TeatRom, avagy találkozni boldog cigányokkal
Címlap / Kultúra / TeatRom, avagy találkozni boldog cigányokkal

>

TeatRom, avagy találkozni boldog cigányokkal

HarmoNet Ezotéria-Horoszkóp-2023-05-28

Augusztusban lesz (lesz!) a TeatRom fesztivál Borsod megye romák lakta településein és városrészein, ingyenes koncertekkel, színházi és utcaszínházi előadásokkal, művészeti foglalkozásokkal. A minőségi programok mellett a látogató sehol máshol nem hozzáférhető élményre tehet szert: megízlelheti a roma vendégszeretet nagyvonalúságát.  

A TeatRom egy színházi fesztivál Borsod megye romák lakta településein és városrészein, amely 2020. augusztus 15. és 23. között tart 8 napig mozgásban számos művészeti programot, közöttük 20 színházi előadást, melyek fele hivatásos színházaktól érkezik. Miskolc többszörösen is központi helyszíne a fesztiválnak, emellett több csereháti kistelepülés: Alsóvadász, Felsővadász, Kázsmárk, Selyeb, Rásonysápberencs, Méra, ill. a szlovákiai Szepsi és Szikszó városa látják vendégül a fesztivál produkcióit. Egyes előadások eljutnak egyéb környező kistelepülésekre is.

A szervező Utcaszínházi Alkotóközösség egy országos láthatóságú és látogatottságú fesztivál létrehozásán dolgozik, amely magas színvonalú kulturális kínálatot juttat el mélyszegény településekre, városrészekre, és a helyi kulturális értékeket láthatóvá teszi a szélesebb közönség számára.

A TeatRom elnevezés és a cigány himnuszból vett jelmondat – „Maladyilem baxtale romenca...”, azaz „Találkoztunk boldog romákkal...” – a szervezésben résztvevő roma csoportvezetők és települési koordinátorok közösségi választása, hogy a saját kultúrájukkal békét kötő, abból erőt merítő roma társadalom képét sugallják az érdeklődők felé. Mindezt azon a vidéken, ahol (és amint jellemzően a Kárpát-medence észak-keleti megyéiben) a cigány lakosság aránya meghaladta a 15%-ot, mégis hiányoznak a romaság kulturális, oktatási intézményei, közéleti fórumai.Az Utcaszínházi Alkotóközösség 12 éve dolgozik Borsod megyében. Művészeti vezetőjük, Simon Balázs színházrendező saját szakmai karrierje sem egyértelmű történet, ahogy a körülötte dolgozóké sem: „Hogy miért lesz valaki művészként segítővé, az mindig egyéni élettörténet kérdése. Mi az, ami hiányzott az illető életéből? Hol érhető tetten valamilyen deficit, amit ezáltal pótolni tud?”

Az évek során sok mélypont volt, a csapatból is sokan lemorzsolódtak. 3-4 ’generációja’ van már az utcaszínházasoknak. A megélhetési irrealitás sokakat visszafordít, hiszen megérkezni ide Budapestről, és
csoportot tartani télen a fűtetlen művelődési házakban és iskolákban, ahol hat-nyolc gyerek veri egymást… ezt nem mindenki tudja feldolgozni.

A nyári táborok épp az ellenkező példát mutatják: igazi hippis életérzést, ahol boldog emberek élik át a saját egyetemes létezésüket, a cigány gyerekekkel együtt. Ez nagy sikerélmény, ahogy az is, hogy projektvezetői voltunk egy Kreatív Európa program által finanszírozott, Except nevű, 380 000 € összköltségvetésű programnak. Ez egy elég nagy dolog volt az életünkben!”


A fesztiválon is ez az örömteli együttlét lesz a meghatározó. Kívülállóként már csak azért is érdemes ellátogatni a programokra, hogy megtapasztalhassuk a legendás roma vendégszeretetet. Visszatérve a civil szervezet munkájára, arra a kérdésre, hogy a csereháti falvakban élő romák hogy fogadják az első találkozásokat, kapcsolatfelvételt, Simon Balázs azt válaszolja, a gyerekek mindig pozitívan. Ki vannak éhezve, látják, hogy ezek a programok olyasfélék, amik eddig kimaradtak az életükből.A felnőttekkel nem ennyire egyszerű a képlet. „A szülők már kiégtek. Láttak már itt mindent, sokféle felzárkóztatási programot, megélhetési projektezőket… Sokszor összekevernek velük, egy kalap alá vesznek az intézményrendszerrel. Nem könnyű tudatosítani, hogy mi függetlenek vagyunk. Alapból bizonytalanok a többségi társadalommal szemben, összefolyik, hogy ki kicsoda. A falu végi telepről nézve: ’vagyok én, és vagyok a külvilág’. Ezt a bizalmatlanságot kell oldani…”

És mellette feléleszteni a saját kultúrájuk iránti bizalmat. Ezekhez járulhat hozzá a TeatRom fesztivál, amelyre Molnár-Keresztyén Gabriella projektfelelős, az Utcaszínházi Alkotóközösség társulat tagja, rendező egyfajta kísérletként is tekint: „a kistelepülési roma közösségek nem tudják, mi az, hogy fesztivál. Azt tudják, hogy mi a falunap. Most az a feladatunk, hogy oda vigyük el ezeket a programokat, ahol ehhez nincsenek hozzászokva.”

A fesztivál résztvevői között szerepel a Tudás Hatalom Csoport, a Független Színház, Csányi Sándor, a nyíregyházi XXI. Századi Roma Nők Országos Egyesületének társulata, a Müller Péter Sziámi AndFriends és a Romano Drom zenekarok közösen, a Romano Glaszo, a Vojasa, a Parno Graszt formációi, a Somnakaj musical (ez utóbbi a szikszói program egyik fénypontjaként), az Utca-SzAK, a Láthatáron Csoport, a Ládafia Bábszínház, Nizsai Dániel bábművész és az Artúr Cirkusza. Külföldi vendégeink európa hírű utcaszínházi együttesek: a németországi Clowns Without Border és a szlovén Kud Ljud.

Romano Drom

Kiemelt szerep jut a programban hét, a településeken működő, önszerveződő ifjúsági amatőr színházi és zenei csoportnak. Aki a TeatRom fesztivál miskolci állomását látogatja meg, mindannyiukkal találkozhat augusztus 21-én a Factory Sportarénában, a város önkormányzatával közösen szervezett fesztiválnapon. Játszani fog a kázsmárki Thuvaslo Rom, a mérai Roma Banda, a rásonysápberencsi Diaboló Csoport, az alsóvadászi Színészpalánták és Ritmusőrültek, a Dr. Ámbédkar iskola diákjai által a felvidéki Szepsiben alapított Gypsy Party Band, akik ezúttal a kiváló francia szaxofonossal, Nicolas Beaupertuis-vel zenélnek, fellép a Máltai Szimfónia, és három, Borsod megyében nagy népszerűségnek örvendő zenekar az M&M, az Ly16 és a Dorco is.

A részletes fesztiválprogram itt található

Borkuti László kulturális tanácsnok egy kiemelkedő helyi személyiségre, közismert cigányemberre hívja fel a figyelmet: Szegedi Dezsőre, aki a TeatRom fesztiválhoz kapcsolódó konferencia munkáját segíti. Szegedi a 70-es években lépett először színpadra, akkor még mint amatőr színjátszó. Ma már Jászai Mari-díjas színművész, és az ő nevéhez kötődik a Romano Teatro (színtársulat, nem összekeverendő az augusztusi fesztivállal).

Az élettörténetek össze-összekapcsolódnak: a TeatRom fesztivál meghatározó közreműködője Müller Péter Sziámi, aki ezer szállal kötődik Miskolchoz éppúgy, mint a cigánysághoz és a roma kultúrához. Amikor a Miskolci Nemzeti Színházban rendezte a Mária evangéliumát, Szegedi Dezső játszotta benne Heródest.

„Fontos, hogy a nem roma magyarok, az egyáltalán nem homogén többségi társadalom értelmezni tudja azt az érzékeny tematikát, hogy ha a cigányságról beszélünk, akkor a spektrum egyik végén a mélyszegénység, a másikon pedig a kimagasló szellemi, kulturális vagy sportteljesítmények állnak” – hívja fel a figyelmet Müller Péter Sziámi.

A TeatRom nem helyi lakosok számára is ingyenesen látogatható, azonban a zárt terekben rendezett előadások megtekintése számukra regisztrációhoz kötött, amelyet a fesztivál honlapján minden programelemnél az első sorban elhelyezett zöld gomb kiválasztásával tehetnek meg az érdeklődők.

A TeatRom elsősorban színpadi produkciókra épül, de kísérő programként minden helyszínen játék- és kézműves foglalkozást, filmvetítést, kiállítást, képzési, foglalkoztatási és életmód-bemutatót, valamint a Dr. Ámbédkar Iskola és az Észak-keleti Átjáró szervezésében iskola-marketing eseményt társítanak.

Mivel a fesztivál számos településen, sok helyszínen zajlik majd, a szervezők nem tartanak attól, hogy a járványügyi létszámkorlátozások miatt meghiúsulna a rendezvény.A fesztiválhoz szorosan kapcsolódó Találkozz boldog romákkal! c. konferencia augusztus 15-én lesz, áttekintést adva a TeatRom Fesztivál szellemi és tudományos hátteréről.

A konferencia középpontjában az a kérdés áll, hogy mi adhatna több önbizalmat a cigányságnak. Megénekelendő nehézség, sőt, átok a roma származás? Mit jelent az integráció? Vajon a roma kultúra ezeréves történetéből milyen érvényes üzeneteket hoz a mai emberiség számára? Lehet-e érték az érzelmek felszabadult kifejezése? Tanulható-e a közösségiesség, a javak megosztása? Mennyire szükségesek az anyagiak a boldogsághoz?

A résztvevők öt szekcióban a következő témákat járják körül:
I. Roma tanulmányok és tanulók az oktatásban
II. Romák reprezentációja a művészetekben, roma művészek
III. Roma művelődési intézmények
IV. Roma tanulmányok a felsőoktatásban
V. Önszerveződés kultúrája, roma csoportok

A konferenciára várják mindazokat, akiket személyesen érintenek vagy érdekelnek a kulturális integráció és a felzárkóztatás legfrissebb trendjei.

A TeatRom a Felzárkóztatásért Felelős Helyettes Államtitkárság, a FÜGE Egyesület, a Summa Artium, az EJI és az EMMI támogatásából, illetve Miskolc város és a résztvevő önkormányzatok segítségével és személyes adományokból, program-felajánlásokból valósul meg. A fesztivál fenntarthatósága és a résztvevő amatőr előadóművészeti csoportok
támogatására ide kattintva van lehetőség.  

 
Nyomtatás NYOMTATÁS konyvjelzo_ikon

Képforrás: Canva Pro adatbázis.
 
 
[ 2073 ]
spacer
Szólj hozzá!
spacer 

 
 


Hapci naptár
szerelmi_joslat
Szerelmi kötés
Önismereti jóslat
slide-tarot
 
 
x