BIDF - Légy bátor!
Címlap / Kultúra / BIDF - Légy bátor!

>

BIDF - Légy bátor!

HarmoNet Ezotéria-Horoszkóp-2023-06-02

A Budapest Nemzetközi Dokumentumfilm Fesztivál, amelynek vetítései január 21-29. között láthatók, öt szekcióba sorolta versenyfilmjeit. A Légy bátor! szekció filmjei az élet kihívásaira adott különféle merész válaszokról szólnak.  

Légy bátor! Be brave!

A Katedrális/The Cathedral
A rejtélyes ajtó/The Visit and A Secret Garden
Anyám fogságban/On the Other Side
Kölyök Platónok/Young Plato
Mi ketten és a forradalom/After a Revolution
Plakát csajok/Calendar Girls
Túl közel/Too Close
Vérző sziget/Delikado


A Katedrális

Justo Gallego Martinez 60 éve épít egy gigantikus katedrálist. A kolostorából egykor fiatalon kiutasított spanyol szerzetes mindenféle előzetes építészeti szaktudás és anélkül, hogy valaha egyetlen vázlatot is rajzolt volna, hulladék, olcsó és újrahasznosított anyagok darabjaiból rakja össze, jobbára egyedül, a barcelonai Sagrada Familia méretű épületóriást. Környezete mindig is őrültnek bélyegezte a most 96 éves Justot. Valóban őrült vagy zseni? Mi lesz a sorsa az egyre több turista feje fölött, mindenféle biztonsági előírás és elfogadott tervek, engedély nélkül épülő katedrálisnak?
Denis Dobrovoda dokumentum- és játékfilmes tapasztalattal rendelkező filmrendező és producer, elnyerte az Oscar- és Európai Filmdíjat is. 2022-ben jelent meg A katedrális című filmje, amely a 62. Krakkói Filmfesztivál nemzetközi versenyében elnyerte a legjobb filmnek járó díjat, és az Oscar-díjra és az Európai Filmdíjra is kvalifikálta magát. A Katedrális egy életrajzi dokumentumfilm Justo Gallegóról, egy volt szerzetesről, aki egymaga épített egy katedrálist a spanyolországi Mejorada del Campóban. A filmet a ScreenCraft Filmalap rangos támogatásával finanszírozták, és részt vett a Dok.Incubator workshopon.

A film eredeti nyelven, magyar és angol felirattal látható Budapesten a Mammut 2 Cinema City moziban. 01.22. 11:15, 01.23. 18:00, 01.29.
  11:00
Jegyek

A rejtélyes ajtó

Az, hogy egy film rejtélyekkel és meglepő fordulatokkal, humorral és bájjal teli, már önmagában vonzó. Csak, ha le szeretnénk írni, hogy miért is, akkor leleplezzük azt a folyamatot, azt az élményt és rácsodálkozást, amelyen minket, a nézőket, beidegződéseinket feledtetve, észrevétlenül kísér át az alkotó és a főhős: a rejtélyes és elfeledett Isabel Santalo. Nemcsak a titokzatos “kert”, az örökké zárt ajtó, a magát teljes valóságában sokáig nem láttató különös lakó, hanem egy hatalmas belső erő és szépség az, amely a film elejétől a végéig csodás meglepetéseket rejt.Irene M. Borrego a kubai EICTV-n végzett, majd a Londoni Filmiskolában tanult, később Abbas Kiarostami tanítványa lett. Az 59 en Conserva nevű produkciós cég társalapítója és ügyvezető igazgatója. Rendezőként filmográfiája kilenc díjnyertes rövidfilmet tartalmaz (pl. Muebles Aldeguer, Vekne Hleba i Riba, California). Saját projektjei mellett más filmes kollégák egész estés filmjeinek producere (This film is about me, Dos Islas, El mar nos mira de lejos). A rejtélyes ajtó az első egész estés filmje.
Filmjei rendezőként: La Visita y Un Jardín secreto (2022) című egész estés film és  Muebles Aldeguer (2015); és a Vekne Hleba i Riba, (2013) Film Postcards: Serbia (2012); Poker (2008); California ( 2005); Caleidoscopio (2004) című rövidfilmek.

A film eredeti nyelven, magyar és angol felirattal látható Budapesten a Mammut 2 Cinema City moziban. 01.24. 20:00, 01.25. 18:00,  01.28. 11:30
Jegyek


Anyám fogságban


2004-ben a Kolumbia Forradalmi Fegyveres Erők (FARC) elrabolta Iván Guarnizo filmrendező édesanyját és váltságdíjat követelt érte. Bár „félreértés” történt, mert a család nem volt gazdag, mégis, a kolumbiai állammal való konfliktus alatt, 603 napig fogva tartották az asszonyt. Amikor aztán végre kiszabadult, a fiai számára megmagyarázhatatlan szeretettel beszélt egy bizonyos gerilláról, a személyes fogva tartójáról, aki annak érdekében, hogy elviselhetőbbé tegye a fogságban töltött közel két évét, még horgolótűt is öntött töltényhüvelyből a szívesen kézimunkázó asszonynak. A testvérek, édesanyjuk halála után, a naplófeljegyzéseire támaszkodva, éveken át próbálják felkutatni a gerillát, hogy azután bámulatos meglepetések sora érje őket.A vágó, operatőr és rendező,Iván Guarnizo közel húsz éve dolgozik az audiovizuális iparban. Sokféle formátumban és témában alkotott, a játékfilmektől a dokumentumfilmektől a kisebb darabokig és videókig, Amerikától Afrikáig és Ázsiáig világszerte.

A film eredeti nyelven, magyar és angol felirattal látható Budapesten a Mammut 2 Cinema City moziban. 01.22. 12:30, 01.24. 20:15, 01.28. 11:45
Jegyek


Kölyök Platónok


Az Elvis-rajongó, független iskolaigazgató, Kevin McArevey és elkötelezett, új utakat járó csapatának álma, hogy változtassanak egy olyan belvárosi közösség sorsán, amelyet a szektás agresszió, a szegénység és a kábítószer sújt. A Belfast munkásnegyedében működő katolikus fiúiskola különleges módon küzd az észak-ír polgárháború évtizedei óta tartó erőszak legyőzéséért. Az eltökélt igazgató nap mint nap az ókori görög filozófusok bölcsességével felvértezve küldi haza ifjú csapatát, azzal a szándékkal, hogy a fiúk rábírják szüleiket és szomszédaikat arra, hogy végre hagyjanak fel az előítéleteikkel. A film tisztelgés a fiatalokba vetett hit és a lehetőségek ereje előtt.Neasa Ní Chianáín rendező, Írország egyik legelismertebb dokumentumfilmes tehetsége. Neasa a dublini National College of Art & Designban tanult, majd szabadúszó rendezőként dolgozott ír játékfilmes és televíziós projekteken, mielőtt 2001-ben a dokumentumfilmekre váltott. Eddig 9 dokumentumfilmet, köztük négy egész estést és egy tévésorozatot rendezett.
Declan McGrath a Lomax in Éirinn producere és rendezője, amelyet 2018 júliusában mutattak be a Galway Film Fleadh-on, és az Ír Filmintézetben az Ireland on Screen sorozat részeként vetítettek. A filmet eddig New Yorkban, Washingtonban, Albertában, Montrealban, Clonesban, Liverpoolban, Würzbergben, Hustonban és Seattle-ben is bemutatták nyilvánosan és fesztiválokon. A filmet a 2019-es Celtic Media Festival díjai között a legjobb művészeti dokumentumfilm kategóriában jelölték.

A film eredeti nyelven, magyar és angol felirattal látható Budapesten a Mammut 2 Cinema City moziban 01.22. 16:45, 01.23. 13:15 és 20:00, 01.24. 11:00, 01.28. 14:30
Jegyek


Mi ketten és a forradalom


2011-ben, Líbiában két testvér a szívét-lelkét adja országa jövőjéért, de más-más oldalon harcolnak: a várandós Myriam a lázadók egyetlen női frontharcosaként, bátyja, Haroun az országot négy évtizede vaskézzel irányító Kadhafi oldalán. Amikor a forradalom véget ér és a győztes lázadók vadászni kezdenek a Kadhafi-hívőkre, Myriam szembefordul egyre jobban radikalizálódó egykori bajtársaival. Míg ő a választáson indulva az elnyomottakért és a bátyjához hasonló politikai üldözöttekért próbál kiállni, a férfi gépfegyverrel - és whiskysüveggel - a kezében küzd a háború traumáival. A film hat éven át, mindennapi életük intim jeleneteivel tűzdelve követi kettejük és egy szétszakadt, polgárháborús állapotban rekedt ország sorsát, amely azóta is nyögi az egykori forradalom utóhatásait.

Erről a filmről a szereplők védelme érdekében nem készült youtube ajánló.

Giovanni Buccomino a Római Egyetemen tanult, és történelem-filozófia szakon szerzett mesterdiplomát. Tanulmányai alatt a zenei területről a filmre áttérve a hangtechnika területén dolgozott. 2010-ben írta és rendezte első egész estés filmjét, a The Valley of the Moon-t, amelyet többek között a Festival dei Popoli és a Hot Docs fesztiválra is beválogattak. 2011-től televíziós műsorokat írt és rendezett olyan nemzetközi csatornáknak, mint az AlJazeera, és nemzetközi civil szervezetekkel dolgozott. Giovanni 2018. óta a Sundance ösztöndíjasa. 2020-ban ő írta, rendezte és producere volt a The Guardian Untold Chaos című filmjének. A mi ketten és a forradalom című egész estés filmjét, amelyet többek között a RAI Cinema, a MIBAC, a Sundance Film Institute és a Gucci Tribeca filmalap támogatott, az IDFA 2021-es fő versenyprogramjában mutatták be.

A film eredeti nyelven, magyar és angol felirattal látható Budapesten a Mammut 2 Cinema City moziban 01.25. 19:45, 01.26. 19:00
Jegyek


Plakát csajok


Lehetünk varázslatos rénszarvasok a templomi bulikon, rózsaszín plüss unikornisok a Légierők újraegyesítésén vagy akár zombik a nyugdíjas otthonban – mi vagyunk a Plakát csajok, Florida legelkötelezettebb női tánccsoportja, akik kivétel nélkül elmúltunk 60 évesek. Csak éppen nem lélekben. Aranykor, amikor újra tizenévesek lehetünk, és a tizenévesek is szájtátva bámulnak, és még irigyelnek is, mert rátalálhatunk arra az emberre, akik egykor voltunk, vagy arra, akik mindig is lenni akartunk, csak eddig nem volt rá időnk. Igen, kihívások elé nézünk nőként, hatvan után. A régi és új barátságok, kapcsolatok, a szembenézés az öregedéssel és az önazonosságunk fenntartása mind-mind új formákat ölt és új álmok születnek, hol könnyek, hol nagy nevetések, humor kíséretében. A Plakát csajok  életigenlő film, amely rácáfol az “öregasszonyokról” alkotott elavult, sztereotip képre. Táncoljunk tiszta szívből, míg a világ, világ, és még egy nap!Love Martinsen film- és televíziós zeneszerző. A svéd indie zenei színtéren producerként és zenészként szerzett tapasztalatokat. Első egész estés filmje a Plakátcsajok. A Pink Dolphin nevű független produkciós céget Maria Loohufvuddal közösen alapította.
Maria Loohufvud zenei és táncos háttérrel rendelkező művészeti vezető. Feminista elkötelezettsége révén számos projektben vett részt különféle platformokon, például a Komma Lika című egyenlőségi játékban. Első egész estés filmje a Plakátcsajok. A Pink Dolphin nevű független produkciós céget Love Martinsennel közösen alapította.

A film eredeti nyelven, magyar és angol felirattal látható Budapesten a Mammut 2 Cinema City moziban 01.27. 18:00, 01.29. 11:15
Jegyek


Túl közel

Andrea egyedül épít két gyermeke számára egy biztonságos új életet, miután abuzív expartnerét börtönbe juttatta. Küzdelmeit azonban folyamatosan megnehezíti a konzervatív közösség, amelyben él. Mivel a férfi egy köztiszteletben álló papi család tagja, a falubeliek szentül hisznek az ártatlanságában, míg Andreát és kislányát azzal gyanúsítják, hogy hamis vádakat koholtak. Mikor a férfit jó magaviseletért hamarabb kiengedik, Andrea eldönti, szembeszáll a közösség áldozathibáztató felfogásával és felveszi a harcot a törvénykezés hiányosságaival, hogy megvédhesse gyermekeit.Püsök Botond Kolozsváron diplomázott filmrendezőként a Sapientia EMTE Filmművészet, Fotóművészet, Média szakán. 2016-ban az Angela című dokumentumfilmje legjobb rendezői díjat nyert az Astra Nemzetközi Filmfesztiválon, valamit a DocuArt Filmfesztiválon. Tanulmányait tovább folytatva, 2020-ban diplomázott a budapesti Színház- és Filmművészeti Egyetem dokumentumfilm-rendező mesterszakán. Első egészestés dokumentumfilmjét, a Túl közelt (Too Close) a Szarajevói Filmfesztiválon mutatták be 2022-ben, az Astra Filmfesztiválon pedig elnyerte a legjobb nemzetközi dokumentumfilmnek járó díjat. Fő érdeklődési területe a kreatív- és megfigyelő dokumentumfilm, az emberi jogokra fókuszáló karakterközpontú történetek, és az emberiesség határainak feltárása kihívással teli élethelyzetekben.

A film eredeti nyelven, magyar és angol felirattal látható Budapesten a Mammut 2 Cinema City moziban 01.22. 18:00, 01.23. 17:45, 01.25. 15:00
Jegyek

Vérző sziget

Motorosfűrészek visítása hasít az édenkertnek tűnő esőerdő csendjébe. A Fülöp-szigetek egyik idilli, turisták tömegeit vonzó trópusi szigete, Palawan, közelről sokkal inkább pokol mint paradicsom: a világörökséghez tartozó esőerdők fáit illegális fakitermelők – korrupt üzletemberek és még korruptabb politikusok, köztük a drogellenes harca címén ezrek életét kioltó Duterte elnök cimborái - pusztítják. Amikor helyi lakosok egy elszánt csoportja megpróbálja őket megakadályozni ebben, a hatalom és a pénz urai nem kegyelmeznek. Bátorság, kitartás és néhány csavarhúzó a fegyverekkel szemben? Az élő környezet megmentése még sosem volt ilyen veszélyes…Karl filmes és újságíró, aki két évtizede Ázsiában dolgozik. Munkáiban környezetvédelmi kérdésekkel, konfliktusokkal, természeti katasztrófákkal és politikai felfordulásokkal foglalkozik. Karl a francia hírügynökség (AFP) ázsiai és csendes-óceáni térségben illetékes főszerkesztő-helyettese Hongkongban. Részt vesz a Sundance Institute dokumentumfilmes programjában, és az SFFILM Vulcan Productions környezetvédelmi ösztöndíjának nyertese. Nyolc évig élt a Fülöp-szigeteken, és dolgozott az AFP manilai irodavezetőjeként. Karl az ekkor szerzett tapasztalatait, kapcsolatait és az országról szerzett mélyreható ismereteit használta fel első egész estés filmje, a Delikado elkészítéséhez. Világszerte készített környezetvédelmi tudósításokat, többek között a 2015-ös párizsi ENSZ éghajlatváltozási konferenciáról, a Fülöp-szigetek keleti részén pusztító Haiyan szupertájfun következményeiről és a kínai gazdaság szénalapú felemelkedéséről.

A film eredeti nyelven, magyar és angol felirattal látható Budapesten a Mammut 2 Cinema City moziban 01.25.13:30, 01.26.11:00, 01.27.20:00, 01.28.17:45, 01.29. 18:00
Jegyek

Nyomtatás NYOMTATÁS konyvjelzo_ikon

Képforrás: Canva Pro adatbázis.
 
 
[ 370 ]
spacer
Szólj hozzá!
spacer 

 
 


Hapci naptár
szerelmi_joslat
Szerelmi kötés
Önismereti jóslat
slide-tarot
 
 
x