Megnéztük Banksy-t a Kazinczy utcában
Címlap / Kultúra / Megnéztük Banksy-t a Kazinczy utcában

>

Megnéztük Banksy-t a Kazinczy utcában

HarmoNet Ezotéria-Horoszkóp-2024-07-14

Igaz, Banksy nem volt ott. Vagy ki tudja, akár ott is lehetett. A street art leghíresebb figurájának kilétét évtizedek óta csak találgatni lehet. Az biztosnak tűnik, hogy az Egyesült Királyságban, Bristolban született. Banksy személyéhez ez a kiállítás se visz közelebb, gondolatvilágához sokkal inkább.  Annak ellenére, hogy Banksy személyének kilétét homály fedi, a Time magazin korábban a világ 100 legbefolyásosabb embere közé sorolta, köszönhetően – többek között – erőteljes politikai és társadalomkritikai szemléletének, szarkasztikus humorának, képbe sűrített iróniájának. Politikai aktivistaként küzd az erőszak, a kapzsiság és a fogyasztói társadalom mértéktelensége ellen, valamint bristoli-i Robin Hood-ként áll ki a szegények, az elnyomottak és a kisebbségek mellett.

"Engedély nélkül léteznek. Gyűlölik, üldözik és elítélik őket. A mocsokban tengődnek néma keserűségben. És mégis képesek teljes civilizációkat térdre kényszeríteni." (Banksy a patkányokról)Apropó, patkányok!

"Már három éve patkányokat festettem, amikor valaki azt mondta nekem: milyen okos, hiszen a patkány (RAT) szó anagrammája a művészet (ART). Úgy tettem, mintha ezzel tökéletesen tisztában lettem volna." (Banksy)

Az ART OF BANKSY kiállítás mintegy 70 művön keresztül mutatja be az “ismeretlen zseni” művészetét a Godot Kortárs Művészeti Intézet szervezésében a budapesti Tesla Loftban, és igyekszik átfogó képet adni a rejtőzködő street art művész világáról. A patkányok mellett visszatérő figurái, motívumai (rendőrök, gyerekek, fegyverek) számos különféle verzióban és kontextusban kerültek a falakra.„Az Art of Banksy kiállítás behozza nekünk a világ különböző pontjain, mállott vakolaton, üres téglafalon vagy egy sivár felüljárón megjelent műveket a kiállítótérbe és újragondolva mutatja be az ismeretlen zseni alkotásait, hogy a művek esszenciális üzenetét festmények, fotók, printek formájában egy izgalmas kiállítási élménybe sűrítve közvetítse” – mondta Sáfár Zoltán, a Godot Kortárs Művészeti Intézet alapító-tulajdonosa.

A mű azé, aki megműveli?

A Banksy műveit bemutató utazó tárlatok (ahogyan ez is) nyomatokból álló, gyűjteményes kiállítások, amelyekhez Banksy nem járul hozzá, pontosabban: nincs döntési helyzetben.A szervezők megfogalmazása szerint: "az a sajátos helyzet áll elő, hogy hiába beszélünk Banksy esetében még alakulóban lévő, aktív életműről, a művész által korábban eladott művek, amikor egy gyűjtemény részévé válnak, akkor a megvásárolt művek, ill. a gyűjtemény sorsáról, publikálásáról, kisebb vagy nagyobb közönségnek való bemutatásáról már nem a művész, hanem a műtárgy új tulajdonosa rendelkezik."

A kiállítás április végéig marad Budapesten, majd folytatja világkörüli útját."Semmit sem tehetünk a világért, amíg a kapitalizmus el nem bukik. Addig is vigasztalódjunk egy kis shoppingolással." (Banksy)


  
Nyomtatás NYOMTATÁS konyvjelzo_ikon

Képforrás: Canva Pro adatbázis.
 
 
[ 2542 ]
spacer
Szólj hozzá!
spacer 

 
 


Hapci naptár
szerelmi_joslat
Szerelmi kötés
Önismereti jóslat
slide-tarot
 
 
x