HarmoNet Ezotéria-Horoszkóp-2019-06-27
Címlap / Otthon / Ne pattogj fater! - Avagy a tisztelet és hiánya korunkban

Ne pattogj fater! - Avagy a tisztelet és hiánya korunkban

Nyomtatás NYOMTATÁS konyvjelzo_ikon

HarmoNet Ezotéria-Horoszkóp-2019-06-27

Az idősebb korosztálytól gyakran hallani egy sejtelmes kifejezést: ezek a mai fiatalok. Nem tudni pontosan mit értenek alatta, talán maguk sem tudnák megmondani, egy biztos, degradáló jelző, negatív vélemény, kritika, korban náluk fiatalabb, vagy maximum egyidős személyekkel, akik szerintük tiszteletlenül viselkednek velük. Tényleg tiszteletlenek a mai fiatalok, s ha igen mi az oka, és hogyan javítható ez? 

 
Kritikus korszak-találkozás
Amikor két korszak, értsük ezt asztrológiai, társadalmi, vagy akár politikai értelemben, találkozik, és a két korszak határán élő személyeket vizsgálunk, akkor látható egy mérhetetlen nagy szakadék, egy kiéleződés, amelyre később visszaemlékezve már nem tűnik olyan élesnek a váltás. Ilyenkor egészen más elvek találkoznak. Így lehetséges, hogy az egyik a másik korszak személyeinek viselkedését polgárpukkasztásnak, szemtelenségnek gondolják, vagyis pl. tiszteletlenségnek.

A tisztelet új alapjai - miért baj, ha ki kell érdemelni?
A tisztelet alapja korábban az életkor volt, a tekintély, az illik. Sajnos vagy sem, de a hippi korszak után, a lázadó fiatalok évtizedei után születendő gyerekek, melyet az ezoterikusok indigónak bélyegeztek, az asztrológusok pedig Vízöntő korszaknak, már egyáltalán nem voltak tisztelettudók, vagyis csak a maguk módján.


Ez alatt azt kellett érteni, hogy az új generáció már nem fogadott el olyan elveket, olyan autoritásokat, amelyek korábban megkérdőjelezhetetlenek voltak. Azért mert valaki uralkodónak, gazdagnak, vagy éppen náluk idősebbnek születet, nem tiszteltek. Ez a korosztály, a mai indigók, vagyis a modern kor gyermekei, valóban tiszteletlenek a maguk nemében, hiszen sokszor hangosak, élesek, kritikusak és fegyelmezetlenek. Azonban ezeknek a gyerekeknek is ki lehet vívnia tiszteletét olyan dolgokban, olyan téren, a melyet ők maguk szeretnek és megbecsülnek.

Szinte minden fiatalt érdekel valami, ezért nem nehéz minden gyermek számára példaképet találni, bár, talán veszélyes a hamis példaképek hálójába gabalyodni, hiszen hiába tisztel egy 15 éves fiú egy szerinte vagány 30 éves drogdílert, ez bizony nem jó példa. Ennek ellenére a mai fiatalok semmivel sem rosszabbak, mint korábban. Ugyanis nem becsaphatók, gondolkodnak, és van véleményük. Nem lehet őket az orruknál fogva vezetni, és nem fogadnak el mindenféle tekintélyt, csak azért, mert valaki azt mondta nekik. Ezáltal a rájuk erőltetett hatalmat, a diktatúrát, mint irányítási forrást, alapból kiküszöbölik viselkedésükkel. 

HarmoNet tipp: Valódi férfira vágysz? - Felejtsd el! Férfinak csak férfi lehet igaz társa >>

A tisztelet tehát egy különleges fogalom, amit ma ki kell vívni, amit ma ki kell érdemelni, de nem lehetetlen. Ha egy felnőtt arra hivatkozik, hogy mert te fiatal vagy, többet kell bírnod, biztos a fiatalok bögyébe kerül, ugyanis szembemegy saját fiatalságával, saját lényével. A fiatalok mai, mindent felforgató gondolkodása, egyrészről veszélyes, hiszen ma tisztelet hiánya miatt szinte minden pedagógust, szülőt, vezetőt leszaggatnak a piedesztálról, képzelt trónjukról, ugyanakkor értékes és építő is, hiszen nincs születési alapon kijáró tisztelet, azt ki kell érdemelni.

Mit tehetünk akkor, és mi a tisztelet másik alappillére?

"Becsülöm ezt a műtött mellű piás pornócsillagot" - hibás példaképek
A tisztelet ma viszont különleges, furcsa példaképek irányába alakul ki. Ma sokan kiérdemlik, hiszen a média révén nagyon sok személyiség és életút tárul a fiatalok szeme elé. Kinek ez, kinek az tetszik, az ízlés és így a megítélés változó. Fontos lenne ezért, hogy a széles skálából eltűnjenek azok az értékek, amelyek egyértelműen hibásak, amelyek egyértelműen további tiszteletlenségre nevelnek, amelyek elveszik az értékeket. Ilyenek pl. a káromkodásokra építő, egyébként nem túl érdekes tv-műsorok, vagy az erőszakot propagáló adások. Ide tartozik az is, hogy a sztároknak, celebeknek nevezett rétegben kicsit több felelősségre lenne szükség. A narkós és alkoholista hírességek ugyanis könnyen válnak a fiatalok középpontjává, s bizony egy különleges tisztelet fejlődik ki bennük ezek iránt az emberek iránt.

Ésszel tisztelni - normális kép egymás megbecsüléséről
Ha szeretnénk megtartania a mai fiatalok nyitottságát és tisztelettel szembeni pozitív elvárásaikat, de azt óhajtjuk, hogy valóban tisztelettudóak legyenek, akkor igyekezzünk pozitív példaképet eléjük adni, és ami a legfontosabb, elengedni azon elvárásainkat, miszerint a tisztelet alapból kijár egy embernek. Ezt talán csak a szülő mondhatja el magáról, de neki is azért jár ki, mert legjobb tudása szerint felnevelte az adott személyt, s nem pusztán ölébe hullott ez a cím. Az is fontos, hogy az idősebb korosztály beszéljen a saját példaképeiről, így megmutassuk, hogy lehet tisztelni valakit az ügyességéért, kézügyességért, zenei tehetségért vagy tudásáért is. Alapvetően, a tiszteletet vívja ki egy-egy tett, egy pozitív cselekedet, és nem, egy a híresség ölébe hullott tulajdonság, külsőség, mint pl. a szépség, ami mint tudjuk amúgy is múlandó.

HarmoNet tipp: Megemlékezések Teréz Anyáról >>

A tisztelet kialakítása egy életen át nyomot hagy. Az, aki tiszteli is barátait amellett, hogy szereti őket, őszintébb hozzájuk, az, aki párját tiszteli, még akkor sem bánik vele erkölcstelenül, ha már nem óhajt vele élni, hanem hűséges marad, vagy legalábbis korrekt módon zárja kapcsolatát. Ezáltal, az egymás irányába való tisztelet által, kevesebb rossz élmény érheti az embereket, és több értékes emberi kapcsolat alakulhat ki, vagyis egy egységesebb, és jobb világ teremthető. A tisztelet az alapja a tanulásnak, hogy jól, és könnyedén tudjunk valakitől valamit befogadni (a bizalom mellett) és a tisztelet az, amire szükség van a transzcendens megismeréséhez is, itt fordul majd át a kiszolgáltatottság érzése egy nemes értékelésbe, a tisztelet alázatba, a kritikai hajlam békességbe. 

Fodor Kata
Rendezvénynaptár 
 
[ 4402 ]
spacer
Szólj hozzá!
spacer 

 
 


Jóska Jósda
Hapci naptár
szerelmi_joslat
Szerelmi kötés
Önismereti jóslat
ciganykartya
szinjosda
slide-tarot
slide-tarot

 
 
 ciganykartya
joskajosda
szerelmi_joslat
szinjosda
slide-tarotA Harmonet üzemeltetője az Harmopress Kft.
1999-2016 © Minden jog fenntatva
HarmoNet 1999 óta minden nőnek bejön!
x