25 magyar író nevét rejtettük el a szövegben. Hányat találsz...
Címlap / Kultúra / 25 magyar író nevét rejtettük el a szövegben. Hányat találsz meg?

>

25 magyar író nevét rejtettük el a szövegben. Hányat találsz meg?

HarmoNet Ezotéria-Horoszkóp-2024-03-28

Egy nap története a magyar irodalommal, 25 íróval. Hányat találsz meg közülük?  

Reggel van. Géza felkel, iszik egy kávét, közben játszik egy parti sakkot a kutyával. Bögréje csorba, győz ő. A mosókonyhában vasal Berta.

Kilép a kertbe, alkalmazottainak szól: "Kertészim! Rebarbarát ültessetek!" Felöltözik, és távozik otthonról.

Találkája van. Sokáig vár, végül meglátja barátnőjét a megbeszélt helytől jó 50 méterre. Rákiabál: "elment az eszed? Óratorony, arról volt szó!"

Bosszúságáért kárpótolja a lány csinos megjelenése. Munkahelye egy varroda, nincs is nála több ruhája senkinek! Beülnek ebédelni. A bablevesről érdeklődnek, miféle. "Jókai", morogja a pincér. A tortáról is megtudják, hogy Esterházy. Pétervárról érkezett a cukrász, aki készítette. Fizetéskor Géza nem találja a tárcáját. Táskája az efféle dolgok jó elrejtője. Nője egy ötezrest nyújt felé: "nincs, mi? Cash... kell-e mentőöv"?

Ebéd után irány az állatkert. Lenyűgözi őket a kövér orrszarvú: egy unikornis, mi hájas! Három óra. Ferences szerzeteseket követve lemennek a partra, nézik, hogy hömpölyög a Tisza. Katatón csattogása a vonatkerekeknek odahallatszik a sínoldalból. Meglátnak egy vetőmagboltot. "Árpád van?", kiáltanak be, aztán elszaladnak. Hazaérve megdöbbentő kép fogadja Gézát.

Mi ez a füst? Mi lángol? A konyha! Eloltja a tüzet. Az elszenesedett maradványokat nézi a lábasban. Vajon milyen csirke lehetett? Tandori? De zsörtölődni sincs ideje, csengetnek. Szomszédja áll az ajtóban, panaszkodik a füstre. "Nincs nálad ott lik, Géza?", kérdezi a konyha falára bökve. "Nincs, de ha szükségét érzed, kedves József, a tilalmak ellenére neked oda én egy lyukat török", szofisztikáltan feleli Géza.

A konyhába visszatérve látja, a kenyér héja is leégett. Nem maradt más, mint hamvas bél az asztalon. Később az ablakból nézi a naplementét. A napkorong színe óarany. János bácsiéktól, a szemközti házból muzsika szűrődik át.

Az ég alja sötétvörös. Sándornak is szól, nézze meg, milyen szép. Ernőt is hívják, de neki nincs kedve felkelni, hiába mondják neki, már nem látszik sokáig. No, tuszkolják az ablak felé az Ernőt. Ő már csak ilyen álmatag figura, a filmeken is mindig elalszik, csak a THE END-re ébred fel.

Besötétedik. Géza lefekszik, az ágyból néz egy régi filmet a tévében, egy üveg száraz fehéret szopogatva.

Várja, hogy jöjjön az álomtündér. E.T., bor... ideér hamar.

Nyomtatás NYOMTATÁS konyvjelzo_ikon

Képforrás: Canva Pro adatbázis.




 
 
[ 2463 ]
spacer
Szólj hozzá!
spacer 

 
 


Hapci naptár
szerelmi_joslat
Szerelmi kötés
Önismereti jóslat
slide-tarot
 
 
x