Erdei bogyósok, amelyekből bátran csemegézhetsz
Címlap / Nasira / Erdei bogyósok, amelyekből bátran csemegézhetsz

Erdei bogyósok, amelyekből bátran csemegézhetsz

HarmoNet Ezotéria-Horoszkóp-2023-10-05

Ha még nincs itt a nyaralásod ideje, gyors regenerációt, kikapcsolódást nyújt az erdő! A fáradtságot egy jó kis túrával lehet elűzni. Érdemes felkerekedni és a hazai erdőkben sétálni egy nagyot. Élvezni fogod a kirándulást, a friss levegőn mozgást.  

Kiszabadulunk a négy fal közül, feltöltődünk D-vitaminnal, energiával, új élményekkel. Minden nap lehet új ismeretekkel gazdagodni, főleg, ha nyitott szemmel járunk. Töltsetek le egy növényhatározó applikációt, vegyetek magatokhoz bogyós gyümölcsökkel teli elemózsiát, és irány az erdő!

Mi a különbség az erdei szamóca és a mérgező díszeper között?

Mi a különbség az erdei szamóca és a mérgező díszeper között? Mi, erdei barangolók, az elsők között találkozhatunk az erdei szamócával, amely vadon él a természetben. Az erdei szamóca virágzása május-júniusra esik, és a napos erdőszéleken található élénkpiros, illatos, apró szemek június-júliusban pompáznak. Örömmel szedhetjük az érett, ízletes szamócát, még a legkisebbekkel is. Ezen kívül találhatunk egy különleges fajtát, amit csattanó epernek neveznek, mivel hangot ad, amikor leszakítjuk. Fontos azonban tudnunk, hogy míg az erdei szamócatermések mindig lefelé lógnak, létezik egy hasonló kinézetű növény, a díszeper, amelynek termése éppen az ellenkező irányba, az ég felé áll. Ráadásul a díszeper virága sárga, nem pedig fehér. Ezért nagyon fontos, hogy ne együk meg, mert enyhén mérgező lehet. Az erdei szamóca zamatos gyümölcs, gazdag A-, C- és B-vitaminban, valamint vasban, nátriumban és kalciumban is bővelkedik.

Fehér málna, lila málna, piros málna

Az egyik nyári gyümölcs, amelyet bátran fogyaszthat a család erdei kirándulások alkalmával, az a málna. Amikor elérjük július végét, izgatottan kutathatunk az erdei tisztásokon a gömbölyded piros, lila, fehér, sárga vagy akár fekete szemek után. Az erdei málna minden változata biztonságosan fogyasztható, egyik fajtája sem mérgező. Az ízletes málna édeskés aromájával párosulva gazdag vitaminokban. Magas C-vitamin és többféle B-vitamin mellett található benne magnézium, vas és kálium is, amelyek fontos tápanyagok az egészségünk szempontjából. Tehát, ha málnára lelsz az erdei kalandok során, nyugodtan élvezheted az ízét és egészségesebbé teheted a napodat.Sárga virágú húsos som

Az húsos som nem más, mint az első mézelő növények egyike. Kora tavasszal már megpillanthatjuk a bokrok aranyesőre emlékeztető sárga virágait. Ez a növény napos helyeket kedvel, és augusztus-szeptember környékén érik el piros, ovális alakú terméseit, amelyek hasonlítanak az olívabogyóra. Érdemes összegyűjteni a már fáról lehullott, teljesen érett bogyókat. A húsos som gyümölcse fanyar, de rendkívül finom ízzel rendelkezik. Termőhelyét tekintve a Nyírségben honos, de napjainkban megtalálható a szatmári, somogyi, zalai és baranyai területeken is.

A húsos som kiemelkedően gazdag C-vitaminban, így fogyasztása javítja szervezetünk ellenállóképességét. A legízletesebb bogyók nyersen fogyasztva, amikor már túlérettek. Emellett készíthetünk belőlük lekvárt, szörpöt, kompótot, és kiválóan passzolnak vadhúsételekhez. Ez a növény rendkívül értékes, régen például kemény fájából szerszámokat is készítettek.

A húsos som egy valódi kincs, amely gazdagítja a természetünk és táplálékunk sokszínűségét. Érdemes felfedezni ezt a gyümölcsöt és kihasználni minden előnyét, amit nyújt számunkra.

Mérgező bogyókák

A piros bogyós galagonya ősszel érik – ez fogyasztható csak. Fogyasztása erősíti az érfalakat, a szívizmokat. Nyugtató hatású. Készíthetünk hidegen áztatott teát belőle, mely jót tesz keringési problémák esetén és csökkenti a vérnyomást. Más piros terméseket viszont ne csemegézzünk! Az ibolyakék virágú farkasboroszlán vagy a lonc piros bogyói mérgezők. A gyöngyvirág- és a hóbogyó, a kecskerágó, a lilabogyó, a babérmeggy, borostyán a kékesfekete bogyói az alkörmös fekete bogyói, a szagos boróka tűlevelű cserjék bogyói és a maszlag termése mérgezők.

A legfontosabb, hogy az erdei séta során nem szabad leszedni vagy megenni semmilyen ismeretlen bogyós termést!
  

Nyomtatás NYOMTATÁS konyvjelzo_ikon

Képforrás: Canva Pro adatbázis.


 
 
[ 890 ]
spacer
Szólj hozzá!
spacer 

 
 


Hapci naptár
szerelmi_joslat
Szerelmi kötés
Önismereti jóslat
slide-tarot
 
 
x