Hogyan hoz létre egy kis falu közössége egy világsztárokat...
Címlap / Kultúra / Hogyan hoz létre egy kis falu közössége egy világsztárokat felvonultató fesztivált?

>

Hogyan hoz létre egy kis falu közössége egy világsztárokat felvonultató fesztivált?

HarmoNet Ezotéria-Horoszkóp-2024-06-16

Képzelj el egy olyan fesztivált, ahol a nagyszínpad a falu közepén, a templom mellett áll, és olyan legendák adnak koncertet, mint például Jimmy Cliff, a Leningrad Cowboys, a Stereo MC’s, a Uriah Heep, vagy az idei meglepetés, a Woodstockot is megjárt Canned Heat. És mindezt a helybeliek szervezik!  

Adott egy kis falu az osztrák-magyar határon. A neve Bildein, és ennek a tükörfordításával adódik a 2000 óta évről évre megrendezett fesztivál neve: picture on.

Fesztiválhelyszínné maga a falu alakul át három napra. A bildeini utcák körbe le vannak zárva az autósok elől, hiszen a faluközponttól a sátrazásra kijelölt területig egész nap vonulgatnak a fesztiválozók.

A csapat, amely a picture on fesztivál mögött áll, az nem más, mint a bildeiniek. Ez a sztori egészen intim módon indult 2000-ben: akkor kezdett a helyi fiatalokból álló kultúregyesület egy kicsi, de rendkívül ambíciózus csapattal felépíteni a stílusokon átívelő zenei fesztivált. Idén augusztus elején már 22. alkalommal rendezték meg (a covid miatt 2 év kiesett), több ezer fesztiválozó örömére.Az évtizedek alatt a koncepció, a hely és a látogatók száma folyamatosan fejlődött. Eközben a páratlan, határokon átívelő zenei kavalkád kultstátuszt szerzett magának a régióban, és látogatóinak számát tekintve már kapacitásának határait feszegeti, a jegyek gyakorlatilag a kibocsátás napján elfogynak.Ennek ellenére sikerült a megőrizni a családias, laza atmoszférát.

Minden évben vannak magyar fellépők is, idén az Anima Sound System, a Phrenia és The Crazy Rogues voltak; a korábbi években koncertezett itt többek között a 30Y, az Ocho Macho, a Romano Drom, a QuimbyA szervezési munkát túlnyomórészt az egyesület tagjai végzik. Az építésnél és a fesztivál alatt körülbelül mintegy 250-en segédkeznek, nagyrészt önkéntesek. Az egészet a 35 tagú szervező csapat készíti elő, akik rendszeresen találkoznak, megbeszéléseket tartanak, gyakorlatilag egész évben intézik a picture on ügyeit. A team minden tagja részben vagy egészben egy-egy területért felelős, és szükség szerint segítségül kapja a megfelelő munkatársakat.

A fesztivál alatt itt nem érnek véget a hangos koncertek este 10-kor, de ez teljesen rendben van, a helybéli nyugdíjasok sem aláírást gyűjtenek a zenebona ellen, hanem kiülnek a teraszra borozgatni, de a színpadok előtt sem ritka látvány egy-egy ősz halánték. Odébb gyerekek másznak a fára: sok visszatérő fesztiválozó ma már családdal érkezik oda, ahol annak idején megismerkedett a párjával. Peace, love, rock und roll – így kéne ezt mindenhol.


  
Nyomtatás NYOMTATÁS konyvjelzo_ikon

Képforrás: Canva Pro adatbázis.
 
 
[ 1032 ]
spacer
Szólj hozzá!
spacer 

 
 


Hapci naptár
szerelmi_joslat
Szerelmi kötés
Önismereti jóslat
slide-tarot
 
 
x