A pszichoszociális fogyatékosság nem zárja ki a tehetséget,...
Címlap / Kultúra / A pszichoszociális fogyatékosság nem zárja ki a tehetséget, sőt!

>

A pszichoszociális fogyatékosság nem zárja ki a tehetséget, sőt!

HarmoNet Ezotéria-Horoszkóp-2023-02-04

A tehetség olyan kincs, ami sokszor rejtve marad. Keresni kell, és segíteni, ha rátaláltunk. 2011 óta létezik egy program, amely lehetőséget nyújt a pszichoszociális fogyatékossággal élőknek tehetségük, értékeik megmutatására a kreatív kifejezés legkülönbözőbb területein.  

A Moravcsik Alapítvány által útjára indított Ki mit tud? országos tehetségkutató és tehetséggondozó vetélkedőnek a jelentkezők nagy száma miatt idén négy területi elődöntője lesz. Az elsőt Egerben rendezik március 5-én, csütörtökön reggel 9 órától a Bartalkovics Béla Közösségi Házban (Eger, Knézich K. u. 8.).

A Ki mit tud? tehetségkutató és tehetséggondozó vetélkedőre egyéni vagy csoportos, max. 6 perces produkcióval nevezhettek pszichoszociális fogyatékossággal élők. A produkció lehet vers- vagy prózamondás, ének, zene, tánc, színjátszás, paródia, vizuális művészet, kézművesség.

A tavalyi vetélkedő legjobb képzőművészeti alkotásaiból februárban nyílt kiállítás a BAB (Budapesti Art Brut) Galériában, és március 27-éig látogatható.

Itt valóban a részvétel a fontos!

A vetélkedő, illetve Moravcsik Alapítvány kiemelt célja a művészeti értékteremtésen keresztül lebontani a társadalomban létező stigmatizálást és előítéleteket.

A Ki mit tud? a felkészülés során lehetővé teszi a(z elmúlt évek tapasztalatai alapján sok esetben kiemelten tehetséges) résztvevők számára az egyéni készségek, képességek fejlesztését.


Kovács Adél – Cím nélkül

A március 5-ei egri elődöntőn a zsűri 26 produkció közül választja ki a továbbjutókat. A következő hetekben további területi elődöntők lesznek Sopronban, Mohácson és Budapesten. A vetélkedőre határon túli jelentkezőket is várnak, az országos döntő Budapesten lesz májusban.

Jubileumi Nívó-díj

Mivel ez már a 10. Ki mit tud? tehetségkutató és tehetséggondozó vetélkedő pszichoszociális fogyatékossággal élők számára, a szervező Moravcsik Alapítvány szeretné méltóképpen elismerni a kimagasló eredményt nyújtó tehetségeket. Azok a csoportok és egyéni fellépők, akik az évek során az országos döntőkön 3 alkalommal nyertek arany minősítést, megkapják a „Nívó-díjas művész” címet.

A szervező Moravcsik Alapítvány


Az alapítvány sokrétű tevékenységet végez: a rehabilitációs célú foglalkoztatáson és a bentlakás nélküli ellátáson túl pszichiátriai és idegrendszeri kutatásokat szervez, támogatja a lelki betegségek megelőzésével és gyógyításával kapcsolatos oktatást, valamint a társadalom mentálhigiénéjének javításán, pszichiátriai kultúrájának emelésén dolgozik.

Az alapítvány kuratóriumi elnöke dr. Simon Lajos pszichiáter, pszichoterapeuta, neurológus, a pszichiátriai rehabilitáció szakorvosa, egyetemi docens. A Ki mit tud? tehetségkutató és tehetséggondozó vetélkedő pszichoszociális fogyatékossággal élők számára védnökei dr. Balázs Judit, a Magyar Pszichiátriai Társaság elnöke, Benedek István Zsolt, a Szociális és Gyermekvédelmi Főigazgatóság vezetője és Szili-Darók Ildikó józsefvárosi alpolgármester.
  
  
Nyomtatás NYOMTATÁS konyvjelzo_ikon

Képforrás: Canva Pro adatbázis.
 
 
[ 1843 ]
spacer
Szólj hozzá!
spacer 

 
 


Hapci naptár
szerelmi_joslat
Szerelmi kötés
Önismereti jóslat
slide-tarot
 
 
x