A könyvmíves mesterség kuriózumai, a minikönyvek
Címlap / Kultúra / A könyvmíves mesterség kuriózumai, a minikönyvek

>

A könyvmíves mesterség kuriózumai, a minikönyvek

HarmoNet Ezotéria-Horoszkóp-2024-03-29

Gyorsan változó világunkban, gondolnánk, a könyveket kiszorítják a számítógépek, e-book olvasók, okos telefonok. Mégis azt látjuk, hogy a könyvesboltok polcai roskadoznak, rengeteg az új kiadvány, nagy sikerűek a könyvhetek. Aki sűrűn jár könyvesboltokban, néha, de igazán nagyon ritkán, láthat valami egészen különöset is a kínálatban: minikönyvet! Cikkünk hőse, Tari József azonban nemcsak néhanap lát minikönyvet: több mint ötezer kötetes gyűjteménye van, és ahogy mondja, az érdeklődés a kollekció iránt nem lankad. Lehet, hogy reneszánszát kezdi élni a könyv?  

Az emberben mindig is megvolt a vágy arra, hogy valamiből a legnagyobbat vagy a legkisebbet elkészítse. Mindkét véglet kivételes technikai tudást feltételez, gondoljunk csak a piramisokra, a Nazca vonalakra, az óraszerkezetekre, amelyekből nagyon nagyot és nagyon kicsit is készítettek a korai mesterek, az apróságok oldalán pedig jusson eszünkbe a céhlegények „remeke”, a mestermunka, amely gyakran a később gyártandó termék egy egészen picike változata volt.
Nem maradhattak ki a versenyből a nyomdászok sem. Részben praktikus okok miatt kezdtek kicsike könyveket készíteni, hiszen az óriási kötetek szállítása nehézkes volt, részben szaktudásuk legjavát kívánták megmutatni az első minikönyvekben, amelyek kezdetben leginkább imakönyvek, Szentírások voltak, hogy azok se nélkülözzék a hitbéli jótanácsokat, akik útra kelnek.


Ilyen bőrtokban tartották a szerzetesek az egészen kicsike Bibliát, az övükről lógatták le

Mikor született meg az Ön fejében a gondolat, hogy minikönyveket gyűjtsön?

Nyomdásznak tanultam Szegeden, és még a tanulóéveim alatt mutattak a mestereim ilyen pici könyveket. Azonnal megtetszettek, de más oka is van annak, hogy néhány év múlva gyűjteni kezdtem ezeket az apróságokat. Megismerkedtem ugyanis egy csodálatos iparművész lánnyal, aki azóta a feleségem, és hogy, hogy nem, tőle is egy miniatűr holmit, egy saját készítésű, csöpp levelet kaptam névnapomra! Így fogott kezet a szerelem és a szenvedély, és egyik sem lankad mind a mai napig!


Tari József a gyűjteménye előtt


Az iciri-piciri boríték, amely a levelet rejtette

Milyen könyvecskékkel kezdett?

Akkoriban számos propaganda kiadvány jelent meg ebben a formátumban, azokhoz könnyebben hozzá lehetett jutni. De akadt irodalmi mű is, a nagy könyvkiadók, mint például a Szépirodalmi, Kossuth, Európa rendszeresen adtak ki minikönyveket, és hamar felvettem a kapcsolatot más, idegen országbéli gyűjtőkkel is, így a gyűjteményem szépen gyarapodott. A témaköröket illetően minden érdekel. A teljesség igénye nélkül, vannak szépirodalmi, művészeti, sport, politikai témájúak, szakácskönyvek. Érdekesség még, hogy van egy 18.1 méter hosszú leporellóm, amely vágás nélkül, tehát egy papírból készült. Összehajtva a mérete 50x70mm.









Itthon nincsenek gyűjtők?


De, itthon is vagyunk vagy félszázan, de büszkén mondhatom, hogy az én gyűjteményem a legnagyobb. Talán nehéz elhinni, de több minikönyvem van, mint az Országos Széchényi Könyvtárnak! Könyveim többnyire magyar nyelvűek, de – hála a külföldi gyűjtőkkel folytatott gyümölcsöző cserekapcsolatnak – Európa szinte minden országából akad a vitrinemben könyv, ezen felül van kanadai, mexikói, ausztrál, indonéz, sőt, japán minikönyvem is. Legrégebbi könyveim kora meghaladja a száz évet. Számozott példányaim is szép számmal akadnak, olyan is, amelyből összesen csak harmincat nyomtattak.

Nem értek hozzá, segítsen ki: a félszáz gyűjtő sok vagy kevés?

A legtöbb minikönyv Magyarországon 1970 és 1990 között jelent meg. A klubok is ekkoriban, az 1970-es években alakultak ki a nagyobb nyomdák vonzáskörzetében. Nem csoda hát, hogy a magyar gyűjtők száma ekkor több százra volt tehető! A kérdésére válaszolva tehát most inkább kevesen vagyunk, vagy mondjuk úgy, lehetnénk jóval többen is.
Sajnálatos módon egy kivételével napjainkra a klubok is megszűntek, és ezzel összefüggésben minikönyvek is alig készülnek. Ez az egy ma is működő klub a Magyar Miniatür és Bibliofil Könyvészek Társasága, amelynek székhelye itt, Békéscsabán van, ahol élek. A minikönyvkiadás visszaesésének egyik oka, hogy azok a nyomdászok, akik létrehozták a klubokat, már kiöregedtek, illetve nincs már közöttünk jó néhány, az összefogást segítő, rangosabb gyűjtő.
Azok a nagy nyomdák, amelyek korábban támogatták ezeket a kiadványokat, megszűntek vagy átalakultak. Napjaink kiadói pedig a minikönyv kiadását már nem tartják olyan fontosnak, bár olykor, rendelésre megjelenik néhány reklámcélú kiadvány vagy ajándék könyvecske. Gyűjtők persze továbbra is vannak, a nagy gyűjteménnyel rendelkező, tapasztalt gyűjtők sorába fiatalabbak is belépnek, és akadnak olyanok is, akik magánkiadásban terjesztenek minikönyveket.

Úgy hallottam, hogy az Ön birtokában van a világ legkisebb minikönyve is. Ez igaz?

Talán inkább fogalmazzunk úgy, hogy az egyik legkisebb. A "könyv" szót tartalmazza 14 különböző nyelven, és 1974-ben volt a világ legkisebb könyve. Újvidéken készült.  A könyv szélessége 1,75, magassága 2,75 milliméter. Bizony, nem tévedés, milliméter, nem centiméter!


A könyv, amelyik 1974-ben a legkisebb volt. Igen, az a picurka, amelyik a borítóban, a védőlencse alatt van!


Ez elképesztő… Fel nem foghatom, hogyan készül egy ilyen apró könyv!


Bizony, nagy technikai tudás kell hozzá. Na meg jó szem! Vagy kitűnő nagyító. A legkisebb mini- illetve mikrokönyvek mérete a nyomdatechnika fejlődésével csökken. Mai ismereteink szerint 1674-ben a legkisebb könyv 12x8 millimétert, 1900-ban 9x8 milliméter, 1958-ban 5x5 milliméter volt. Napjainkban a legkisebb könyv már 0,9x0,9 milliméter!
A nagyobb minikönyveknél fontos az olvashatóság, a szép tiszta szedéstükör, míg a könyvparányokat természetesen csak többszörös nagyítással olvashatjuk el.

Meséljen még a könyvekről, mik vannak még? Ez olyan érdekes!

Kezdjük a kategóriákkal. A törpekönyvek azok, amelyeknek mérete 76 és 100 milliméter között van, a minikönyvek 30 és 76 milliméter közötti méretűek, a mikrokönyvek vagy babaházi könyvek pedig a 30 milliméternél kisebbek. E három kategória alapján a gyűjtők is csoportokba sorolhatók. Van olyan gyűjtő, aki mindent gyűjt, és van, aki vagy csak mikro-, vagy csak mini-, esetleg csak törpekönyvek iránt érdeklődik.  Nálam minden előfordul. Sőt, nemcsak könyveket, hanem mini újságokat is gyűjtök!
Aztán nézzük a formájukat. Rendkívül változatosak, a hagyományos könyvformátumon kívül felvehetik bármely síkidom alakját, megjelenhetnek tekercs formában, de lehetnek bármilyen formájúak, virág, hegedű - csak a képzelet szab határt. Például itt ez a könyvecske, a címe: Dióbél királyfi, és bizony, benne is van egy dióhéjban!





A minikönyvek és gyűjtőik tematika szerint is csoportosíthatóak. léteznek naptárak, bibliák, szépirodalmi, művészeti, sport kiadványok, politikai, helytörténeti könyvek, szótárak, és így tovább.




Minden valláshoz találunk minikönyvet

Látom, hogy a borítók is rendkívül változatosak.


A minikönyveket ugyanúgy bármilyen borítóval el lehet látni, mint egy hétköznapi kiadványt.  Így lehetnek gazdagon aranyozottak, élmetszésük készülhet arany vagy színes nyomással. Azonban a minikönyvek alkotói különösen sokat adnak arra, hogy ebben is valami különlegeset nyújtsanak, ezért, lehet azt mondani, hogy sokkal nagyobb a változatosság a minikönyvek kötése terén, mint úgy általában. A minikönyvek között tehát különleges kötésűek is vannak szép számmal, így például fémkötésűek, akár nemesfémből is. Csupán a könyv borítóján is megjelenhet rézdomborítás, tűzzománc, porcelán lap, fafaragás, és olyanok is vannak, amelyek táblájára gyöngyöket erősítettek.

És ez a kerámia borítású…?

Több mint 35 évig dolgoztam a Zsolnay Porcelángyárban, ez a kis könyv ennek az emlékét őrzi, és az eddigi porcelán jelzéseket tartalmazza.



Említette a miniújságokat. Ezekről mit lehet tudni?

Ezek alig gyufaszál méretű sajtótermékek. Körülbelül 15-féle miniatűr újság színesíti a kollekciót, köztük a világ legkisebb újságjával, amely 19 x 26 milliméter nagyságú és természetesen magyar kiadvány.  Szerintem igazi különlegességek, nagy örömmel tekintek rájuk. Kivált arra a darabra, amelyről tényleg elmondhatom, hogy a kategóriájában a világon a legkisebb!



Na és ne rejtsük véka alá azt se, hogy saját kiadású minikönyvei is vannak. Milyen témákban?

Életvidám ember vagyok, a kiadványaim is ezt tükrözik. Az egyikben magyar költők híres bordalai vannak, a másik kettőben viccek, a következőben tréfás találós kérdések. A humor nem ismer határokat című kétnyelvű (magyar és német) minikönyvemet egy német gyűjtő barátommal közösen készítettük. A nyugdíjazásomra készítettem a Búcsú című minikönyvemet a volt kollegáimnak, na és ott van még a Fröccslexikon, és a már említett Zsolnay jubileumi kiadványom, a híres porcelán márkajelzésekkel. Jelenleg egy új minikönyvön dolgozom. Sakk könyv lesz, mivel a sakk a másik nagy hobbim.
A könyveimet mind képzőművész leányom illusztrálta, és erre különösen büszke vagyok!







Ez a csodás gyűjtemény csak hobbi vagy befektetés is?


Való igaz, ezek nagyon értékes kiadványok, én azonbam mégis csak a gyűjtőszenvedélyemnek teszek eleget a dédelgetésükkel. Megmosolygom azt, aki szerint jövedelemforrás lenne számomra a minikönyv; bár a saját kiadványaim könyvesbolti forgalomban is vannak, de ezt is inkább csak azért teszem, hogy legyen a piacon minikönyv.
Ha egyáltalán eladok valamit, csakis azért teszem, hogy megvehessek valami régen vágyott ritka példányt. Ezen kívül számos cserekönyvem is van, amelyek segítségével igyekszem tovább színesíteni a gyűjteményt. A honlapomat is ezért indítottam el végső soron: hogy a miniatűrkönyv gyűjtőknek és az érdeklődőknek a gyűjteményemet bemutathassam, és hogy cseretársakra találjak.








Ha cikkünk felkeltette az érdeklődésedet, vagy szeretnéd, hogy neked is legyen egy példány, keresd fel Tari József honlapját, ahol további érdekességeket találsz a minikönyvekről. Nézz körül a piaci oldalakon, itt például még FINA emlékérmet is szerezhetsz a minikönyv mellé! De az is jó ötlet, hogy magad készítesz egyet.






Nyomtatás NYOMTATÁS konyvjelzo_ikon

Képforrás: Canva Pro adatbázis.




 
 
[ 3768 ]
spacer
Szólj hozzá!
spacer 

 
 


Hapci naptár
szerelmi_joslat
Szerelmi kötés
Önismereti jóslat
slide-tarot
 
 
x