Az emberiség legintimebb titka! A nagy illemhelytan
Címlap / Otthon / Az emberiség legintimebb titka! A nagy illemhelytan

Az emberiség legintimebb titka! A nagy illemhelytan

HarmoNet Ezotéria-Horoszkóp-2024-05-23

A civilizáció kétségtelenül legnagyobb vívmánya a vízöblítéses wc volt - elmélkedek el a nyári rendezvényeket, fesztiválokat járva, amikor beleszippantok a levegőbe, és messziről érződik a mobil toalettek semmivel össze nem téveszthető szaga. Budi, árnyékszék, klozet, klotyó, wc, rötyi, toalett... milyen sokféle elnevezéssel illetjük életünk azon helyét, ahol magányos órák ezreit töltjük el!  

Budi, árnyékszék, klotyó, wc, rötyi, toalett... milyen sokféle elnevezéssel illetjük életünk azon helyét, ahol magányos órák ezreit töltjük el!
 
"A korszerű fürdőszobákban a vécékagyló úgy emelkedik ki a padlóból, mint a tavirózsa fehér virága. Az építész mindent megtesz, hogy a test megfeledkezzen nyomorúságról, és az ember ne tudja, mi történik beleinek hulladékával, amikor felzúg fölötte a tartályból leeresztett, sodró víz. A csatornák csőhálózata, jóllehet csápjaival a lakásunkig hatol, gondosan el van rejtve tekintetünk elől, és mi semmit sem tudunk az ürülékek láthatatlan Velencéjéről…"- elmélkedik Kundera A lét elviselhetetlen könnyűsége című művében, egyúttal emblematikusan összefoglalva az emberiség egyik legnagyobb vívmányának szerepét és a belek ürítéséhez kapcsolódó gondolatokat.

Valóban, az emberi széklet sok helyen tabunak számít, és nagyon sokfajta viszonyulást alakított ki az emberiség történetében. Vannak kultúrák, ahol úgy gondolják, gondosan el kell földelni, különben rosszakaróink felhasználhatják rontásunkra, a földművelő népek viszont teljesen természetes módon használják fel trágyaként a mezőgazdaságban.

S mi a helyzet az európai kultúrákban? Európában összességében elmondható, hogy az emberi ürülékhez a szenny, piszok és tisztátlanság képzetei kapcsolódnak, amitől valamilyen módon igyekszünk megszabadulni. Nem véletlen, hogy a pszichoanalízis is leszakít egy darabot az ember személyiségfejlődéséből, s anális korszaknak nevezi el a szobatisztaságra szoktatás fontos időszakát.


klasszikus árnyékszék Parajdon (fotó: roziutazik)

A nagy wc-sztori
A korábbi korszakok sokféle, ámbár többnyire gusztustalan és egészségtelen alternatívát kínáltak fel elődeinknek ürüéküktől való megszabadulásukhoz. Pedig az ókori Rómában már nyilvános latrinákat használtak (sós vízzel telt edényeket), a magánházakban pedig vízöblítéses, zárt illemhelyek is voltak; bár a köznép továbbra is különféle éjjeliedények mellett tette le a voksát. A Birodalom bukásával azonban befellegzett a kulturált illemhelyeknek is, s kissé szagosabb korszakok köszöntöttek be.

A középkorban elsősorban kübliket, biliket használtak (volt, hogy egy egész család ugyanazt), melyek tartalma nemes egyszerűséggel landolt az utcára az ott csordogáló szemét közé, vagy rosszabb esetben az arra sétálók nyakába.

Az első konszolidált wc-előd szintén a középkor találmánya volt, egy falba mélyeszet egyszemélyes gardrób, ahol a kíváncsi szemek elől némileg intim maradt az intimnek szánt művelet. A folyóügyek azonban továbbra is elsősorban az utcán, és a városfalak mentén bonyolódtak; vidéken némileg kultúráltabban, emésztőgödrök segedelmével (latrina).

Ám ne legyenek illúzióink afelől, hogy az úri népség kényes ízlése más megoldások felé terelte volna a kastélyok és paloták lakóit. A 17. században az itt élők ki sem mentek a lakosztályukról, hanem a folyósón és ajtók mögötti zugokban könnyítettek magukon, ha pedig elviselhetetlen volt már a bűz, akkor pár szobával odébb költöztek. Egy kis illatosító és parfüm egyébként is elnyomta az orrfacsaró szagokat.

Te vagy az igazi!
Az igazi áttörést azonban a 18. századi nagy, halálos járványai hozták, amelyek már arra figyelmeztettek: sürgős megoldást kell találni az áldatlan higiéniai állapotokra. S bár a vízöblítéses wc prototípusát már 1596-ban felfedezte Sir John Harrington, az angol királyi udvar nem igazán érdeklődött találmánya iránt egészen a 19. század elejéig. Lassanként azonban, a csatornarendszerek korszerűsítésével, polgárjogot nyert e forradalmi találmány, először Angliában (innen a magyar nyelvben használt elnevezés is: wc -water closet azaz vízöblítéses toalett), később Európa-szerte mindenütt.

Persze azóta sok víz lefolyt a vízöblítéses wc-kből, s az illemhelyek ötletének millió változata (mobil, guggolós, high-tech és ökováltozatok) pattant ki az emberiség fejéből, immáron  csúcstechnológiák egész sorát bevetve, hogy minél higiénikusabban és környezetkímélőbben oldják meg ezt a cseppet sem mellékes kérdést.

@roziutazik panorámás wc egy Athén feletti erdőben #toilet #travel #utazás ♬ eredeti hang - roziutazik.hu
Nyomtatás NYOMTATÁS konyvjelzo_ikon

 
 
[ 5147 ]
spacer
Szólj hozzá!
spacer 

 
 


Hapci naptár
szerelmi_joslat
Szerelmi kötés
Önismereti jóslat
slide-tarot
 
 
x