Boldog születésnapot, Budapest!
Címlap / Kultúra / Boldog születésnapot, Budapest!

>

Boldog születésnapot, Budapest!

HarmoNet Ezotéria-Horoszkóp-2023-12-10

Együtt a város! Megannyi ünnepi program lesz Budapest 150. szülinapján, sőt, egész hétvégén, 2023. november 17-19-ig. Lesz fényjáték, koncertek, slam poetry, megnyílik a Városháza udvara, látogatható lesz maga az épület is, és végre újra kinyit a Merlin Színház.  

Kereken másfél évszázaddal ezelőtt, 1873. november 17-én egyesült Pest, Buda és Óbuda. A születésnapon a Fővárosi Önkormányzat szándéka szerint „ebben az évben a toleráns, a sokszínű, a támogató, a befogadó Budapestet ünnepeljük, azt a várost, ami életünk legfontosabb pillanatainak helyszíne”.

„Budapest a 150. születésnapján azt a történelmi tapasztalatot igyekszik bemutatni és megünnepelni, hogy a város életében mindig azok voltak a sikeres periódusok, amikor az itt élők csoportjai képesek voltak együttműködni egymással. Az évfordulón nem csak városegyesítő elődeink emléke előtt tisztelgünk, hanem elgondolkodhatunk arról is, miként fogják otthon érezni magukat a nagyvárosokban a következő másfél évszázadban utódaink” – fogalmazott Karácsony Gergely főpolgármester.

November 17-től 19-ig rengeteg kulturális és zenei, valamit egyéb kiegészítő program lesz, a részletekért a Budapest 150: Együtt a város! oldalt érdemes böngészni.

Fényinstalláció

Budapest 150. születésnapja alkalmából az emberek birtokba vehetik majd a Városháza udvarát, valamint november 17-től sétány köti össze a Károly körút és a Városház utca közötti kapukat. Ebből az alkalomból november 17-én és 18-án 17 órától 22 óráig a látogatók egy fényből szőtt folyosón haladhatnak majd át, amelynek koncepcióját Besnyő Dániel, Kálmán Mátyás és Varga Balázs álmodta meg. Az intelligens robotlámpák segítségével létrehozott tér- és fényinstalláció egyedi atmoszférát teremt majd a város szívében, miközben hangélmény is kíséri az utazást, amelyben a város zajait is fel lehet majd fedezni.Él a 150 éves ember

Voix de ville, azaz a város hangja: ebben a formabontó, összművészeti előadásban elevenedik meg a kor, amiben élünk, jelenünk humoros és nyomorúságos oldala, kétségeink, vágyaink és örömeink – a Dollár Papa Gyermekei Társulat olyan összművészeti mini előadást hoz létre, amiben a szöveg mellett a tánc, a mozgás és a zene egyformán hangsúlyosak lesznek.

A zsidó Budapest 150 éve

Buda, Pest és Óbuda egyesülésének 150. évfordulója előtt tisztelegve ad ünnepi koncertet a Budapesti Fesztiválzenekar a Dohány utcai zsinagógában november 19-én, vasárnap este fél 8-tól. A hangversenyt Fischer Iván vezényli.

Bulivillamos

Velük együtt érkezik majd DJ Bootsie is, akinek közel három évtizedes zenei munkássága egy kivételesen egyedi és egységes alkotói pályát mutat, melyben mesterien keveredik a hip-hop, a basszus ütemek, az elektronika, a scratch, a film- és a népzenei elemek, valamint a komolyzene és nyomokban a jazz.

BP150 slam poetry verseny

A slam poetry gyorsan az utóbbi évtized egyik legnépszerűbb irodalmi műfaja. A Pi Slam művészei most a Merlin Színházba is elhozzák tehetséges slammereiket.

Könnyűzene a Városháza udvarán

Budapest a kortárs zene és kultúra egyik metropolisza is, ahol már életükben legendává vált előadók is sétálnak. November 18-án pedig a mindenki számára megnyitott Városháza udvarán többük is fel fog lépni.

DJ Palotai a hazai elektronikus zene egyik meghonosítója, évtizedes tapasztalat és megszámlálhatatlan buli áll már mögötte, aki több évtizedes tapasztalatával a leginkább tisztelt hazai underground DJ-k közé tartozik.

Ugyanezen a napon lép fel szintén a Városháza udvarában Barabás Lőrinc is, akinek szóló projektje a dance ritmusokat, a meditatív dallamokat és a köztük lévő összes árnyalatot gyúrja össze.

Mindez csupán töredéke a 150. születésnap ünnepi programjainak, de részletesen megtekinthető az összes esemény a 150.Budapest.hu oldalán
 
 
Nyomtatás NYOMTATÁS konyvjelzo_ikon

 
 
[ 684 ]
spacer
Szólj hozzá!
spacer 

 
 


Hapci naptár
szerelmi_joslat
Szerelmi kötés
Önismereti jóslat
slide-tarot
 
 
x