Kádár-kockák szellemei lengik be a Ludwig Múzeumot
Címlap / Kultúra / Kádár-kockák szellemei lengik be a Ludwig Múzeumot

>

Kádár-kockák szellemei lengik be a Ludwig Múzeumot

HarmoNet Ezotéria-Horoszkóp-2024-06-25

A Kis magyar kockológia. A modernitás hajlékai a Kádár-korszakban című kiállítás alapgondolata egy mindannyiunk számára ismerős, csaknem hétköznapi építészeti jelenség, a jellegzetes kockaház, az úgynevezett Kádár-kocka.  

A 60-as és 70-es évek tipikus családi háza a mai napig meghatározza a magyar vidék településeinek képét. A magyarországi szocreál utáni műépítészet által lenézett „mostohagyermek” a múlt század legmaradandóbb építészeti formájának bizonyult. Bárhogyan is viszonyulunk a kockaházhoz, az épített kulturális örökségünk része.

A kiállítás célja megmutatni a 20. századi magyarországi építészet egyik meghatározó formájának kulturális környezetét és genealógiáját. A kockaház mint a priváterős magánépítkezések (kaláka) médiuma és a modernizáció építészeti alakzata a népi építészet spontán reakciója volt a társadalom lakásépítési igényeire. A szigorúan véve mintegy két évtized alatt – az ötvenes évek végétől a hetvenes évek végéig – keletkezett magyar vidéki házak tipológiája egészen a következő háztípus (alpesi ház) dominánssá válásáig jelentős helyi kisugárzással bíró, mintaadó, stílusteremtő tényező maradt térségünkben.

Birkás Ákos: Új ház, 1973

A háztípus sajátos megjelenésének értelmezése egyfajta esztétikai nyelvként, továbbá sajátos szemantikájának megértése, rejtett jelentéstartalmainak kifejtése adja a kiállítás gerincét, és számos kérdésre keresi a választ... Mit jelent számunkra a közös kulturális emlékezeti térben felbukkanó kockaház? Mit kezdjünk vele, milyen a megítélése: pozitív vagy inkább negatív? Honnan ered, és hogyan terjedt el ez a háztípus, melyek megjelenésének földrajzi határai, ikonográfiai jellemzői? Mi célt szolgált a házakon a homlokzatok egyéni kialakítása, a felület ornamentális átalakítása? Milyen lélektani és szociológiai, illetve kulturális antropológiai összetevői voltak a háztípus térhódításának?

A kiállításon elsősorban kortárs képzőművészek kockaház-tematikájú művei kerülnek bemutatásra. A munkák jelentős része eredetileg más kontextusban született, különböző fókuszú alkotás, a kiállítás összefüggésében mégis számos fontos, bár eltérő részletet tárnak fel. Jelentéktelennek tűnő tényezőket, sajátos időkapszulákat, amelyek a művek eredeti kontextusában a tekintet – és a tudat – perifériájára estek, így javarészt rejtve maradtak. A kiállítás, szándéka szerint, megkísérli újraértelmezni és összekötni a múlt adottságait a jelen kérdéseivel, egyben másként tekinteni egy meghatározó kulturális mintázatra.

A kiállítás a budapesti Ludwig Múzeumban látható 2024. augusztus 18-áig.


Bukta Imre: Romantika eladó

Kurátor: KÉSZMAN József
Kurátor-asszisztens: MAJ Ajna, MÁTÉ Zsófia

Kiállító művészek

ASZTALOS Zsolt, BIRKÁS Ákos, BME Építész Szakkollégium (KUSTRA Vencel, RÉVÉSZ Tamás, PARAGI András) és SZEDERKÉNYI Lukács (au műhely), BUKTA Imre, CSIZIK Balázs, CSONDOR Réka, FEHÉR László, GERHES Gábor, HÉZSŐ Ferenc, KERESZTESI Botond, KIRÁLY András, Magyar Malter, MERÉNYI Dávid, NEMES Csaba, Oláh Mara OMARA, RAJK László, Katharina ROTERS, SCHMIED Andi, SIBITKA Anna, SZOLNOKI József, SZÖLLŐSI Géza, tekerd! csoport

Kölcsönző intézmények, galériák és gyűjtemények

Magyar Fotográfiai Múzeum; Sárospataki Képtár; Szépművészeti Múzeum – Magyar Nemzeti Galéria; Birkás Ákos Művészeti Alapítvány; Einspach Fine Art & Photography; Longtermhandstand; Molnár Ani Galéria; Vintage Galéria; Borsó és Kacsa magángyűjtemény, Budapest; Everybody Needs Art, magángyűjtemény, Budapest; Oliver Hont Collection, Athens/Budapest; magángyűjtemények

 
 
 
Nyomtatás NYOMTATÁS konyvjelzo_ikon 
 
[ 483 ]
spacer
Szólj hozzá!
spacer 

 
 


Hapci naptár
szerelmi_joslat
Szerelmi kötés
Önismereti jóslat
slide-tarot
 
 
x