Dél-Korea idén a Mesterségek Ünnepe díszvendége
Címlap / Kultúra / Dél-Korea idén a Mesterségek Ünnepe díszvendége

>

Dél-Korea idén a Mesterségek Ünnepe díszvendége

HarmoNet Ezotéria-Horoszkóp-2024-03-19

A Koreai Kulturális Központ alapításának 10. évfordulója alkalmából a Mesterségek Ünnepe idei díszvendége a Koreai Köztársaság. Augusztus 19. és 21. között az ország legnagyobb népművészeti fesztiválján koreai mesterek mutatják be a távol-keleti ország kézműves hagyományait. A nagyszínpadon tradicionális hangszerekkel, táncokkal és ritmusokkal várják a látogatókat. A divat iránt érdeklődők egy divatbemutatón csodálhatják meg a szemet gyönyörködtető hanbokokat, vagyis a koreai népviseletet. A gyermekek népi játékokat próbálhatnak ki a számukra kialakított családi játszóházban.  

 Két nemzet között a legerősebb kapocs egymás kultúrájának megismerése és szeretete, így az idei Mesterségek Ünnepén a Dél-Koreai Köztársaság tíz olyan standja is helyet kap, ahol az érdeklődők megismerkedhetnek a hagyományos koreai művészettel. Az esemény főszervezője a Népművészeti Egyesületek Szövetsége és a Koreai Kulturális Központ együttműködésének köszönhetően kilenc koreai mester érkezik hazánkba. A kézművesek a kalligráfia, a templom- és népi festészet, a koreai foltvarrás, a pirográfia, a kerámiaművészet és a papírfonás mesterségébe is bepillantást nyújtanak. 



A koreai sorozatokban megcsodált paloták színpompás falainak hangulata a Budai Várban is megelevenedik majd, ahol az egész világon egyedülálló Dancheong épületfestészet legjavát is bemutatják a szakavatott mesterek. A látogatók megismerkedhetnek koreai népi festészet, a Minhwa főbbszimbólumaival is, például a tigrissel, amelyről úgy tartják, hogy megvédik annak tulajdonosát és családját a gonosz erőktől és egészséget, boldogságot hoznak. 

Eperfa kérgéből készült papír? A hanji papír nem csak írásra vagy festésre alkalmas, hanem különféle használati tárgyak, így tárolódobozok, edények vagy ékszerek alapanyaga is lehet. Többek között a Jiseung papírfonás technikáját is ki lehet majd próbálni a helyszínen az egyenesen Koreából érkező mesterek útmutatásával.

A kézműves standok mellett aMesterségek Ünnepének nagyszínpadán naponta két alkalommal hagyományos koreai zenei és tánc produkciókat mutatnak be. A repertoárban szerepel többek között különleges színházi maszkos tánc, vidám, energikus dobtánc és a királyi udvarok táncstílusát bemutató előadás is.

Augusztus 21-én, vasárnap 10:30-tól divatbemutatóval készülnek a szervezők, ahol a szemet gyönyörködtető hanbokok, azaz a koreai népviselet lesz a középpontban. A több száz éves múltra visszatekintő öltözet számos rétegből áll, eltakarva szinte teljesen viselőjét. A hangsúlyos, bő szoknya lehetetlenné teszi a hölgyek tényleges alakjának megmutatását, így a „puszta formaságok” helyett a viselő szépségére és jó ízlésére helyezi a hangsúlyt. A hanbok mesés színeivel pedig üzenni is tud viselője, mivel azok mind különböző jelentéssel bírnak. A kék szín például a stabilitást szimbolizálja, a fekete a kreativitást, a fehér színt pedig csak az arisztokraták viselhették.

A vásári forgatagban pedig bárhol felbukkanhat majd a koreai és magyar művészekből álló tánccsoport, akik színpompás ruhákban, tradicionális koreai hangszerekkel és örömöt sugárzó mozdulatokkal járják körbe a standokat, hogy elkápráztassanak mindenkit.

A gasztronómiai élmények sem maradhatnak ki a háromnapos ünnepből, több standon kínálnak majd eredeti koreai street food fogásokat és más hagyományos, egyszerre csípős, savanyú, sós, keserű és édes ízvilágú ételkülönlegességeket. 

A szervezők a legkisebbekre is gondoltak, akiket népi játékokkal várnak a számukra kialakított családi játszóházban. 

Részletes programok és nyitva tartás az esemény folyamatosan frissülő Facebook oldalán érhető el.

Dátum: 2022.08.19-21.

Belépő: Az Állami Ünnepség programsorozat részeként a rendezvény ingyenesen látogatható

Helyszín: 1014 Budapest, Budai Vár

Nyomtatás NYOMTATÁS konyvjelzo_ikon

Képforrás: Canva Pro adatbázis.




 
 
[ 1198 ]
spacer
Szólj hozzá!
spacer 

 
 


Hapci naptár
szerelmi_joslat
Szerelmi kötés
Önismereti jóslat
slide-tarot
 
 
x