Három betű a boldog élethez - NLP
Címlap / Psziché / Három betű a boldog élethez - NLP

Három betű a boldog élethez - NLP

HarmoNet Ezotéria-Horoszkóp-2024-07-25

Richard Bandlert, az NLP egyik atyját, egyszer meghívták egy amerikai egyetemre előadónak. Néhány szemeszter után azonban elküldték, mert nem volt hajlandó az NLP-ről tanítani, csak az NLP-t tanította. Mi a különbség? Jelentős.  

Richard Bandlert, az NLP egyik atyját, egyszer meghívták egy amerikai egyetemre előadónak. Néhány szemeszter után azonban elküldték, mert nem volt hajlandó az NLP-ről tanítani, csak az NLP-t tanította. Mi a különbség? Jelentős. Hihető-e, ha a sült csirkéről mesélek, úgy hogy magam még nem ettem, és nem készítettem sült csirkét? És meg tudok-e tanítani másokat a sült csirke készítésére? Sőt, el tudom-e mesélni, milyen ízű a sült csirke? Vagy megkóstoltathatom-e másokkal a sült csirkémet?

Mi az NLP? Kérdeztem Dr. Hermann István pszichiátert: 


Modellgyűjtemény és modellezési eljárás. A kommunikációt és az ember szubjektív belső élményeinek a tudománya. Nagyon érdekes tudomány.

Egy lehetőség egy új stratégiára, azok életérben hat minden kontextusban, kommunikációnkban, viselkedésünkben, akik megtanulják. Az élet minden területére hatással van, talán ezét nem lehet zsákokat húzni rá, bedobozolni, kategorizálni. Azért választották kitalálói az NLP nevet, mert a mozaikszó könnyen megjegyezhető, mégsem lehet azonnal egyenlőségjelet húzni már ismert sztereotípiáink és az NLP között.Alkalmas a gyógyításra, de nem gyógymód

Alkalmas terápiás munkára, de nem leszünk az NLP megtanulásától terapeuták. Alkalmas sikeres üzleti kommunikációra, de nem sztárügynök képző.

Hogy ez, hogy lehetséges? Talán úgy, hogy a dolgok hátterében megbúvó miértekkel, "mitől működik?" kérdésekkel, összefüggésekkel foglalkozik, Ezeknek a jól működő elemei modellezik, és így építik napról napra sikeresebbé ezt az egyedi módszert, amit az NLP szóval jelölnek.

Richard Bandler, az NLP atyja "Elmés változások" című könyvében ismerteti a következő esetet, mely humorosan bemutatja, hogy is működik az NLP egyik technikája, hogyan segíti hozzá az embereket a paradigmaváltáshoz, korábbi beidegződéseik felülvizsgálatához, és egy valóban "elmés" változáshoz:

"Csúnya dolog tévedni. Gyakran megesik, hogy tizenéves lányt hoznak a szülei, mondván, hogy baj van vele; élvezi a nemi életet, és nem tudják rávenni, hogy hagyja abba. Micsoda hatalmas, idealisztikus feladat: Visszaszüzesíteni valakit! A szülők meg akarják győzetni a lányukat velem, hogy a szex nem is jó, hogy veszélyes, és hogy ha élvezi, egész életében rosszul fogja magát érezni tőle. Van terapeuta aki meg is próbálja - sőt, még olyan is, akinek sikerül!

Egyszer egy apa hátracsavart karjánál fogva a szó szoros értelmében bevonszolta a lányát az irodámba, belökte egy fotelbe és ráförmedt:
- Ülj le!
- Valami baj van? - érdeklődtem.
- Ez a lány egy kis kurva!
- Nekem nincs szükségem kurvára! Minek hozta ide?
- Hát, ha volt már hatásos félbeszakítás, ez az volt! Az effajta első mondatok a kedvenceim; egy ilyen beszólással remekül meg lehet fagyasztani valakinek az agyvelejét. Utána még kérdés, és soha többé nem tud visszatérni oda, ahonnan kiindult.
- Jaj, dehogy! Nem erről van szó!
- Ki ez a lány?
- Az én lányom.
- Kurvát csinált a lányából!!!
- Nem, nem! Arról van szó...
- És idehozza nekem! Undorító!
- Jaj dehogyis, teljesen félreért!

Ez az ember vicsorogva, ordítozva jött be az ajtón, most pedig rimánkodik, hogy értsem meg. Teljesen átváltott arról, hogy a lányát támadja, arra, hogy önmagát védje. A lánya közben csendben kacagott -nagyon tetszett neki a dolog.

- Hát akkor magyarázza el, hogy mi a helyzet!
- Attól félek, hogy mindenféle szörnyűség történik majd vele.
- Hát, ha erre a szakmára tanítja, akkor mérget vehet rá!
- Nem, nem! Arról van szó ..
- Azt bökje ki végre, hogy mit akar! Mit kíván tőlem?

Erre el kezdi sorolni, hogy mit akar. Amikor a végére ért, így szóltam:

- Kicsavart karjánál fogva hozta ide a lányát. A prostituáltakkal bánnak így. Láthatólag erre tanítja őt.
- Arra akarom kényszeríteni...
- Aha, kényszeríteni! Ara tanítani, hogy a férfi ráncigálja a nőt, parancsolgat neki, olyanra kényszeríti, amit nem akar. Egyszóval hatalmaskodik felette. Így tesz a selyemfiú. Ezután már csak pénzt kell kérni érte.
- Nem ezt csinálom, lefeküdt a fiújával.
- Pénzt kér érte?
- Nem.
- Szereti?
- Ahhoz még túl fiatal.
- Nem szerette magát, amikor kislány volt?"

Ha az NLP hatásfokát be akarjuk mutatni, ezzel a példával biztosan megízlelhetjük, hogy működik. Ez a példa frappánsnak tűnik, de lehet, hogy valaki számára idegen vagy személyeskedő is, ha a tartalmi újrakeretezés eszközét valaki nem ismeri fel benne.

Nem pszichológiai módszerről beszélünk, hanem egy érdekes modellgyűjteményről. Aki pedig életében gyűjtött már valamit, az tudja, hogy teljes gyűjtemény nem létezik. Az NLP modellgyűjteménye is így gyarapodik, tökéletesedik, napról napra!

Leszoktat az NLP a rossz szokásaimról?

Az NLP nem egy módszer a fóbiákról, rossz szokásainkról való leszoktatásra, de egy olyan látásmódhoz segít hozzá, amivel könnyen és gyorsan, akár önállóan, vagy néhány alkalmas orvosi kezeléssel leszokhatunk. Természetesen, nem minden kezelés látványosan gyors, és egyszerű, de a módszer megfelelő vezetés mellett alkalmazható a dohányzásról, italról, vagy a hisztizésről való leszokás segítésére is.

Az étlapot, vagy az ételt válasszuk?

Az imént említettük a sült csirkét! A szakács tanulókat sem az étlapról tanítják sült csirkét készíteni, hanem a konyhában megmutatják a fortélyokat. Az életünk során azonban sok olyan tanulási helyzet fordul elő, ahol az "étlapról kellene tanulni" nem mehetünk ki a konyhába. Vajon miért nem sikerül?

Miért nem mond túl sokat az oktatási rendszer arról, hogy HOGYAN tanuljunk, miért csak azt akarja megmondani, hogy mi legyen a tanulnivaló? És miért nem tudnak a diákok minden tanár magyarázatára egyaránt figyelni? A tanárokban vagy a diákokban van a hiba? Az NLP - mivel működő helyzeteket modellez - a tanulásra is kínál gyors, és hatásos módszereket.

Ilyesféléket:
Képzeljen el egy átlagos menstruációs görbét, majd módosítsa az ívét a fordítottjára! Vajon hány Joy olvasó képes azt a feladatot megoldani? Hányszor hallottunk az iskolában hasonló vagy még faramucibb mondatokat? És a gyerekeink hány ilyet hallanak? Csodálkozunk, hogy nem értik a tanárokat? Csoda, hogy az iskolai rossz élmények "iskolaundort" váltanak ki bennük?

Ari, miután megismerkedett az NLP módszerével, fiának Dávidnak a következő játékos gyakorlatot javasolta: Képzelje maga elé az utált angol tanárt, aztán egy hatalmas hawaii pizzát, ami a kedvenc étele. Váltogassa a képeket sűrű egymásutánban. Dávid ez után a kis játék után azt tapasztalta, hogy az angol tanár kevésbé gyűlöletesnek tűnt a számára.

Ari maga a munkahelyi értekezleteken használta ezt a "képeket összemosó" technikát, az unalmas előadások és analízisek elviselésére. Ő úgy gondolja, mióta megismerte az NLP-t, hogy ha az üzletkötést szeretné tanulmányozni, akkor szakkönyveket vásárol, azonban ha jó üzletkötőt akar nevelni, akkor legjobb, ha egy sikeresen működő üzletkötőt tanulmányoz.

Aki most úgy érzi, már érti is az NLP lényegét, annak meséljük el az alábbi történetet! Van-e "haladó" NLP-s? Bandler egy előadása előtt a szálloda halljában meghívott egy "haladó" NLP-st egy italra, kérve, hogy mesélje is el neki, mi is az NLP valójában. Ezen az estén rengeteget megtanult ettől az embertől. A legtanulságosabb azonban az arca volt másnap, mikor meglátta Bandlert fellépni az előadói pulpitusra.


Nyomtatás NYOMTATÁS konyvjelzo_ikon

Képforrás: Canva Pro adatbázis.
 
 
[ 9470 ]
spacer
Szólj hozzá!
spacer 

 
 


Hapci naptár
szerelmi_joslat
Szerelmi kötés
Önismereti jóslat
slide-tarot
 
 
x