceánjaink mélyén. Már akkor is, amikor a szárazföldön még a dinoszauruszok korzóztak!

Napjainkban több mint 500 cápafaj létezik, a tenyérnyi törpe kutyacápától a gigantikus cetcápáig, amely 10 méter hosszú is lehet. Ez azonban semmi a megalodonhoz képest, amely a mai nagy fehér cápa kihalt rokona, és akár a 20 métert is elérhette.

A cápák (a ráják közeli rokonai) átlagosan 30 évig élnek, de egyes fajok megérhetik a 100 éves kort is. A legidősebb ismert cápa egy grönlandi, a maga 272 évével. A legismertebb jellemzőjük természetesen a borotvaéles fogsor, amiből akár hét is lehet a szájukban.

Fogas kérdés: kell-e félni a cápáktól?

A csendes-óceáni szigetek kultúrái régóta tisztelik ezeket a lenyűgöző ragadozókat, számos meséjükben, mítoszukban szerepelnek cápák. A nyugati kultúrákban – kezdve a híres Spielberg-filmtől – azonban szinte kizárólag negatív színben tűnnek fel a cápák.

Akik ismerik a cápákat, tudják, hogy ez a tisztességtelen hírnév távol áll az igazságtól, és a helyzet az, hogy sokkal nagyobb fenyegetést jelent az ember a cápákra, mint fordítva. Évente átlagosan 10 halálos cápatámadás történik a Földön, összehasonlításképp: a tehenek évente 20 emberrel végeznek, a hangyák 50-et, a lehulló kókuszdiók 150-nel. Eközben az emberek százmillió(!) cápát pusztítanak el minden évben.Nem csak a cápák túlhalászásáról van szó, más fajok halászata is fenyegeti őket, hiszen kimerül a táplálékforrásuk. Ehhez a környezetszennyezés, illetve a világméretű kereslet olyan árucikkek iránt, mint a cápauszonyleves és a cápafogból készült termékek. És persze a nagymértékű, de nem feltétlen valós veszélyérzet a strandokon és part menti vizeken, ami szintén a cápák levadászásához vezet.

A cápauszony levágása különösen kegyetlen és pazarló gyakorlat. Ennek során csak az uszonyokat választják le, az élő állatokat pedig visszadobják a tengerbe, ahol hamarosan elpusztulnak: elvéreznek vagy legyengült állapotban más ragadozók martalékaivá válnak.

Szakértők szerint az elmúlt 50 évben a cápák száma több mint 70%-kal csökkent a világ óceánjaiban.

Miért fontosak a cápák?

A cápák számának fogyatkozása súlyos következményekkel jár, hiszen a ragadozók létfontosságúak az egészséges ökoszisztémák számára, mert megakadályozzák, hogy más fajok túlnépesedjenek. Például azáltal, hogy kordában tartják a tengeri teknősök számát, hozzájárulnak a tengeri fű szintjének fenntartásához is, ami nélkül savasodnak az óceánok.

Hogyan ünnepeljük a Cápatudatosság Világnapját?

Bár első blikkre úgy tűnik, Magyarország nem túlzottan érintett cápaügyben, mégis figyeljünk oda. Egzotikus éttermekben, tengerparti nyaraláson ne fogyasszunk cápauszonylevest, és kerüljük az egyéb cápából készült dolgokat is. Sok szépségápolási termék (szappan, sminkcuccok) tartalmaz cápamájból származó szkvalént, és ott vannak a cápabőrből készült divatcikkek, táskák, övek is. Ezek vásárlása helyett inkább messziről csodáljuk a cápákat!
 
Nyomtatás NYOMTATÁS konyvjelzo_ikon

Képforrás: Canva Pro adatbázis.
 
 
[ 867 ]
spacer
Szólj hozzá!
spacer 

 
 


Hapci naptár
szerelmi_joslat
Szerelmi kötés
Önismereti jóslat
slide-tarot
 
 
x