Krisna-völgyi Búcsú 2024: népi mesterségek, finom fogások,...
Címlap / Kultúra / Krisna-völgyi Búcsú 2024: népi mesterségek, finom fogások, fergeteges ökobuli

>

Krisna-völgyi Búcsú 2024: népi mesterségek, finom fogások, fergeteges ökobuli

HarmoNet Ezotéria-Horoszkóp-2024-07-18

Noha a magyar családnevek jelentős része valamilyen hagyományos népi mesterséghez köthető, legtöbbünknek fogalma sincs arról, miként fogjunk hozzá a nemezeléshez, a kenderpapír-merítéshez, vagy hogy milyen megterhelő munka a kovácsolás. A már több mint 30 éves Krisna-völgyben július 26-28. között rendezik meg a Búcsút. Idén a hagyományos mesterségeké és a fenntarthatóságé lesz a főszerep.  

A 320 hektáros somogyvámosi Krisna-völgy ökofalu és biofarm Közép-Európa legnagyobbja. Közel 150 lakója van, környezetében további 300 hívő él, ám évente 30 ezer turista és zarándok látogatja meg – nem véletlenül. Az itt élők nemhogy környezettudatos gondolkodású emberek, de életmódjukkal és életszemléletükkel az erőszakmentesség, a természetközeliség és fenntarthatóság elveit képviselik. Ha minden magyar ember olyan ökolábnyommal élne, mint Krisna-völgy lakói, valószínűleg nem kellene aggódni amiatt, hogy mi lesz, ha elfogynak a Föld kőolaj- és földgázkészletei, vagy hogy hogyan lassítsuk le a klímaváltozás mértékét.Krisna-völgy azért is különleges, mert bár még nem érték el teljesen, de törekednek az önfenntartásra, hogy minél inkább függetlenedni tudjanak a külvilág bizonytalan és a természetre sokszor káros erőforrásaitól, és ennek elengedhetetlen része, hogy őrzik azokat a régi magyar falusi gazdálkodási szokásokat és népi mesterségeket, amelyek nagyszüleink idejében még hétköznapinak számítottak és amellyel városi ember legfeljebb csak a Skanzenben találkozik. A Völgy lakói a magyar táj adta népművészeti és mezőgazdasági tevékenységek mellett az ősi indiai-védikus kultúra eszméit követik, főként erkölcsi és etikai irányelvek terén, hogy egy az emberiség számára is gyümölcsözőbb, sikeresebb és egészségesebb életet éljenek.

Az idei Krisna-völgyi Búcsúban 3 napon át igazi családi élményprogramban lehet része az érkezőknek. A programok kicsiknek és idősebbeknek egyaránt érdekesek. Az egész napos, színes színpadi műsor a művészetekre és a helyszín kulturális értékeire épít, megelevenednek az indiai táncstílusok, hangszerek és táncdrámák, de Kövi Szabolcs fuvolakoncertje is igazi feltöltődést ígér. A Völgyben számos körséta közül válogathatnak a vendégek, mint például a gyógynövény túra, az életmód séta, a szerencsehozó vagy a karma-tisztító zarándoklat, de a biokertészeti körvezetések, ökrös szekér túrák, és a mandír, a szentély bejárása is érdekességeket tartogat. A 2001-ben alapított Isodyana Botanikus Kertet is bejárhatjuk, a túra 1000 fás szárú és 700 lágyszárú példány mellett különleges himalájai, kelet-ázsiai fák és cserjék, ehető magvú fenyők, mérsékelt övi bambuszok otthonába enged betekintést.

A kézműves mesterségek sorában a kovácsolás, nemezelés, kenderpapír-merítés és a vályog építészet titkaiba nyerhetünk bepillantást. A Völgyben munkálkodik továbbá a Syama Handmade Textilműhely is, ahol hagyományos eljárással termesztett és készített ruhaneműket és textíliákat gyártanak és díszítenek. Munkásságuk egyedülálló hazánkban. A hölgyeket a Szépség-sziget és hennafestés várja, a gyermekeknek pedig a helyi ökoiskola épületében készülnek játékos programokkal a szervezők, de a Tehénvédelmi Központba és a boci-simogatóba is megéri benézni.A hétvége fénypontja minden bizonnyal a védikus esküvő tűzceremóniával, ismét több pár időzíti esküvőjét a Búcsú idejére, hogy a család mellett a vendégek áldásait is megkapják a rítus során. A gasztronómia szerelmesei lakto-vegetáriánus és vegán, indiai, magyaros és mediterrán menükből válogathatnak. Lesznek édességek, lepénykenyerek, ízletes menük és főételek, de benézhetünk a Limonádézóba is, ahol helyi gyógynövényekkel ízesített limonádékat kóstolhatunk kedvünkre. A hűsölést pedig vegán fagyi garantálja.

Krisna-völgy szerzetesei sem csak a lemondásnak élnek, hiszen mondhatjuk, a legvidámabb vallást képviselik, napi lelki gyakorlataik szerves része az ének és a tánc, a mantrázás, a jóga, a finom falatok, vagy éppen a közös zenélés, a kírtana. Péntek és szombat este fergeteges Kirtan Fest koncerttel zárul majd a rendezvényt. Találkozhatunk a Krisna-hívők népszerű TikTokerével is, Vallabhival, aki vezetett meditációt tart és a védikus szentírásokra épülő bölcsességeket eleveníti meg a hallgatóságnak. Krisna-völgy okos és egészséges kikapcsolódást kínál a családoknak és fiataloknak egyaránt, alkohol és szerek nélkül, de annál boldogabban.

A Krisna-völgyi Búcsúról minden fontos információt megtaláltok ide kattintva: https://bucsu.krisnavolgy.hu/
 
 
Nyomtatás NYOMTATÁS konyvjelzo_ikon 
 
[ 358 ]
spacer
Szólj hozzá!
spacer 

 
 


Hapci naptár
szerelmi_joslat
Szerelmi kötés
Önismereti jóslat
slide-tarot
 
 
x