Tavaszi Szenteste a Hatszín Teátrumban
Címlap / Kultúra / Tavaszi Szenteste a Hatszín Teátrumban

>

Tavaszi Szenteste a Hatszín Teátrumban

Forrás: Kortárs PR
HarmoNet Ezotéria-Horoszkóp-2024-06-16

Magyarországon látható elsőként, a bécsi és müncheni bemutatók után a sztárszerző, Daniel Kehlmann feszült izgalmakkal teli, Szenteste című darabja. Petrik Andrea egy állítólagos terroristát, Rába Roland szigorú nyomozót alakít, a történet harmadik szereplője pedig egy vészjóslón ketyegő óra…  

Februárban tartották a Szenteste ősbemutatóját Bécsben, majd egy müncheni premier következett, ezután pedig rögtön Budapesten, a Hatszín Teátrumban debütál az ünnepelt német-osztrák szerző, Daniel Kehlmann zseniális darabja. A szöveg súlyos társadalmi kérdéseket boncolgat, vérbeli krimi-köntösben. Vajon mi a fontosabb: a biztonság vagy a szabadság? És ha van válasz, azt elfogadjuk-e?

A Hatszín Teátrum előadásában Petrik Andrea és Rába Roland játsszák az egymásnak feszülő karaktereket. A történet szerint egy professzornőt meggyanúsítanak, hogy valahol működésbe hozott egy időzített bombát, amely szenteste, pontban éjfélkor robban. A nyomozónak másfél órája marad, hogy kiderítse az igazságot, és hatástalanítsa a pokolgépet - ha ugyan létezik egyáltalán. A darab tehát egyszerre zaklatott szópárbaj, versenyfutás az idővel és szembesítés azzal, mi lesz az emberből, ha állandó rettegésben kell élnie?A Hatszín idei első bemutatóját Szilágyi Bálint viszi színre, aki pályája során találkozott már Kehlmann-szöveggel, így nem ismeretlen számára a szerző. Most azonban nemcsak rendezi, hanem ő maga fordította is a darabot.

A szabadság a kulcskérdés - mondja, amikor a Szenteste számára legfőbb üzenetéről kérdezzük. Mostanában egyre többször fogalmazódik meg bennünk a kérdés, hogy ez az idea, amire a nyugati demokráciákat építettük, jogos-e és létezik-e valójában.” Szerinte a színészek számára a legnagyobb kihívás, hogy valós időben kell eljátszaniuk a történetet. Folyamatosan ott ketyeg egy óra a fejük felett. „Ez valahol a színészi szabadságukat is korlátozza. Szokatlan helyzet, amihez muszáj alkalmazkodniuk.”

A rendező alkotótársai Árvai György (látvány, zene) és Szűcs Edit (jelmez). A feszült izgalmakkal teli előadást 2018. április 7-től láthatják a nézők a Jókai utcai színházban.

——————————

Daniel Kehlmann a kortárs, német nyelvű irodalom sztárszerzője, aki Európában és az Egyesült Államokban is óriási népszerűségnek örvend. Negyvenhat nyelvre lefordított regénye, A világ fölmérése hónapokig vezette az eladási listákat Németországban és a tengeren túl. Kritikusai leginkább intelligenciáját és lehengerlő humorát dicsérik. Kleist- és Thomas Mann-díjjal is elismerték már munkásságát. Kehlmann az idei Budapesti Nemzetközi Könyvfesztivál díszvendége, és április 22-én ellátogat a Hatszín Teátrumba is, hogy megnézze az előadást.


Hatszín Teátrum
Bemutató: 2018. április 7. (további előadások: április 8., 22.)Nyomtatás NYOMTATÁS konyvjelzo_ikon

Képforrás: Canva Pro adatbázis.
 
 
[ 2063 ]
spacer
Szólj hozzá!
spacer 

 
 


Hapci naptár
szerelmi_joslat
Szerelmi kötés
Önismereti jóslat
slide-tarot
 
 
x