Te jó ég, nem mondod, hogy festőművész lett?!
Címlap / Kultúra / Te jó ég, nem mondod, hogy festőművész lett?!

>

Te jó ég, nem mondod, hogy festőművész lett?!

HarmoNet Ezotéria-Horoszkóp-2022-08-11

A művészélet egy megvalósult álom. A művészélet egy ostorcsapásokkal kísért megvalósult álom. A sikeres művészélet egy ostorcsapásokkal és kőkemény marketinggel megvalósult álom. Merj művész lenni!  

„Jaj, de édes! Micsoda tehetség már most! Vigyétek el rajzszakkörbe, ebből a gyerekből művész lesz!” Húsz év múlva: „Te jó ég, nem mondod, hogy festőművész lett?! Hát, ha rám hallgatsz, azonnal lebeszélitek róla! Szegény Gizi fia is ebből akart megélni, és most a kocsmában próbálja fröccsre lecserélni a festményeit. Én csak jót akarok, tudod, mindig is mellettetek álltam. De jobb, ha tudod, éhen fog halni, ha már nem lesz, aki eltartsa...”


Ismerős a képlet? Míg gyerekként maga a csoda, ha öt évesen már tökéletes lovat rajzol valaki, évekkel később viszont már lúzerként tekintenek rá, ha ugyanez az ember arra vetemedik, hogy pénzt is akar kérni a rajzaiért.

A művészélet egy megvalósult álom. A művészélet egy ostorcsapásokkal kísért megvalósult álom. A sikeres művészélet egy ostorcsapásokkal és kőkemény marketinggel megvalósult álom.

És a titok itt van: nem elég, hogy valaki tökéletesen kezeli az ecsetet. Kevés, hogy belefészkeli az emberek agyába képi világát. Az sem vezet nyugodt életre, ha a festményei után sóvárogva tolják fel a rajongók a szívecskéket a közösségi portálokon.

Meg kell tanulni eladni, értékesíteni.

A legtöbb alkotó erre azt mondja: „de én nem ilyen vagyok!” vagy „jaj, olyan ciki, mit fognak gondolni rólam az emberek?”, de ez sem ritka, hogy így reagál arra, ha megtudja, neki kell a saját munkáit az emberek elé tolni: „én nem tudok beszélni/írni, utálok tukmálni, szeressenek bele a munkáimba, és ennyi”.

Végtére ez is egy megoldás, és így bátran írd ki a névjegykártyádra a neved alá: hobbista.

A fenti sorok ellenpólusaként van egy oltári jó hírem: a marketing ugyanaz, mint a művészet.

Zseniálisan alkalmazható a kreativitás benne, ugyanúgy finomítani, szépíteni lehet egy kampányt, mint magát egy művet. Az eredményre várva, mikor kitolod egy jól előkészített bevezetéssel a legújabb alkotásod, duplán lesz úrrá rajtad az izgalom, mint mikor mindenféle piackutatás nélkül készültél a premierre.

Eladni nem tukmálás. Ellenben, amit hallani művészektől, hogy ők jobbá és szebbé akarják tenni az életed, hát az eladással pont ez lesz a végállomás.


A netes hangzavarban viszont nem pihenhetsz. Valahol ez jó, hisz nem punnyadhatsz, állandó készenlétben kell tartani magad, folyamatos tervezés, újragondolás, fejlesztés kíséri az alkotást.

Ha az ember nem foglalkozik a saját marketingjével, akkor egy idő után nem fér el a sok munkájától a műhelyében. Ennek eredménye pedig? Lankad a kedv, a lelkesedés, a kreativitás meghal.

Hogy a saját életemről beszéljek: erősen tapicskolnom, majdnem megfulladnom kellett ahhoz a sárban, hogy rájöjjek, egymillió művészre jut egy jó mentor. Arra is rá kellett döbbennem, hogy önmagamat kell kitalálnom, megalkotnom, majd szépen eladnom, és nem engedni, hogy a piac irányítsa az ecsetem.

A legjobban azokat a pillanatokat kedvelem, mikor reggel felkelek, eszembe jut valami ötlet, és hirtelen úrrá lesz rajtam a félelem: képes vagyok én erre, nem vagyok hülye, hogy ekkora dolgot kitaláltam?

Néhány példa a reggeli „te nem vagy normális, nem vagy ehhez kicsi?” gondolataimból: Ezek mind-mind ilyen hajnali, kávé feletti elmélkedésekből születtek. És igen, jól gondolod, mindegyiknél összerántotta a bokám a félelem. És igen, azt is jól gondolod, hogyha minél jobban összetojod magad a feladattól, annál nagyobb lesz a durranás, és benned a harci kedv a megvalósításra.

Az egyik alapvető különbség egy hobbista és egy profi között a bátorság, a játék szellemének kiaknázása.

Míg a hobbista felépíti az akadálypályát, addig a profi végigmegy rajta.

Konklúzió? Talán csak ennyi: a leggyönyörűbb életpálya a miénk, hisz azzal, hogy mi boldogok vagyunk, boldoggá tesszük a közönségünket is.

Nyomtatás NYOMTATÁS konyvjelzo_ikon

Képforrás: Canva Pro adatbázis.


 
 
[ 1917 ]
spacer
Szólj hozzá!
spacer 

 
 


Hapci naptár
szerelmi_joslat
Szerelmi kötés
Önismereti jóslat
slide-tarot
 
 
x