3 egyszerű szabály, hogy jól működjön a család
Címlap / Otthon / 3 egyszerű szabály, hogy jól működjön a család

3 egyszerű szabály, hogy jól működjön a család

Nyomtatás NYOMTATÁS konyvjelzo_ikon

HarmoNet Ezotéria-Horoszkóp-2020-04-07

Minden szülő álma, hogy olyan környezetet biztosítson a gyerekeinek, ahol pszichésen egészségesen fejlődhetnek. Eközben a szülő maga is csak óvatosan tanulgatja, amit adni próbál. A szülői szeretet és áldozat lehetetlensége: olyasmit szeretne megosztani a gyerekeivel, amivel maga sem rendelkezik, hanem csupán - szerencsés esetben - a része. 

 

Változtass a kommunikációs sémáidon!
A család belső felépítése határozza meg, hogy a három generációnak és a három-négyféle szerepnek mennyire merevek és egyáltalán milyenek a határai, és ha nincsenek határok, vagy bizonytalanok és elmosódottak, és ez az állapot tartósan fennmarad, akkor a kóros helyzet valamilyen értelemben kóros magatartáshoz vezethet. Viszont, még ha az így is történik, gyakran javulás idézhető elő már azzal, ha a család kommunikációs sémái is megváltoznak.

Minden, a családdal komolyan foglalkozó kézikönyv leszögezi, hogy a család önszabályozó rendszer, amelynek a két alapállapotnak, a változásnak és az állandóságnak megfelelően két funkciója van, az egyik az alkalmazkodás a változásokhoz, az egyensúly megtartása és mindkettőt egyidejűleg kell nyújtania az egészséges működéshez.

A család egészséges felépítése
Ezen az önszabályozó rendszeren belül azonban lényegében három olyan jelenség is van, ami meghatározza a család működésének minőségét.

Ez a három jelenség:
a) Alapszabályok, amelyeket a két szülő magával hoz, és tipikusan arra vonatkoznak, hogyan kell élni, ezután közös normarendszert építenek ki már a jelenlegi családra, ami egyaránt vonatkozik általános életelvekre, mint a helyes ágyhúzás szabályaira;

b) a család szerveződésének a jellege,

c) azok a kommunikációs minták, amelyekkel az igényeinket és az együttműködésünk mértékét hozzuk egymás tudomására.

A szabályok védenek és segítenek
A szabályok azért nagyon fontosak, mert amikor a családtagok erről vitáznak, akkor mindig a viszonyaikat tárgyalják újra, hiszen érvényesíteni próbálják a saját elképzeléseiket, kinek van igaza, nem okoz-e vereségérzetet, ha igazat adunk a másiknak. A szabályoknak eredetileg védő és segítő funkciójuk van, és aki vét ellenük, az a közösség érdekeit sérti, amiért súlyos büntetés jár.

Szerephatáraink - saját szerepeink
A család szerveződésének a jellege alatt voltaképpen szerephatárokat értünk, és négy fő szereptípust különböztetünk meg: a nagyszülői, szülői, házastársi és gyermeki szereptípust, vagy funkciót. Ezek között a szerepek között világos határt kell teremteni, de ezek a határok éppúgy elválasztanak, mint amennyire összekötnek, rugalmasnak és világosnak kell lenniük – voltaképpen ez az, ami mentálhigiénésen egészséges környezet teremt minden résztvevő számára. 

Egyetlen biztosítéka van annak, hogy a család egyik tagjánál se alakuljon ki kóros magatartás vagy pszichés zavar: ha mindenki a funkciójának megfelelő szerepet tölti be és tartósan nem kényszerül más szerepbe. Tipikus ilyen példa, amikor egy gyermek gondozni próbálja a valamilyen okból tehetetlen szülőjét.

Árvay Alica


 
 
[ 2153 ]
spacer
Szólj hozzá!
spacer 

 
 


Jóska Jósda
Hapci naptár
szerelmi_joslat
Szerelmi kötés
Önismereti jóslat
ciganykartya
szinjosda
slide-tarot
slide-tarot

 
 
 ciganykartya
joskajosda
szerelmi_joslat
szinjosda
slide-tarotA Harmonet üzemeltetője az Harmopress Kft.
1999-2016 © Minden jog fenntatva
HarmoNet 1999 óta minden nőnek bejön!
x