Édes élet a századfordulón
Címlap / Kultúra / Édes élet a századfordulón

>

Édes élet a századfordulón

HarmoNet Ezotéria-Horoszkóp-2022-12-09

A svájci cukrász, aki beírta magát Magyarország gasztrotörténelmébe: Gerbeaud Emil. Halálának 100. évfordulója kapcsán rendez kiállítást a Magyar Kereskedelmi és Vendéglátóipari Múzeum.  

"…amikor még azzal fenyegették a gyereket: »iparosnak adlak, ha nem tanulsz!«, Gerbeaud nyitotta ki a szememet az emberi értékeket illetőleg. Szakácsföveggel a fején, fehér köténnyel fogadott bennünket, ő szolgált ki, és büszkén emlegette, hogy minden ételt ő készített. Büszke volt fehér mezére, akárcsak a tábornok az egyenruhájára, nagyszabású fejedelme az iparnak, nyugat-európai értelemben munkása az országnak villogó szemű francia világfi, az életöröm igenlő művésze aki őserővel tudta élvezni a szépet: falatban, kortyban, virágban és női bájban egyaránt. ” – írta Gergely István 1924-ben.

Épp száz éve annak, hogy nincs köztünk a híres cukrász, csokoládégyár-tulajdonos Gerbeaud Emil (1854–1919), aki elévülhetetlen érdemeivel nemzetközi hírnevet és elismerést szerzett a magyar cukrász- és édesiparnak.Gerbeaud a svájci Genfben született, felmenői cukrászok voltak, melynek köszönhetően a szakmát már gyermekkorában megismerhette. Fiatal cukrász évei alatt bejárta Nyugat-Európa országait: németországi, franciaországi, angliai cukrászműhelyekben dolgozott, hogy minél több tapasztalatot és gyakorlatot szerezzen a szakmájában.

Párizsban megismerkedett Kugler Henrikkel, melynek köszönhetően az új élet és sikeres munka reményében Pestre költözött. Kugler és Gerbeaud minőségi termékeivel rövid időn belül meghódította az egész országot, s a huszadik század elejére már a világ távoli tájaira is eljutottak árucikkeik. Gerbeaud Emil sikert sikerre halmozott, számos újítást vezetett be a termelésbe, melyekkel hozzájárult a magyar cukrászipar fejlesztéséhez, versenyképessé tételéhez. A kiállítás tiszteletreméltó alakjának kíván emléket állítani.

Gerbeaud Emil emlékkiállítás
2019. november 8. – 2020. április 5.
Magyar Kereskedelmi és Vendéglátóipari Múzeum
Cím: 1036 Budapest, Korona tér 1. T

Kép: Millenniumi kiállítás: Gerbeaud cukrászda pavilonja. A felvétel 1896-ban készült.
Forrás: Fortepan / Budapest Főváros Levéltára. Levéltári jelzet: HU.BFL.XV.19.d.1.10.121
 
 

 
Nyomtatás NYOMTATÁS konyvjelzo_ikon

Képforrás: Canva Pro adatbázis.
 
 
[ 1644 ]
spacer
Szólj hozzá!
spacer 

 
 


Hapci naptár
szerelmi_joslat
Szerelmi kötés
Önismereti jóslat
slide-tarot
 
 
x