Tripláz a Vasarely Múzeum
Címlap / Kultúra / Tripláz a Vasarely Múzeum

>

Tripláz a Vasarely Múzeum

HarmoNet Ezotéria-Horoszkóp-2024-02-24

Három új időszaki kiállítással indította idei programját a Vasarely Múzeum Budapest, hogy ne maradjunk Vasarely és geometrikus absztrakt élmény nélkül, amíg az állandó gyűjtemény Dél-Koreában vendégszerepel.  

A Szöuli Művészeti Központban tavaly december közepétől idén április végéig megrendezésre került retrospektív Vasarely-tárlat hazaérkezéséig kihagyhatatlan és Magyarországon eddig még soha nem látott Vasarely-alkotásokkal találkozhatunk. A két Vasarely-tárlat bejárása után a kortárs geometrikus absztrakt művészet nemzetközi képviselőivel is megismerkedhetünk egy 53 képzőművész munkáiból válogatott időszaki bemutatkozáson.

V.V. Victor Vasarely. 1=2, 2=1

A Bruno Fabre francia műgyűjtő páratlan kollekciójából válogató tárlat Victor Vasarely a különböző médiumok közötti szabad átjárásban fogant koncepcióját állítja középpontba oly módon, hogy a lehető legváltozatosabb típusú plakátokon mutatja be a különböző országok és városok kulturális intézményeiben rendezett Vasarely-kiállításokat 1948 és 1989 között.Igazi időutazás a művész fél évszázados karrierjét felölelő plakátokon egy-egy alkotói korszak jellegzetes műveit végigkövetni. Külön érdekesség – és a kiállítás kurátorai, Bruno Fabre és Orosz Márton számára elsődleges volt – , hogy a plakátokon szereplő alkotásoknak a kiindulópontjával, illetve az eredetinek egy másik médiumban, eltérő technikával kivitelezett replikájával egymás társaságában találkozhasson a közönség.

Morphèmes – Morfémák
Pán Imre és Victor Vasarely közös párizsi történetei

Pán Imrét a magyar közönség, mint a MA folyóirat köréhez tartozó költőt, az IS dadaista kiadvány létrehozóját, vagy az Európai Iskola egyik alapító-teoretikusát ismeri, aki nélkül Kassák Lajos párizsi kiállításai sem jöhettek volna létre. Időszaki kiállításunk a Magyarországon kevésbé ismert franciaországi tevékenységének fontos periódusára fókuszál, melyben Victor Vasarely kapta az egyik főszerepet.

Pócs Veronika, a kiállítás kurátora a kiállítás anyagának javát közös albumjaik Vasarely-rajzaiból, -kollázsaiból, -akvarelljeiből és -szerigráfiáiból válogatta, illetve az 1930 és 1960 között készített grafikai művekből, melyek egykor Pán gyűjteményébe tartoztak és Franciaországból érkeztek.

Színek, számok

A Nyílt Struktúrák Művészeti Egyesület (OSAS) és az MAERZ Artist Association Linz szervezésében megvalósuló, színekkel foglalkozó kiállítás gondolatát Maurer Dóra vetette föl 2022-ben. A színek használata, rendszerezése során az arány, a ritmus, a mennyiség és más, matematikai vagy geometriai természetű kérdések merülnek föl.A kiállítás kurátorainak – Benedek Barna, Inge Dick, Haász Katalin, N. Mészáros Júlia és Claus Prokop – válogatása egyrészt kolorista alkotókra fókuszál, akiknél a színelméleti megközelítés meghatározó és saját színtani kutatásokkal, akár egyéni színelmélettel rendelkeznek. Másrészt viszont olyanokat is szeretnének bemutatni, akiknél a számok más módon jelentkeznek, és a számokkal kapcsolatos formaalkotás kap főszerepet.

Mindhárom kiállítás 2024. február 9. és április 28. között látogatható, szerdától vasárnapig, 10 és 18 óra között.
A helyszín: Vasarely Múzeum, 1033 Budapest, Szentlélek tér 6.


Képek:
Victor Vasarely: La Demeure. Imaginoires, Párizs, 1959 © Bruno Fabre gyűjteménye, Brüsszel
Morphèmes, Les artistes contemporains 8. | Victor Vasarely 2 darab szerigráfiájával (kiadatlan), 1973 © Magángyűjtemény
© Szépművészeti Múzeum – Vasarely Múzeum Budapest | Fotó: Debre Krisztina
  
Nyomtatás NYOMTATÁS konyvjelzo_ikon 
 
[ 485 ]
spacer
Szólj hozzá!
spacer 

 
 


Hapci naptár
szerelmi_joslat
Szerelmi kötés
Önismereti jóslat
slide-tarot
 
 
x