A hárommellű nő meg a beszélő csótány - 5 pont hogy, felismerd...
Címlap / Kultúra / A hárommellű nő meg a beszélő csótány - 5 pont hogy, felismerd az álhíreket!

>

A hárommellű nő meg a beszélő csótány - 5 pont hogy, felismerd az álhíreket!

HarmoNet Ezotéria-Horoszkóp-2024-06-16

Olvastad? Ma már annyira sok tartósítószert eszünk, hogy a halottak nem bomlanak le a Földben! De ez mind semmi, mert egy koreai titkos kísérlet kiszivárgott, hogy egy asztronauta egyetlen nap alatt megjárta a Nap-Föld távolságot és leszállt a Nap túloldalán! De ha még ez sem volna elegendő, akkor a brit tudósok kikutatták, hogy az emberi hiszékenység fokozottan megnő, ha egy újságnak látszó tárgyon (portálon) olvassa a fenti orbitális baromságokat. Mit szólnál, ha te nem dőlnél be többé? Olvass forrás - kritikusan!  

A net minden zuga tele van konteóval

A gyíkemberekkel, akik repülőről permetezik a szegény ártatlan emberiséget (nacionalista körökben kizárólag a magyarságot). Tudományos bizonyítékokkal arról, hogy valakik – és mindig gondosan elhallgatják, hogy pontosan kicsodák is név szerint - akik megmérgezik a sót, néha mindenfelé, néha csak Magyarországon, az emberiség /nemzet pusztulására éhesek, mert…

…. mert csak.

Cikkekkel van tele a net minden bugyra, ahol alapos áltudományossággal van alátámasztva, például hogy dihidrogénmonoxid (állj meg egy kicsit, és gondolkodj H2 és O – ez ugye a víz!) milyen erős méreg. Igen! Van, aki ezt beveszi! (IDE kattints egy jó kis elmebajért >> )


Ők hiszik el az ezredik hoaxot, és osztják meg századszor is a bonsai macskáról és az áruházban kopaszra nyírt, elrabolt gyerekről, a facebook fizetőssé tételéről és a vitaminok betiltásáról szóló posztokat, és küldik ezeket levélben, sőt még alá is írják a tiltakozást mindezek ellen. (És soha nem osztják meg azt, ha sürgősen eladó a házad, vagy találtál egy kiscicát, akinek sürgősen gazdi kéne, mert ez valódi segítség volna, ám az nekik nem nagyon megy.)

Ők hiszik el, hogy az oltással egyenesen CHIPS kerül a bőröd alá (hehe) és a nagyhatalmak azért akarják, hogy mindenki be legyen oltva, mert ártani akarnak neked. Ők hiszik el, hogy a Föld lapos. Tényleg hiszik! Ők a hülyeség maga, és a vámaszedők belőlük élnek - ne tartozz közéjük! 

Amikor ezeket a cikkeket felelősen gondolkodó emberek szörnyülködéssel osztják meg, mélyen kiakadva „Rájuk”, akárkik is legyenek azok, érdemes lehet nekik megmutatni ezt a cikket a felelős megosztásról, vagyis a forrás-kritikus olvasásról.


Azok az oldalak, amelyek már régóta működnek, és nem a youtube-ról belinkelt „Wow, cica!” nívón, többnyire nem hoznak le ilyen orbitális ostobaságokat.

Az első tehát:
1. Legyen lehetőleg hiteles, megbízható forrás, ahol vélelmezed, hogy az újságíró utána is olvasott annak, amit ír. Még jobb, ha tudományos cikkek esetében forrásként megjelöli azokat a helyeket, amiket a cikk megírásához használt – hiszen nyilván nem lehet mindenben szakértő. Ez még önmagában persze nem lesz elegendő, hiszen számos úgynevezett „médiahekket” láttunk már, ahol az újságba bejutott álhírek igaz tartalomként terjedhettek el. (Ha tehát nagyon tudományosnak látszó cikket olyan helyről ossz meg, ami nem tegnap jött létre és nem tesz ki óránként ilyesmit!)

2. Azok a lapok, ahol a legutóbbi cikk idei év, és két hónappal ezelőtt, s azóta minden nap 20-30 dolog került ki az oldalra, azok valószínűleg mennyiségi tartalomgyártók, minőségre ne nagyon számíts náluk, így a tudományos igényessége a lapnak vélhetően alacsony lesz. (Néha van kivétel, de kevés.)

3. Viccek, cukiság-fotók és külföldi tartalmak közé ágyazott látszólagos tudományosság érdekes lehet ugyan, de megkérdőjelezhető.

4. Végül pedig ha az adott felület hírei kizárólag ilyenekből áll, riogat, feltárja a nem létező rettenetet, arra apellál, hogy rosszul érezd magad, akkor egyszerűen még a webcímét is érdemes tiltólistára tenni. Mindig nézzük meg a forrást mielőtt egy címen kiakadunk, vagy elhisszük, vagy ne adja ég megosztjuk, hogy mások is lássák!

5. Van-e az oldalnak impresszuma, tulajdonosa, van-e mögötte egy valódi és elérhető cég, aki az oldalt üzemelteti? Van-e jogi háttér az oldal mögött, vagy a levegőben lóg? 

Végezetül használd a józan eszedet, gondold át, hogy:

- ki mondja
- mit mond és
- miért mondja!

és ne nagyon terjessz szörnyülködős cikkeket, videókat és hanganyagokat. Legtöbbször ezek minden tudományosságot és valós alapot nélkülöznek, s rád azt a fényt vetik, hogy nem tudsz józanul mérlegelni és gondolkodni. Őrizd meg az arcodat!
Nyomtatás NYOMTATÁS konyvjelzo_ikon

Képforrás: Canva Pro adatbázis.
 
 
[ 4250 ]
spacer
Szólj hozzá!
spacer 

 
 


Hapci naptár
szerelmi_joslat
Szerelmi kötés
Önismereti jóslat
slide-tarot
 
 
x