Ezentúl lesz banán! Írók a 30 évvel ezelőtti időkről
Címlap / Kultúra / Ezentúl lesz banán! Írók a 30 évvel ezelőtti időkről

>

Ezentúl lesz banán! Írók a 30 évvel ezelőtti időkről

HarmoNet Ezotéria-Horoszkóp-2024-03-28

A Tilos az Á Könyvek különleges kötettel emlékezik meg az idén 30 éves rendszerváltásról. Az Ezentúl lesz banán! című kötetben 15 kortárs szerző 15 személyes hangvételű novellában (és egy versben) emlékezik vissza a nyolcvanas évek végére, kilencvenes évek elejére, és a rendszerváltás napjaira.  

1989-ben még nem volt Facebook, nem volt Instagram. Se Youtube, se Google. Telefon csak vezetékes volt, a tévék pedig akkorák voltak, mint ma egy sütő. És még volt köztük fekete-fehér. Az amerikai filmek még hónapos, éves késéssel jutottak el a magyar mozikba, a tévében pedig csak két csatorna volt.

És akkor, abban az évben még itt voltak az oroszok, a gyerekek közül sokan még kisdobosok, a nagyobbak pedig úttörők voltak. Abban az évben még csak egy párt volt Magyarországon a Parlamentben, és mindenki tudta, hogy nem érdemes szavazni. Úgysem változik soha semmi. Aztán minden megváltozott.



Harminc évvel a rendszerváltás után a Tilos az Á Könyvek kötetében olyan kortárs szerzők elevenítik fel, hogyan élték meg a nyolcvanas, aztán a kilencvenes éveket, akik akkor voltak gyerekek, tinédzserek. A kötet célja, hogy azokat szólítsa meg, akik most annyi idősek, mint szerzőink voltak akkor – a mai fiataloknak szerettünk volna mesélni azokról a napokról, hónapokról, évekről. Hogy számukra is átélhetővé váljon egy poros világ, majd annak összeomlása.

A kötet szerzői: Bendl Vera, Gerőcs Péter, Gévai Csilla, Győri Hanna, Karafiáth Orsolya, Kiss Judit Ágnes, Kiss Noémi, Laboda Kornél, Lackfi János, Magyari Péter, Mán-Várhegyi Réka, Mészöly Ágnes, Molnár T. Eszter, Szabó Borbála és Vörös István. A szerzők 15 különböző hangon mesélnek, sztoriznak, emlékeznek meg a múló rendszer végnapjainak abszurd valóságáról és a reményteli új korszak kezdetéről a nyolcvanas évek végének, kilencvenes évek kezdetének egy-egy kimerevített pillanatában.

Az írásokban a felidézett pillanatoknak és személyes apróságoknak köszönhetően kézzelfoghatóvá válik a korszak azok számára is, akik akkor még meg sem születtek. A novellák alapélménye a személyesség, a jelenlét, a történelem megélésének élménye. Legyen az egy balatoni nyaralás a vállalati üdülőben, az endékás lánnyal eltöltött napok, az óvodaudvaron elásott játékfigurák vagy a lengyel piac, a novellák hősei számára ezek az emlékek éppúgy a rendszerváltás sorsfordító élményei közé tartoznak, mint a felszín alatt búvópatakként csordogáló, aztán felszínre törő történelem.

A kötetet Baranyai (b) András illusztrációi díszítik. 14 és 99 éves kor között ajánljuk.
Nyomtatás NYOMTATÁS konyvjelzo_ikon

Képforrás: Canva Pro adatbázis.




 
 
[ 1743 ]
spacer
Szólj hozzá!
spacer 

 
 


Hapci naptár
szerelmi_joslat
Szerelmi kötés
Önismereti jóslat
slide-tarot
 
 
x