Holnaptól vetítik a mozik az új Gothár filmet, interjú Rezes...
Címlap / Kultúra / Holnaptól vetítik a mozik az új Gothár filmet, interjú Rezes Judittal

>

Holnaptól vetítik a mozik az új Gothár filmet, interjú Rezes Judittal

HarmoNet Ezotéria-Horoszkóp-2024-02-24

Gothár Péter új alkotása, a Hét kis véletlen egy pesti család életét követi többnyire a mai Magyarországon, néha visszatérve a közelmúlt emlékeihez. Filmes kalandozás térben, időben, lélekben. A Megáll az idő rendezőjének új munkája rendhagyó vizuális és zenei világ teremtésére vállalkozó érzékeny alkotás, egyfajta "zenés képeskönyv", finom humorral átszőve. A főszereplők, Rezes Judit, Mészáros Blanka, Mészáros Máté és Börcsök Olivér mellett a filmben olyan nagyszerű színészek játszanak, mint Básti Juli, Bezerédy Zoltán, Börcsök Enikő és Znamenák István.  

A Megáll az idő rendezőjének új munkája, a Hét kis véletlen, melynek központi alakja Gertrúd (Rezes Judit), a középkorú énektanárnő és feleség egy kihűlt kapcsolatban. Férjével (Mészáros Máté) és nagyfiával (Börcsök Olivér) él valahol a nagyváros belsejében. Fanatikus rajongással kórust vezet.A huszonéves Albán (Mészáros Blanka) Londonból érkezett haza. A két nő villámcsapásszerű hatással van egymásra. Gertrúdban egy pillanatra felvillan az újrakezdés lehetősége, de aztán ismét visszaáll az élet „rendetlensége és bizonytalansága”. Ez a történet olyan emberekről szól, akikben végig ott van a szeretés vágya, az új élet reménye és a hétköznapokban megélt lét abszurditása, akik iróniával szemlélik a világot, a családi létet.„A film töredezett dialógusokban rajzol meg jellemeket, intim beszélgetésekkel, narratív képsorokkal vázolja fel a banálisan pontos családképet. A mai tizen-huszonévesek köznapi nyelvhasználatának radikalizmusát ütközteti a kortárs irodalom nyelvi teréből származó idézetekkel, allúziókkal, egyfajta emelkedettebb, lírai regiszterrel.” – mondja a rendező.
 „A Hét kis véletlen nem lineáris, töredékekből tevődik össze, ahogy az életünk is.” – vallja a Gertúrdot alakító Rezes Judit. A másik női főszereplő, Mészáros Blanka számára a Hét kis véletlen lényege „megjelenni, nyomot hagyni és eltűnni”, Pataki Ági producer pedig azt emeli ki, hogy „rettenetesen izgatott minket az, hogy Gothár, aki annyi mindent elmondott már a múltunkról, mit mond nekünk a jelenünkről.”A Hét kis véletlen forgatókönyvét Bognár Péter, Gothár Péter és Németh Gábor jegyzik.  A film operatőre Táborosi András, vágója, Szórád Máté, jelmeztervezője Tihanyi Ildikó, díszlettervezője Torma Mária. A zeneszerző Selmeczi György, a producerek Kovács Gábor és Pataki Ági, társproducer Kenesei Edina.  A film május-ától látható a hazai mozikban a gyártó Filmpartners forgalmazásában.
-------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------

A Hét kis véletlen szakmai életem fontos állomása

Több mint fél év csúszással a héten mutatják be Gothár Péter új filmjét, a Hét kis véletlent, amelynek főszerepét Rezes Judit alakítja. Lapunk egy esős napon, próba előtt kapta el a művésznőt.

Nemcsak a Hét kis véletlen bemutatója tolódott el a pandémia miatt, hanem amit próbálunk, arra is jó másfél éve kértek fel minket. Egy gyerekeknek szóló sorozaton dolgozunk éppen. Mivel a kisebbik fiunk most volt kétéves, úgy döntöttünk, hogy a 2-5 éves korosztályt vesszük célba, részben mert mi is épp együtt élünk egy kétévessel, részben pedig mert ennek a korosztálynak kevés színdarab készül. Ősszel már jöhetnek is a gyerekek, ebben bízunk. Nagyon várom már a színpadot, már egy bő évvel ezelőtt is vágytam vissza, amikor a kisfiam betöltötte az első életévét, de épp csak megkezdtem a próbákat, kitört a járvány. Eléggé csalódott voltam miatta, de talán most már vége.

Mennyire érintette fájdalmasan, hogy elmaradt az őszi bemutató?

Fucsa ez a filmeknél. Ahogy az anyag elkészül, a forgatás lezárul, a mi feladatunk befejeződik, és mire a bemutatóra kerül a sor, mi már rég más munkában vagyunk benne. Szóval ez inkább formális számunkra, de azért mégis várom, mert kíváncsi vagyok rá, hogy fogadják. Noha ez egy rétegfilm, annál inkább várom a reakciókat, így örülök, hogy végre a héten láthatja a nagyközönség is.Számos rendezővel forgatott együtt, különböző súlyú és stílusú filmekben, kisebb-nagyobb szerepekben. Összevetve az eddigiekkel, milyen volt a Hét kis véletlen forgatása?

Talán inkább úgy fogalmazék, hogy a szakmai életem különböző állomásai voltak bizonyos filmek. Az első komolyabb a Szezon Török Ferenccel. Akkoriban nagyon izgultam még, ráadásul körül voltam véve csupa olyan nagy névvel, mint Nagy Zsolt, Nagy Ervin, maga Török Ferenc. Az évek rutinja adott akkora önbizalmat, hogy tudok már a munkára koncentrálni, és nem arra, hogy vajon mit gondolnak, milyen vagyok.
A második fontosabb szakmai állomás a Nyomozó című film, azért is, mert díjat kaptam érte, és azért is, mert nagyon jó volt Grigor Attilával együtt dolgozni.
Azt gondolom, hogy a Hét kis véletlen újra egy fontos állomás.


Milyen volt Gothár Péterrel forgatni?

Újdonságot nem jelentett, mert nagyon sokat dolgoztunk már együtt színpadon. Inkább azt volt érdekes látni, ő maga hogyan éli meg, hogy ilyen hosszú idő után újra filmet rendez.
Nagyon jó volt ebben az alkotói munkában részt venni, élveztem a forgatást is, a szerepet is. Örültem, hogy egy egy új műfajban, az abszurdban is megmártózhattam ebben a filmben. Érdekes, hogy pont azon a nyáron egy másik, jóval könnyedebb filmben, a Seveledben is lehetőséget kaptam, ráadásul még a filmbéli partnerem is ugyanaz mindkét filmben, a Hét kis véletlenhez azonban, úgy érzem, nagyobb közöm volt. Ez nem egy bevételorientált, szórakoztató szuperprodukció, hanem egy igazi művészfilm, amely szűkebb réteg érdeklődésére számít, de ennek is megvan a maga finom humora.


A főszerepet kapta meg a filmben, egy középkorú tanárnőt alakít.

Igen, és nagyon örültem a figurának, mert engem is foglalkoztat az életközépi válság, amelybe hősünk jutott. Még ha életkorban kicsit előtte is vagyok, átéltem már én is azt az érzést, hogy egy hosszú házasság, amely a megszokott ritmusban folyik, a családon belül pici távolodáshoz vezet, így hát tudtam miből merítkezni.

Kinek més miért ajánlaná a Hét kis véletlent?

Annak, aki kicsit el szeretne gondolkodni azon, hogy hol is tart az életében, hogy mi felé megy vagy milyen vágyaik vannak. Ebben a filmben sok elgondolkodtatót találhat ezzel kapcsolatban. De ha ez így túl általános, a legjobb, ha beül a moziba: nézze meg, fogalmazza meg a saját gondolatait, mert úgyis az a legfontosabb.

Hajdu Krisztina 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

Nyomtatás NYOMTATÁS konyvjelzo_ikon

Képforrás: Canva Pro adatbázis.
 
 
[ 1976 ]
spacer
Szólj hozzá!
spacer 

 
 


Hapci naptár
szerelmi_joslat
Szerelmi kötés
Önismereti jóslat
slide-tarot
 
 
x