HarmoNet Ezotéria-Horoszkóp-2018-01-20
Címlap / Otthon / Minél korábban kezdi, annál szebben fog mosolyogni!

Minél korábban kezdi, annál szebben fog mosolyogni!

Nyomtatás NYOMTATÁS konyvjelzo_ikon

HarmoNet Ezotéria-Horoszkóp-2018-01-20

Már az első fogak megjelenésekor érdemes nagy figyelmet fordítani az otthoni szájhigiéniára, ha azt szeretnénk, hogy gyermekünknek egészséges és szép fogai legyenek. Ami most kis befektetésnek tűnik, az a későbbiekben többszörösen térül meg. 

 

Rendezvénynaptár
Habár a gyermekek helyes fogápolásra való nevelése a kicsik növekedésével együtt fejlődik, mégis sok családban mindennapos kihívás a gyermekek motiválása a fogmosásra. Később azonban nagy árat fizethetünk, ha fogorvosi kezelésre lesz szükség az otthoni szájhigiénia hiányosságai miatt. Éppen ezért nagyon fontos odafigyelni a fogmosásra már az első tejfogak kibújásakor, és egyben megtanítani, motiválni a gyermeket a helyes fogmosásra a számukra legmegfelelőbb fogápolási termékek segítségével.

Ha ezek az alapkövetelmények teljesülnek, akkor biztosan megóvjuk gyermekeink fogait és jó esélyük lesz arra, hogy hosszútávon is megőrizzék egészséges fogsorukat, és felnőttkorukban bátran mosolyoghassanak.

A fogszuvasodás népbetegség
Az iskoláskorú gyermekek 60-90 %-a szembesül a fogszuvasodás problémájával, mely az egyik leggyakoribb szájüregi megbetegedés a gyermekek között. A WHO, és más népegészségügyi szervezetek adatai mind azt jelzik, hogy a fogszuvasodás problémája már nagyon korán elkezdődik:
  • a 2-5 évesek 28 %-nál már elindul a tejfogak szuvasodása
  • 11 éves korukra a gyermekek felének van szuvas foga
  • 19 éves korukra pedig kétharmaduknak (68%) van szuvas foga a maradandó fogsorban.

Az adatok még mindig elszomorítóak, annak ellenére, hogy a gyermekek fogainak állapota az utóbbi évtizedekben jelentősen javult. A fogszuvasodás ma is az egyik leggyakoribb gyermekkori betegség, az USA-ban például ötször gyakoribb, mint az asztma, és hétszer gyakoribb, mint a szénanátha.


A megoldás kulcsa a szülő kezében van!
A szülők nagyon fontos szerepet játszanak a gyermekek szájápolásában, mivel ők tanítják meg a helyes fogmosásra a kicsiket. Ezért az is a szülő felelőssége, hogy gyermekét rendszeresen elvigye fogászati ellenőrzésre.

A fogmosás szertartásának pedig mindenképpen a napi rutin részét kell képeznie, először reggeli után, másodszor este lefekvés előtt, így már kicsi kortól kezdve rendszeres tevékenységként rögzül számukra. A szakértők szerint, ha a tisztálkodási szokások elég korán beleivódnak az életritmusunkba, ezeket a szokásokat egész életünkben megtartjuk.

HarmoNet tipp: Lágy, de erőteljes mozdulatokkal előre-hátra!>>>

Kezdjük az első foggal!
Már mielőtt kibújnának a baba első fogai, egy nedves, tiszta pamutruhával vagy gézdarabbal érdemes megtisztítani az ínyt etetés után, hogy eltávolítsuk a lepedéket. Az első fog kibújásától – 6 hónapos kor körül - pedig a fogmosás kötelező. Az egészséges tejfoggal rendelkezők 90 %-a felnőttkorára is megőrzi egészséges fogsorát.

Az első fogak megjelenése után célszerű naponta kétszer speciálisan kisgyermekek számára kifejlesztett fogkefével fogat mosni. Ajánlott speciális gyermekeknek való fogkrémet használni, hiszen ennek alacsonyabb a fluortartalma, mint a felnőtt fogkrémeknek, és az ízét is jobban kedvelik a gyerekek. 6 éves kor alatt a fogkefére csak egy borsónyi mennyiséget tegyünk, és biztassuk a gyermeket, hogy a fogmosás után köpje ki.  Mivel a kisgyermekek nem tudják önállóan megfelelően eltávolítani a lepedéket, ezért 6 éves kor alatt a szülők által ellenőrzött fogmosásra van szükség.

Hogyan mossunk helyesen fogat?
Először tisztítsuk meg a fogak külső felületét, majd a belsőt, ezután a rágófelszínek következnek. Kezdetben alaposan és nagyon óvatosan mossuk meg a gyerek fogát. Később a gyermek akár maga is játszhat „fogmosósat”. Amellett, hogy szülőként jó példát mutatunk, néhány évig segítsük is a gyermeket abban, hogy hatékonyan, alaposan tudjon fogat mosni.

A segítséget és az odafigyelést egészen addig érdemes folytatni, amíg a gyermek el nem sajátítja a rendszeres és szisztematikus fogmosás folyamatát. Ezt az időpontot a szakértők akkora teszik, amikor a gyermek iskoláskorban már folyékonyan ír. Csak ekkor elég ügyesek a gyerekek, hogy mindenhova elérjenek, és alaposan megtisztítsák a fogaikat. Már a tejfogak megjelenésekor, két éves kor körül érdemes elkezdeni a rendszeres fogászati ellenőrzést.

Hogyan moss fogat?>>>

 
 
[4740]
spacer
Szólj hozzá!
spacer 

 
 


Jóska Jósda
Hapci naptár
szerelmi_joslat
Szerelmi kötés
Önismereti jóslat
ciganykartya
szinjosda
slide-tarot
slide-tarot
 
 
 

ciganykartya
joskajosda
szerelmi_joslat
szinjosda
slide-tarotA Harmonet üzemeltetője az Harmopress Kft.
1999-2016 © Minden jog fenntatva
HarmoNet 1999 óta minden nőnek bejön!
x