Ígértem a feleségemnek egy Teslát, avagy villámcsapás Európa...
Címlap / Kultúra / Ígértem a feleségemnek egy Teslát, avagy villámcsapás Európa musical-egén

>

Ígértem a feleségemnek egy Teslát, avagy villámcsapás Európa musical-egén

HarmoNet Ezotéria-Horoszkóp-2022-08-15

- Ígértem a feleségemnek egy Teslát. Ez lett belőle - summázta a mű keletkezéstörténetét Vona Tibor ötletgazda. Viccet félretéve: a hónap végén egy nagyszabású musical, a Nikola Tesla - Végtelen energia ősbemutatója lesz a RaM Colosseumban, Szabó P. Szilveszterrel és Janza Katával a főszerepben.  

Nikola Tesla kétségtelenül minden idők egyik legkitűnőbb lángelméje. Egész világunkat átalakító találmányait pedig már kortársai is a kerék és az egyiptomi piramisok jelentőségéhez mérték. Főként Tesla felfedezéseinek és szabadalmainak köszönhető, hogy az elmúlt évszázad során az elektronikai eszközök a mindennapjaink nélkülözhetetlen részévé válhattak, hiszen példának okáért az okostelefon vagy a vezeték nélküli elektromos töltés alapelveit is elsőként Tesla fektette le.

Szikrázó elme a szomszédból

Kevesen tudják, de a szerb származású, horvát területen született Tesla szakmai karrierje Budapestről, a Puskás Telefontársaságtól indult (ez volt az első munkhelye), később, már világpolgárként elérve Amerikába, ahol megvalósíthatta gyermekkori álmát, amikor is megtervezhette a Niagara-vízesésre épített anno világcsodának számító erőművét. És mivel a tudós sok egyéb más emberi, baráti szállal is erősen kötődött Magyarországhoz, ez a tény remek apropóul szolgált arra, hogy a TBG Production új nagypremierje témáját ezen kiváló elmének szentelje.



A két felvonásos, lendületes és rendkívül látványos zenés darabot író Egressy Zoltán elmondta, az előadás hűségesen követi az életrajzi tényeket, ugyanakkor nem mentes a fikciótól sem. Itt van például a szerelmi szál, amit a képzelet szülötte, hiszen Tesla intim világáról körülbelül annyi maradt az utókorra, hogy legnagyobb szerelme egy fehér galamb volt...

Mintegy varázsütésre

"Minden találkozás sorsszerű" - tette hozzá a Tesla musical sajtótájékoztatóján Müller Péter Sziámi, aki a dalszövegeket írta, egyben a darab dramaturgja is. Teslával neki egészen különösre sikerült a találkozása, hiszen 3 évvel ezelőtt alaposan elmélyült a feltaláló életrajzában. Akkor Kesselyák Gergellyel terveztek írni Tesláról egy operát, ez végül (egyelőre?) terv maradt, de "egyszercsak felhívott Egressy Zoli barátom azzal, hogy felkérték egy musical megírására, vállalnám-e a dalszövegeket. Vele bármikor szívesen dolgozom együtt, azonnal igent mondtam. Csak utána derült ki, hogy Tesla a téma."

Vona Tibor kreatív ötletgazda, producer nagy rajongója Nikola Teslának: "ő s ami régiónk da Vinci-je, minimum 150 évvel megelőzte korát". A saját idejében hol jobban, hol kevésbé elismert zseni életét zenés színházi formában most először dolgozták fel, és ebben is van valami sorsszerűség. Ahogy Vona Tibor fogalmazott, "ezt egy életérzésű stábnak kellett megcsinálnia, hiszen Tesla is innen indult, Budapesttől néhány száz kilométerre született".

A kétórás musical show a ma rendelkezésünkre álló legkorszerűbb showtechnikai elemek (gondoljunk csak az 5 méter maga LED-falra) alkalmazásával teremti meg azt az egyedi látványvilágot, amely ismét lenyűgöz és elkápráztat, egyben izgalmas zenei és vizuális hátteret ad Tesla életének és a tizenkilencedik század hangulatiságának, bemutatva Smiljantól, Prágán, Budapesten, Párizson, New Yorkon és a Chicagói Világkiállításon át egészen a Niagara vízeséséig az akkori roppant színes és pezsdülő nagyvilágot. A darab létrehozásában a szakma hazai kiválóságai vesznek részt.

A budapesti előadások áprilisig telt házasak, de mától lehet már jegyet venni a májusiakra, és az országos turné is szerveződik már: az első vidéki előadás március 31-én lesz Kecskeméten.



Nikola Tesla - Végtelen energia

Főbb szerepekben:

Nikola Tesla: Szabó P. Szilveszter / Pesák Ádám
Szigeti Antal: Szabó Máté / Kovács Áron
Szigeti Adél: Békefi Viktória / Bori Réka
Thomas Alva Edison: Szomor György / Lux Ádám
Duka Tesla/Sarah Bernhardt: Janza Kata / Füredi Nikolett
George Westinghause: Kautzky Armand / Gerdesits Ferenc
Bacherol/Lenin: Gerner Csaba / Pálfalvy Attila

Rendező: Radó Denise
Kreatív ötletgazda: Vona Tibor
Zene: Sebestyén Áron
Szövegkönyv: Egressy Zoltán
Dalszövegek, dramaturgia: Müller Péter Sziámi
Koreográfia: Szabó Anikó
Jelmez: Kiss Márk
Látvány: Forward Production
   



Nyomtatás NYOMTATÁS konyvjelzo_ikon

Képforrás: Canva Pro adatbázis.


 
 
[ 1822 ]
spacer
Szólj hozzá!
spacer 

 
 


Hapci naptár
szerelmi_joslat
Szerelmi kötés
Önismereti jóslat
slide-tarot
 
 
x